”Suuremmalla perheellä voi nykyään tehdä enemmän kaikenlaista” – Jovan Stankovic, Antti Peltola, Leena Sorsa ja Heikki Ahonen kertovat, kenen kanssa he viettävät joulua ja miten siihen valmistaudutaan

Jovan Stankovicin Stefan-poika on joulun alla leiponut perheelle pipareita. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan Seutu kysyi neljältä akaalaiselta muutamia joulun viettoon ja sen valmisteluun liittyviä kysymyksiä. Vastauksista käy ilmi, että jouluun hiljennytään perheen, tuttujen ja sukulaisten kanssa. Tärkeää on myös päästä rauhoittumaan.

Kysymykset:

1. Missä vietät joulua?

2. Kenen kanssa vietät joulua?

3. Miten valmistaudutte joulun viettoon?

4. Mitä teette jouluaattona?

5. Mitä uutta joulun viettoosi tänä vuonna kuuluu?

 

Jovan, Stefan, Alexandra ja Una Stankovic viettävät joulua kotona Toijalassa kavereiden kanssa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Jovan Stankovic, Akaa Futsalin pelaaja

1. Edelliset pari kolme joulua olemme viettäneet Vaasassa, mutta tänä vuonna olemme kotona, koska toinen lapsemme syntyi heinäkuussa ja on vielä aika nuori.

2. Tänä vuonna kutsuimme kylään Akaa Futsalin uuden brasilialaispelaajan Pedron, ja aiomme kutsua myös toisen serbialaispelaajan Dusan Milojevicin perheen.

3. Aatonaattona laitamme kaikki lahjat joulukuusen alle, kun lapset nukkuvat. Laitamme myös ruokaa ja ehkä vähän siivoamme.

4. Teemme koko perheellä hyvää ruokaa, nautimme tunnelmasta, laulamme karaokea ja pelaamme hauskoja pelejä kuten Monopolya.

5. Rehellisesti sanottuna ei mitään erikoista. Olemme aina hyvällä tuulella, ja suuremmalla perheellä voi nykyään tehdä enemmän kaikenlaista.

 

Antti Peltola suuntaa perheensä kanssa jouluksi kotiseudulleen Rovaniemelle. Kuva: Mikko Peltoniemi

Antti Peltola, Akaan kaupunginjohtaja

1. Rovaniemellä

2. Perheen ja sukulaisten kesken.

3. Laittelemme yhdessä jouluruokia ja rentoudumme

4. Saunotaan, syödään ja otetaan vastaan joulupukki.

5. Ei mitään erityistä uutta, perinteitä kunnioittaen mennään.

 

Leena Sorsan perheessä joulupukkia esittää ja lahjat jakaa se, joka saa joulupuurosta mantelin. Kuva: Jarno Keskinen

Leena Sorsa, Akaan seurakunnan vs. kirkkoherra

1. Tänä vuonna vietämme joulua kotona Toijalassa, aivan kuten useimmiten teemme. Joskus olemme viettäneet Pohjois-Savossa sukulaisjoulua, mutta ulkomailla en ole viettänyt joulua koskaan. Se elämys on vielä kokematta.

2. Vietän joulua oman perheen ja muutamien lähisukulaisten kanssa.

3. Viime tingassa. Joulukuun puolivälissä vain muutama jouluvalo on ripustettuna ja joitakin joululahjoja hankittuna. Jouluvalmistelumme tiivistyvät jouluaatonaattoon. Silloin käymme ostamassa jouluruoat. Satsaamme hyviin hedelmiin ja konvehteihin. Joululaatikot ovat meillä useimmiten Saarioisten äitien tekemiä. Minä pidän erityisesti sienisalaatista, joten suolasieniä on hankittava.

Jouluaatonaattona on luvassa myös koko perheen inhoama joulusiivous. Se ei pidä sisällään kaappien siivousta eikä mitään erityistä puunausta. Siltikään se ei ole meillä jouluun valmistautumisen suosikkihommaa. Jouluaatonaattona koristelemme illalla kuusen. Jo perinteeksi muodostunut perheemme jouluvideo, joka korvaa joulukortit, valmistuu usein vasta jouluaaton vastaisena yönä.

Kun lopulta olemme tässä vaiheessa, olen valmis jouluun. Pyrin valmistelemaan kaikki joulun papintyön tehtävät aina niin hyvissä ajoin, että joulussa voi olla levollinen tunnelma.

4. Perinteisesti televisiosta tulee jouluaattoaamuna Joulupukin kuumalinja. Vaikka en sen haastatteluosuuksista pidäkään, niiden välissä tulevat jouluiset lastenohjelmat nostattavat tunnelmaa. Lumiukko, Joulurauhan julistus, joulupuuro, joulusauna ja joulukirkko asettuvat jouluaattoomme tavalla tai toisella.

Riippuen papintyön tehtävistäni ja niiden aikatauluista muu perhe joustaa joulunviettoa sen mukaisesti. Jouluateriaa aloittaessamme luen jouluevankeliumin ja laulamme Enkeli taivaan -virren. Tämä perinne on kulkenut omasta lapsuudenkodistani meille. Jouluaterian jälkeen hiljennymme aattoillan rauhaan.

Edelleen meillä se, joka saa joulupuurosta mantelin, joutuu esittämään joulupukkia ja jakamaan lahjat. Tämä epätoivottu rooli taisi osua omalle kohdalleni toissa vuonna. Tänä vuonna pitää olla taas varovainen, ettei manteli osu omalle kohdalle.

5. Toivottavasti ei mitään uutta! Nautin perinteistä ja jollakin tavalla ennalta-arvattavasta joulunvietosta. Tai no… ehkä uusi 1000-palainen palapeli voisi kuulua tämän joulun viettoon!

 

Amanda (vas.), Heikki, Aaron, Japanin pystykorva Luna, Selina, Sanna ja hänen sylissään oleva Alexander sekä Samojedi/Maremmano-Abruzzese Sisu viettävät joulua Viialassa.

Heikki Ahonen, muusikko ja urheiluhieroja

1. Vietämme joulua kotona Viialan taajamassa.

2. Puolisoni, neljän lapsen ja kahden koiran kanssa. Joulupukki on luvannut tulla käymään.

3. Joulun valmisteluihin kuuluu joulusiivous, joulukoristeet ja jouluruokien valmistelu. Kuusi on koristeltu jo hyvissä ajoin.

4. Aamusauna ja joulupukin kuuma linja sekä joulurauhan julistus, riisipuuro, lumiukko (myös tv:stä), hieman ulkoilua lasten kanssa, lautapelejä, jouluruoka, joulupukin vierailu, hieman soittoa ja laulua, hautausmaalla käynti ja iltakävely, iltasauna ja rauhoittuminen. Ehkä hieman lautapelejä ja joku jouluaiheinen elokuva. Tärkeintä on yhdessä oleminen perheen kesken.

5. Lapset tekevät joulun. Puolisoni Sannan kanssa meillä on lasten lukumäärä kasvanut nyt neljään. Poikamme Alexander viettää ensimmäistä jouluaan.