Akaan lukiot yhteen

Viime keväänä tuli tieto siitä, että Akaan lukiot yhdistyvät yhdeksi lukuvuodeksi Keskustan koululaisten viedessä tilaa Hirvialhon koulussa. Nyt on kuitenkin tilanne muuttunut: Akaan päättäjät ovat kaikessa hiljaisuudessa päättäneet, että Akaan lukiot liitetään pysyvästi yhteen.

Akaan Nuorisovaltuustolta pyydettiin kantaa yhdistymisestä, ja aihe aiheuttikin kiivasta keskustelua nuorisovaltuutettujen kesken, sillä kaikilla tuntui olevan hieman erilainen näkemys asiasta. Negatiivisia asioita tuntui olevan enemmän kuin positiivisia: koulumatka pitenee useilla kilometreillä, matkoista tulee ylimääräistä stressiä, lukion tilat ahtautuvat ja niin edelleen. Suurimmaksi huolenaiheeksi tulivat kuitenkin koulumatkojen kustannukset ja Viiala–Toijala välinen liikkuminen ylipäänsä.

Tänä lukuvuotena kaupunki huolehtii viialalaisten opiskelijoiden kuljetuksista Toijalaan, mutta entäpä jatkossa yhdistymisen jälkeen? KELAn maksama koulumatkatuki myönnetään vain yli kymmenen kilometrin matkoille, joka ei ylity Viialasta Toijalaan kuljettaessa. Akaan sisäinen julkinen liikennekin on olematonta, joten Viialasta Toijalaan kulkeminen on haastavaa nuorille, jotka eivät itse omista kulkuneuvoa tai jotka eivät halua polkea tahi kävellä joka päivä useita kilometrejä edestakaisin.

Nuorisovaltuusto ehdottaakin että Viiala–Toijala-välille tulisi saada julkista liikennettä, joka tulisi olla Akaan lukion opiskelijoille reilusti halvempaa. Nuorisovaltuutetut haluavat myös, että opiskelijat, jotka hakivat Viialan toimipisteeseen eivätkä Toijalan vastaavaan, saisivat ilmaisen kyydityksen lukioaikansa loppuun saakka, sillä he eivät hakiessaan tienneet toimipisteiden lopullisesta yhdistymisestä.

Positiivisiakin asioita lukioiden yhdistymisessä on: muun muassa kurssitarjonnan monipuolistuminen. Kun on useampia saman aineen opettajia, on myös mahdollista lisätä aineen kursseja ja ehkä jopa monipuolistaa niiden sisältöjä. Yhdistymisen jälkeen olisi mahdollista keskustella Akaan lukion muuttamisesta luokattomaksi lukioksi myös käytännössä.

Nuorisovaltuusto haluaa painottaa, että päättäjien tulisi ottaa kantaa koulumatkojen järjestämiseen ja ajatella lukioiden tulevaisuutta myös asianomaisten eli lukiolaisten kannalta. Nuorisovaltuuston mielestä on myös hyvin järkyttävää, että lukioiden yhdistymisestä ei ole ilmoitettu kuin hyvin minimaalisesti, vaikka sivistystoimenjohtaja Jukka Oksa on yhdistymisen puolesta puhunut jo elokuun alussa (AL 7.8.2013).

 

Akaan Nuorisovaltuuston puolesta

Petja Kopperoinen

Varapuheenjohtaja

Kommentointi on suljettu.