Luottamushenkilönä Akaassa no 3

Poliittisella rintamalla syksy on alkanut vaativana ja vilkkaana – takana on 3/16 osaa vaalikaudesta.

Oikein lämmitti mieltä elokuun lopun ja pitkälle yli syyskuun puolen välin jatkuneet aurinkoiset poutapäivät. Viljelijät saivat sadon laariin pienin kuivatuskuluin ja meillä muillakin kesä jatkui järvien pysyessä uintilämpöisinä kuukautta normaalia pitempään.

Suuri kysymys on kuntarakenne.  Akaan strategiaan kirjasimme, ettemme ole kovin innostuneita tekemään uusia aloitteita – Akaa on osansa tehnyt, nyt on aika sulatella liitoksia.

Tilanne maassa on muuttunut näinä parina vuotena kuitenkin niin, että nyt kannattaa temmata aloite itselle. Linjausten mukaa 17 000 tuhannen asukkaan kunta ei saa hoitaa perusterveydenhoitoa. Jos emme itse selvitä, kenen kanssa asiat hoidamme, valtioneuvosto määrää selvittäjän. Luontevin ratkaisu on rakentaa Valkeakosken aluesairaalan ympärille riittävän iso, asukaspohjaltaan kunnollisen kokoinen kunta ilman hallinnollisia himmeleitä ja epämääräisiä, tehtävästään epätietoisia ja kuntademokratian ulottumattomissa olevia hallintorakenteita.

Valkeakoski ei tee aloitetta, ettei tulkittaisi heidän pyrkivän taas pomottamaan. On pelkästään hyvä, että Akaa on yhteistoiminta- tai peräti liitosasiassa aloitteellinen. Tästä ei kannata tehdä minkään poliittisen ryhmän kärkihanketta, vaan kaikki jotka ymmärtävät, missä mennään, lähtevät ajamaan asiaa. Kun aloite on tullut julkisuuteen, tekevät muut asiasta kiinnostunet kunnat – lähinnä Urjala – omat ratkaisunsa.

Kaupunginhallituksen henkilöstöjaostossa käsiteltiin alkoholiasiaa kaupungin palkkalistoilla olevien kohdalta. Henkilöstöryhmät olivat omassa yhteistoimintapalaverissaan katsoneet, ettei alkoholin väärinkäyttö kuulu kovin paljon kanssatyöntekijöille. Jaosto linjasi selkeästi: Akaassa on näissä asioissa ehdoton nolla-toleranssi, kaikilla on vastuu niin havaitessaan puuttua väärinkäytöksiin ja periaate: mitä aikaisemmin sen parempi – se on kaikkien etu.

Tänä päivänä, kun sattuu jotain laiminlyöntiä tai puutetta asiain hoidossa, vaaditaan valvonnan lisäämistä. Kallista. Kaikkien, jotka kaupungin kanssa ovat liikesuhteessa: toimittavat tavaraa, rakentavat tai huoltavat rakennuksia, kuljettavat koululaisia tai vanhuksia, on syytä tehdä hommat niin kuin on sovittu tai paremmin – ei huonompia materiaaleja kuin on sovittu, ei veloitusta jos ei ole ajettu. Tämä on paitsi ammattitaitokysymys myös moraalikysymys. Kaikkea ei pysty valvomaan, luottaa pitää ja havaittuihin väärinkäytöksiin on puututtava ja tullaan puuttumaan välittömästi ja lujasti. On hyvä myös huomata, ettei Akaan kaupungin ole pakko ryhtyä liikesuhteeseen epärehellisten yritysten tai henkilöiden kanssa.

Eero Lapinleimu

valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (kok)