Forum Akaa: Kohtuus kadoksissa – Kaupunginhallitus kompuroi kahdenkympin torimaksun kimpussa, kun salamapäätöksillä syntynyt sadan tonnin karavaanarialue peittyy hiljaisuudessa lumeen

Profile Image of Forum Akaa

Mikko Peltoniemi.

Akaaseen, Toijalan satamaan, avattiin syyskuussa 2020 karavaanarien lyhytaikaisiin pistäytymisiin ja huoltopysähdyksiin tarkoitettu Bestpark-matkaparkki. Bestpark oli perustettu saman vuoden helmikuussa, ja jo huhtikuussa se julisti rakentavansa 50 vastaavaa parkkia Suomeen ja ulkomaille.

Akaan matkaparkki oli vasta toinen. Ensimmäinen oli avattu Rovaniemelle. Akaan avajaisjuhlassa toimitusjohtaja Lasse Sorvari kertoi, että 30 prosentin varausasteella matkaparkki tuo Akaaseen vuodessa 622 000 euroa. Liiketoimintajohtaja Matti Korkiakoski puolestaan kehui, että Akaan kaupungin toiminta oli ollut todella yrittäjäystävällistä.

Akaan vuoden 2020 tilinpäätöksen ja tekniseltä toimelta saadun tiedon mukaan Bestparkin rakentamisen eli muun muassa maansiirtotöiden, sähköjen, vesien ja viemärien kulut kaupungille olivat 101 513,74 euroa. Akaan Seutu sai tiedot uutisoituaan elokuussa 2022, että Bestpark Oy ja akaalaisten Pasi Kylmälän ja Jyri Vesterisen perustama Akaan Matkailu Oy olivat purkaneet Toijalan satamassa sijaitsevan matkaparkin pyörittämisestä kesällä 2020 tekemänsä leasing-sopimuksen marraskuusta 2021 lukien.

Matti Korkiakosken mukaan sopimuspurkuun johti parkin arvioitua alhaisemmaksi jäänyt käyttöaste. Pasi Kylmälän mukaan käyttöaste oli 11, ja hänen ja Vesterisen yritys teki kymmenien tuhansien eurojen tappiot.

Kävijätavoitteen saavuttamiseksi käyttöasteen olisi Kylmälän mukaan pitänyt olla kesäkuukausina lähellä sataa prosenttia ja niitä ympäröivinä kuukausina 50:n huitteissa.

Vaikka kaupunki maksoi Akaassakin suurimman osan rakentamiskuluista ja paikalliset yrittäjät kantoivat taloudellisen vastuun leasing-yrittäjinä, BestPark Oy:n toiminta on ollut erittäin kannattamatonta. Vuoden 2021 tilinpäätöksessä neljä henkeä työllistäneen yrityksen liikevaihto oli 1,1 miljoonaa ja tilikauden tulos yli 550 000 euroa miinuksella. Yrityksen liikevoitto oli -48,1 prosenttia, omavaraisuusaste -27 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto -78,6 prosenttia.

Yrityksen verkkosivujen mukaan matkaparkkeja on Suomessa tällä hetkellä 18, mutta osa on tarkoitettu pelkästään huoltopistäytymiseen. Osa on suljettu talveksi.

Akaan kaupungin salamavauhdilla syntynyt ja asemakaavan vastainen päätös hyvinkääläisen Bestparkin tukemisesta ja tulemisesta sataman puistoalueelle on käynyt mielessä vuodenvaihteen molemmin puolin kaupunginhallituksen päätöksentekoa seuratessa. Paikallisen yrittäjän toiminta Toijalan torilla ei ole saanut osakseen moista myötäsukaisuutta.

Kaupunginhallitus käytti joulukuussa keskustalaisen Mervi Pulkkisen aloitteesta otto-oikeuttaan ja puuttui kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silvánin päätökseen, jolla akaalainen ruokamyyntivaunu sai joulukuuksi käyttöluvan Toijalan torin kulmaukseen. Hallitukselle ei kelvannut 20 euron kuukausivuokra, joka ei sen mielestä ollut tasapuolinen muita torin käyttäjiä kohtaan.

Lasse Silván valmisteli ja kaupunginjohtaja Antti Peltola esitti hallitukselle tammikuussa ja helmikuussa, että kyllä se hinta nyt vaan on teknisen lautakunnan päättämän hinnaston mukainen ja tasapuolinen. Toisella kertaa hallitus uskoi ja piti Silvánin päätöksen voimassa.

Paikallinen yrittäjä on kertonut sosiaalisessa mediassa suorasanaisesti, että heidän ruokansa Toijalan torilla on nyt myyty.

Kaupunginhallituksen kannattaisi herätä hahmottamaan todellisuus ja se mainehaitta, joka moisella toilailulla saadaan aikaan. Etenkin kun samaan aikaan ääneen lausuttuna tavoitteena on torin vilkastuminen.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

BestPark-matkaparkki Toijalan satamassa 4.8.2022. Kuva: Mikko Peltoniemi

 

Bestpark-matkaparkki Toijalan satamassa 18.2.2023. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentointi on suljettu.