Yötaivaalla loistavan Kuun pinta on täynnään pienen pieniä kraattereita, joita ihmissilmä ei maankamaralta havaitse. Visavuoren Kari-paviljongissa esillä olevan Nocturne – J-P Metsävainion avaruusvalokuvia -näyttelyn kuva Kuusta paljastaa pinnanmuodot todella tarkasti.
Myös avaruuden kätkemien tähtisumujen uskomaton värikkyys paljastuu näyttelyn valokuvissa.
– Yleinen väärinkäsitys on, että avaruuskuvia väritetään jollain tavoin. Kaikki värit kuvissa ovat taivaalta kuvattuja, kertoo valokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainio.
– Värit kuvataan kuten 1800-luvun lopun värikuvissa, eli jokainen värikanava valotetaan erikseen filtterin lävitse. Yleensä käytetään neljää kanavaa RGB-kuvauksessa. Luminenssi, punainen, vihreä ja sininen kanava kuvataan siis erikseen. Lopuksi värikanavat ja luminenssi yhdistetään värikuvaksi. Sama kohde siis kuvataan neljä kertaa värikuvan saamiseksi, kuvaaja selittää.
Koska kuvauskohteet ovat hyvin etäisiä ja himmeitä, täytyy valotukseen käyttää runsaasti aikaa. Keskimääräinen valotusaika Metsävainion kuvissa on reilu vuorokausi. Pisimmät kokonaisvalotukset ovat mosaiikkikuvissa, eli kuvissa, jotka on koottu yksittäisistä kuvista. Kohteen riittävän valotuksen keräämiseen saattaa mennä kuukausia tai jopa vuosiakin.
Esimerkiksi Kuun kirkas puoli on koottu 52 kuvan mosaiikkina. Keskivainio saakin valokuvattua keskimäärin 12 valmista kokonaisuutta vuodessa.
Vaikka avaruuden kuvaaminen on todella teknistä puuhaa, kokee valokuvaaja sen taiteen luomisena.
– Kuvat täyttävät tieteellisen kuvaamisen kriteerit, vaikka itselleni kuvaaminen on taidemuoto ja tapa itseilmaisuun.
Näyttely on esillä Visavuoren Kari-paviljongissa 2.9. asti.