Forum Akaa: Yrittäjän kesäloma on vähän kuin lottovoitto – Vinkiksi kollegoille: Tätä asiaa kannattaa välttää

Profile Image of Forum Akaa

Hanna-Leena Terhonen

Se alkaa olla kesä jo kohta enemmän syksyn puolella. Vielä sitä on jäljellä, lomaakin moni viettää. Heinäkuussa suurin osa Suomea on siirtynyt mökkilaitureille, yritykset toimivat kesähessujen voimin ja aukioloaikoja on supistettu kesäksi. Ihan toinen ääripää toki on sitten kausityöntekijät, kesä on huvipuistojen kulta-aikaa, ja iso osa Suomen tulevaa toivoa työskentelee siellä ensimmäisiä kesähommaduunejaan.

Suomessa ollaan siinä onnellisessa asemassa, että täällä on jokaisella työntekijällä ihan lakisääteisesti turvattu oikeus lomaan. Siitäkin huolimatta sitä harvalla on riittävästi tai ainakaan oikeaan aikaan tarjolla. Ja joissain työpaikoissa sen jopa joutuu palastelemaan osiin, jotta kaikki saavat toteutettua lakisääteistä oikeuttaan siihen parhaaseen laiturinnokka-aikaan.

Kaikesta tuosta edellä mainitusta epämukavuudesta huolimatta työntekijöillä menee silti yleensä huomattavasti mukavammin kuin yrittäjällä, joka heitä työllistää. Aika lailla alasta riippumatta yrittäjän kesäloma on sellainen ikuinen haave, vähän kuin lottovoitto, että sitten kun se toteutuu, niin sitten teen sitä tätä ja tuota. Ja jos nyt tämän kesän ja syksyn ja talven ja kevään vielä jaksan painaa, niin sitten ensi kesänä, no ehkä syksyllä, no vaikka vähän ennen joulua tai tai tai…. No ennen eläkettä pidän sen pitkän kesäloman, jonka eteen olen painanut niska limassa duunia.

Vinkki vitonen muille kanssayrittäjille: älkää alkako juuri kesälomakauden kynnyksellä investoimaan villisti uuteen rakennusprojektiin, kun kesähessuja tulee tekemään työntekijöiden lomituksia ja itsellesi et ole saanut sijaista. Saattaa meinaa nuo stressitasot hieman nousta keskimääräistä korkeammalle, ja lopulta se on laitettava leuka rintaan ja hattu kourassa mentävä pankkiin kyselemään, että vieläkö heiltä löytyy uskoa yrittäjään, kun itseltä meinaa se jo loppua. Ja niin vaan sieltäkin suosta noustiin, ja jopa huimat kaksi viikkoa saan lomaakin pitää. Ei toki yhteen putkeen…

Hanna-Leena Terhonen

Kirjoittaja on yli 45-vuotias naisoletettu yrittäjä, joka ei ole vielä loman puutteeseen nyykähtänyt ja jaksaa uskoa siihen pitkään kesälomaan reilusti ennen eläkettä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.