Muistokirjoitus: Kaija-Maija Kantala-Storey toimi aktiivisesti Kylmäkoskella

Kaija-Maija Kantala-Storey (1927–2022)

KaijaMaija KantalaStorey syntyi Kylmäkosken Vanhalla-Hautaalla syyskuun 17. päivänä 1927 ja saavutti viime syyskuussa kunnioitettavan 95 vuoden iän. Kaija-Maijan isä Eino Kantala oli avioitunut Hakkilan Mäkelän tyttären Elman kanssa 1922. Hoidettuaan kotitilaa Kantalaa neljä vuotta Eino Kantala osti 1926 Kylmäkoskelta Vanhan Hautaan maatilan, ja perheeseen syntyi yhteensä neljä lasta, Kaija-Maija kolmantena.

Sota aikana Kaija-Maija toimi pikkulottana.

Kaija-Maija kirjoitti ylioppilaaksi 1947 Toijalan Yhteiskoulusta ja ryhtyi opiskelemaan kieliä Helsingin yliopistossa pääaineenaan englantilainen filologia. Hän matkusti kieliopintojaan syventämään Iso-Britanniaan ja myös Saksaan. British Councilin apurahalla hän matkusti Englannin Cambridgeen. Tällä matkalla hän tapasi Dennis Storeyn. Nuori insinööriopiskelija oli ensitapaamisen jälkeen pitänyt suomalaisneitoon innokkaasti yhteyttä ja niin alkoi seurustelu. Kaija-Maija oli töissä Helsingin olympialaisissa kesällä 1952, ja silloin myös Dennis tuli tutustumaan Suomeen.

Kaijan ja Denniksen häät pidettiin 28.3.1954 Vanhalla Hautaalla. Tämän jälkeen seurasi muutto Englantiin, Maidstoneen. Vuonna 1955 syntyi esikoinen, tytär Aina Christina eli Tiina. Neljän vuoden kuluttua syntyi toinen tytär Ann. Perhe muutti Suomeen, Mänttään pian Annin syntymän jälkeen, kun Dennis astui Mäntän paperitehtaan palvelukseen ja Kaija-Maija opettajaksi. Mäntässä perheen elämästä kului lähes vuosikymmen. Muutto takaisin Maidstoneen tapahtui 1960-luvun lopulla.

Kaija-Maija oli hyvin taiteellinen. Pääasiassa hän teki savitöitä, kauniita ruukkuja ja maljakoita, mutta myös akvarelli- ja öljymaalauksia sekä tilkkutöitä. Näitä oli näytteillä ja sittemmin myynnissä jonakin kesänä muun muassa Kaija-Maijan sisaren Eija Sindan ylläpitämässä Kylmäkosken Wanhassa Myllyssä.

Englannissa Kaija-Maija toimi muun muassa tulkkina ja oppaana Leedsin linnassa. Vuonna 1991 Kaija-Maija ja Dennis muuttivat takaisin Suomeen ja asettuivat asumaan Kylmäkosken Jutilaan. Kanssakäyminen oli aktiivista sekä Lions Clubin että Kylmäkoski-Seuran piirissä.

Kaija-Maija eli pitkän ja vaiheikkaan ja varmasti sisältörikkaan elämän. Hänen viime vuotensa aikana syntyi jo neljännenkin sukupolven edustaja, Arthur, josta hänellä oli syytä tuntea suurta ylpeyttä. Viimeiset vuodet sujuivat Airanteen palvelutalossa, jossa Kaija-Maija nukkui pois itsenäisyyspäivän aattona 2022.

Kaija-Maija oli hyvin ystävällinen, iloinen ja lämminhenkinen sekä valveutunut persoona. Jäämme häntä suuresti kaipaamaan ja kiitämme siitä, mitä hän meille antoi.

Ann Bruce

Kaija-Maija Kantala-Storeyn tytär

Irja Eskola

Kaija-Maija Kantala-Storeyn serkku