Seurakuntavaaliehdokas Anni Määttä: Käskyt voivat olla myös nykyajan hyvinvointia – Näin minä kääntäisin uskomme perustat ”puhekielelle”

Seurakuntavaalien virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina. Olen ilolla lukenut ehdokkaiden hyviä mielipidekirjoituksia ja avauksia.

Oma aiheeni tuli vastaan kuin varkain, kun ajauduin hetki sitten muutaman nuoren kanssa keskusteluihin seurakuntamme tilasta ja uskonnosta yleensä. He kritisoivat, että esimerkiksi kymmenen käskyä tuntuvat hyvin vieraalta heidän elämäänsä ajatellen.

Samaa olen joskus itsekin miettinyt. Luin aiheesta ja esimerkiksi reilut 10 vuotta sitten YLE ”kirjoitti” käskyt uusiksi arvopohjaisessa keskusteluohjelmassaan.

Tästä innostuneena haastoin myös itseni miettimään, miten kääntäisin nämä yhdet uskomme perustat ”puhekielelle” tämänhetkistä aikaamme ajatellen.

Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. – Usko vahvasti. Se tuo uskallusta olla oma itsensä ja kertoa siitä myös muille. Muista, että kukaan meistä ei ole mielipiteissään Jumala.

Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. – Älä usko kaikkea lukemaasi. Klikkiotsikot ovat markkinointistrategia, joilla saadaan lisää mainostuloa. Lue kaikkia uutisia lähdekriittisesti.

Pyhitä lepopäivä. – Ole läsnä hetkessä ja uskalla sanoa myös ei. Kiire, laitteet, hektinen työ ja harrastusarki. Ruuhkavuodet. Kuten joku viisas on sanonut; sinun arkesi on jonkun lapsuus.

Kunnioita isääsi ja äitiäsi. – Perheitä on monenlaisia. Tunnet, keiden kanssa olet sydämessäsi kotona.

Älä tapa. – Älä kiusaa tai nujerra toisia. Koulu- ja työpaikkakiusaaminen ovat asioita, joiden nitistämiseen meitä kaikki tarvitaan. Rohkene vaikeissa tilanteissakin puuttua asiaan.

Älä tee aviorikosta. – Uskalla elää omannäköistäsi elämää.

Älä varasta. – Ole armollinen. Se ei aina ole helpoin tie.

Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. – Suhtaudu muihin kannustaen ja kannatellen. Myötätuntoinen suhtautuminen niin itseen kuin muihin on jaettua välittämistä.

Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta. – Tavoittele omia unelmiasi. Joskus joudut kipeästi myös karsimaan elämästäsi heitä, jotka painavat sinua alas.

Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu. – Ole rehellinen itselle ja muille. Yritämme usein vaimentaa sisäistä ääntämme ja haluamme asioiden toimivan. Epärehellisyys itseä kohtaan sairastuttaa.

Samana iltana kävin seurakunnan sivuilla ja eteeni ilmestyi päivän sana; Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.

Johdatusta on vaikea ohittaa tai selittää.

Mukavaa joulun odotusta,

 

Anni Määttä