Turbotohtori, 1https://akaanseutu.fi/wp-content/uploads/2016/11/1405_logo_turbotohtori.png
Pehtoorintie 5637800AkaaFI

Turbotohtori

Toimimme Akaassa, huoltopalvelu työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kaksi nuorta asuntovelallista, joille on kunnia-asia toimittaa varmasti ja oikein toimiva turbo asiakkaallemme. Yrittäjälle itselleen tämä tarkoittaa vastuuta toiminnan jatkuvuudesta, koska työntekijät ovat ainakin osin laskeneet tulevaisuuttaan nykyisen työsuhteen varaan.

Pyrimme tekemään kaikki huoltotoimintaan liittyvät asiat itse ja pyrimme hankkimaan teollisuuden alalla pakollisiksi vakiintuneita laitteita ja niiden suomia menetelmiä. Viimeisin hankkimamme alakohtainen erikoiskone on muuttuvageometristen turbojen johdinsiipien asettelukone, jolla varmistetaan ahtimen toiminnan lisäksi, että turbo on myös kokoonpantu oikein. Tätä ennen olemme investoineet erilaisiin testereihin ja ajanmukaiseen tasapainotuskalustoon.

Tavallisissa huoltotapauksissa meidän osaltamme kestää tyypillisesti yhdestä neljään päivään turbon saamisesta turbon toimittamiseen. Kiireellisissä tapauksissa pystymme toimittamaan uuden turbon parhaassa tapauksessa seuraavaksi päiväksi asiakkaalle tai asiakkaan osoittamalle korjaamolle.
Vähemmän kiireisissä tapauksissa teemme kuntotarkastuksen vanhalle turbolle ennen uuden asentamista – näin toimien vältytään ilmeisimmiltä turbon ulkopuolisten vianaiheuttajien aiheuttamilta turboahdintuhoilta. Joskus kokenutkin asentaja saattaa olla huomaamatta jonkin seikan, jolloin on hyödyllistä, että pystymme osoittamaan suuntaa laajemmalle vianhaulle.
Mikäli tällainen ikävä sattumus kuitenkin meistä riippumattomista syistä tapahtuu, tulemme rikkoutuneen ahtimen, oli se huoltamamme tai uusi, kuntoon saattamisen hinnassa vastaan, jotta murheen alho ei olisi ihan niin syvä, ja tarpeettoman kallis. Emme halua tanssia toisten murheilla ja vasta huolletussa/uusitussa turbossa työtäkin on vähemmän.

Takuuna meillä on 12kk, vaikka kilpailijoillamme saattaa olla huolletuille tuotteilleen takuu jopa 24kk ajaksi. Syy lyhyempään takuuaikaan ei ole laadussa, vaan vikojen ilmentymisestavassa: Mikäli turbossa on kokoonpanossa sattunut työvirhe, joka on jäänyt huomaamatta keskiön tasapainotuksessa ja/tai johdinsiipien asettelulaitteessa, se ilmenee heti ensimmäisellä käynnistyksellä tai viimeistään koeajolla.
Materiaalivikojen osalta osalta tarvitaan oletettavasti pidempi aika, mutta sellaiset tulevat esiin jo ensimmäisten tuhansien kilometrien aikana, koska turboahtimen käyttöympäristö on pelkästään lämpötila- ja pyörintänopeusrasituksineen niin raju.

Lisäksi takuuasioissa on syytä huomioida se, että käytetty moottori ei kokonaisuutena vastaa enää uutta ja sisältää lukuisia erilaisia muuttujia, jotka vaikuttavat turboahtimen elinikään. Osa pelkästään asennukseen liittyen, osa ahtoputkiliitosten ja ahtoletkujen kulumiseen ja vuotamiseen, osa polttoaineensyöttön poikkeamiin, osa moottorin huohotukseen, osa pakoputken vastapaineeseen – ilmeisimpiä listatakseni. Kaikki ovat asioita, joiden tarkastamisesta tulisi huolehtia ahdinvaihdon yhteydessä.
Pitää myös muistaa. että takuu ei ole taikasana, jonka lausumalla kaikki vastuu on myyjän/palveluntarjoajan harteilla, vaan se on tae siitä, että asiakas saa testatusti toimivan tuotteen, joka toimii oikein oikein toimivassa käyttöympäristössä.

Huolletun turbon mukana asiakas saa kauppatositteen lisäksi myös huoltoraportin soveltuvine liitteineen tasapainotuksesta ja johdinsiipien asettelusta. Huoltoraportti sisältää tehdyt toimenpiteet ja suositukset asennukseen. Vähimmäissuosituksena on aina valmistajan työohjeen noudattaminen. Mikäli korjaamosi tai vaikka asennukseen ryhtyvä kaverisi suhtautuu valmistajan ohjeisiin vähätellen, kannattaa vaihtaa korjaajaa.

Hyvää alkanutta syksyä,
Anton Murola