Aurinko vauhditti jäätelön myyntiä

Jäätelökioskin yrittäjä Milja Hyppönen, 18, pyörittelee jäätelöpalloja jo toista kesää peräkkäin. Vaikka tämä kesä on ollut säältään huomattavasti edellistä parempi, se on näkynyt jäätelön myynnissä yllättävän vähän.

Toijalan torin laidalla olevalla jäätelökioskilla käy jatkuva asiakasvirta aurinkoisena keskiviikkona. Toista kesäänsä jäätelöyrittäjänä toimiva Milja Hyppönen kertookin, että kuluva kesä on ollut yrittäjän ja työntekijöiden näkökulmasta mukavan tasainen.

– Tämä kesä on ollut tosi kiva, kun kelit ovat suosineet. Nyt on saanut pidettyä kioskia auki koko kesän. Viime kesä oli huomattavasti huonompi, Hyppönen kertoo.

Tähän mennessä jäätelöä on myyty noin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisenä kesänä samaan aikaan.

Hyppönen on pitänyt kesätyöstään paljon, koska ihmiset ovat mukavia. Yrittäjyys tuo mukanaan omat haasteensa, mutta Hyppönen kertoo saavansa paljon tukea perheeltään. Työntekijöitä nuorella yrittäjällä on kolme.

Itsekin Hyppönen on aloittanut jäätelökioskilla työntekijänä. Se madalsi kynnystä ryhtyä yrittäjäksi, koska itse työ oli tuttua. Ensi vuodeksi Hyppönen aikoo mennä töihin Ravintola & Ulkoilukeskus Oittaalle.

Laktoosittomia kysytään paljon

Valkeakoskelainen Jaakko Tawast söi laktoosittoman mango-melonijäätelönsä aidosta vohvelista. – Tää on loistava, mies kommentoi jäätelöään.

Vaikka Hyppönen on joka päivä jäätelön ympäröimänä, hän kertoo syövänsä sitä vain muutamana päivänä viikossa. Jäätelöyrittäjän oma lempimaku on uutuus salmiakki.

Luukulta on myyty tänä kesänä eniten kahta eri uutuusmakua: tropicalia, joka on jäätelön ja sorbetin sekoitus, ja vadelma-smoothieta sekä vanhoja suosikkeja: päärynää, mango-melonia ja suklaajäätelöä.

– Myös keksinmuruilla maustettua jäätelöä on myyty tosi paljon. Se tuli valikoimaan muutama vuosi sitten, mutta se on noussut nyt kovasti.

Laktoosittomia ja vegaanisia jäätelöitä kysellään kioskilta paljon, ja niitä myös myydään paljon.

Yksi laktoosittoman jäätelön ystävä on mango-melonia vohveliin valinnut valkeakoskelainen Jaakko Tawast. Hänestä oli hienoa, että kioskilla oli viittä eri makua laktoosittomana.

– Laktoosittomien valikoima on kehittynyt erinomaisesti. Ennen muinoin oli vain vaniljaa, ja siinä ehkä raita, josta ei tiennyt onko se maku vai virhe, Tawast puhelee pilke silmäkulmassa.

Mutakakku maistuu jäätelössä

Anu Lariniemi käy usein herkuttelemassa Toijalan torin laidalla. Hän tunnustautuu jäätelön suurkuluttajaksi.

Loman alkamisen kunniaksi jäätelölle tulleet Tarja Saarela ja Pia Heinonen eivät ole montaa tötteröä vielä tänä kesänä syöneet. Saarela kertoo valitsevansa yleensä jotain tuttua ja turvallista, mutta tänään hän oli kallistunut ”uhkarohkeasti” rockyroad-jäätelön puolelle.

Anu Lariniemi valitsi kuppiin kestosuosikkiaan päärynäjäätelöä.

– Yleensä en syö mitään missä on suklaata, mutta tämä on ihan hyvä. Tässä on vaahtokarkkejakin seassa, mikä on mukavaa vaihtelua. Voisin ottaa tätä toistekin.

Heinonen oli valinnut itselleen tropicalia, jäätelön ja sorbetin sekoitusta. Maun hän kehui olevan raikas.

Vajaan vuoden Akaassa asunut, jäätelön suurkuluttajaksi tunnustautunut Anu Lariniemi poikkeaa torille jäätelölle usein juuri toripäivinä oli sää millainen hyvänsä. Usein eri makuja kokeilevalla Lariniemellä ei keskiviikkona ollut kokeilunhalua, vaan hän valitsi kestosuosikkinsa päärynäjäätelön.

Samalla luokalla olevat yhdeksänvuotiaat Helmi Näsi, Tiia Heinonen, Timja Hulkko ja 10-vuotias Aava Niemi kertovat käyvänsä torijäätelölle jopa liian usein. Kuppeihin jäätelönsä ottaneet Tiia ja Aava perustelevat valintaansa sillä, että jäätelö ei sula käsille, eikä voi tipahtaa maahan. Helmi ja Timja taas pitävät vohvelitötteröiden mausta, joten valinta oli helppo.

Helmi, Tiia ja Aava olivat valinneet mutakakun makuiset jäätelöt ja Timja kokeilunhaluisesti keksinmurusjäätelön. Kaikki olivat tyytyväisiä jäätelöihinsä.

– Jäätelö on NAM, tytöt huusivat yhteen ääneen.

Helmi Näsi (vas.), Tiia Heinonen, Aava Niemi ja Timja Hulkko nauttivat jäätelöä usein Toijalan torin laidalla.