Hotel Ackasin talossa, katutasossa, omaa yritystään pitää Aleksandra Stankovic, nuori perheenäiti ja kosmetologi, jonka tie kulki Serbiasta Suomeen ja Akaaseen. Ihan ilman taustavaikuttimia Aleksandra ei tällaista päätöstä olisi tullut tehneeksi. Aleksandran mies Jovan Stankovic muutti muutamia vuosia ennen Aleksandraa Akaaseen. Hän tuli pelaamaan silloisen Leijona Futsalin, nykyisen Akaa Futsalin riveihin. Ajan kuluessa pariskunnan oli päätettävä, mihin koti lopulta rakentuu, Serbiaan vai Suomeen.
Matka kylmään ja pimeään
Aleksandra toteaa, ettei hänellä ollut Suomesta minkäänlaista tietoa etukäteen. Ensimmäisen kerran hän vieraili miehensä luona Akaassa 2017. Ainoa mielikuva oli, että täällä on kylmää ja pimeää. Se piti paikkansa. Mutta on täällä paljon muutakin, Aleksandra naurahtaa.
– Suomalaiset ovat olleet minulle ihania ja ystävällisiä. Akaa on mukava, kehittyvä paikkakunta. Sopivan pieni, Aleksandra kokee.
Pohdinnan ja mietinnän tuloksena Aleksandra teki ison päätöksen, pakkasi pariskunnan vajaan kuukauden ikäisen poikavauvan muuttotavaroiden kera mukaansa ja muutti miehensä luokse Akaaseen vuonna 2018. Serbiaan jäivät oma kauneussalonki ja lapsuudenperhe.
Vauva-arkea ja kielikoulua
Ensimmäisen vuoden Aleksandra oli vauvan, nyttemmin 3,5-vuotiaan Stefanin kanssa kotona. Aika kului vauva-arkea pyörittäessä sekä maan tapoja ja kieltä opetellessa. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, jossa Aleksandra suoritti suomen kielen kieliopintoja, saa kiitosta häneltä monipuolisuudestaan.
– Kursseilla tehtiin paljon muutakin kuin opeteltiin kieltä. Pyrittiin oppimaan suomalaisesta kulttuurista ja käytännöistä sekä suomalaisia tapoja, Aleksandra kertoo.
– Kurssista oli paljon hyötyä tänne sopeutumisessa.
Oma intohimo, oma ammatti
Aleksandralla oli Serbiassa oma salonki, jossa hän työskenteli yksin. Hän tiesi haluavansa tehdä tätä työtä myös Suomessa. Serbiassa suoritettu kosmetologintutkinto ei ollut ongelma, sen sijaan korona löi haaveille jarruja.
– Kyselin vähän joka puolelta, voisinko työllistyä tai löytyisikö tilaa, mutta vastaus oli aina kielteinen, koska korona. Yhtenä päivänä oli kuitenkin minun onnenpäiväni, Aleksandra kertoo.
– Pääsin kauneushoitola Mariellaan kuuden viikon kieliharjoitteluun. Kielikoulun loputtua aloitin marraskuussa siellä yrittäjänä keskellä koronavuotta 2020. Se oli suuri onni. Itselle oli kuitenkin selvää, että haluan tehdä jatkossa työtä yksin, omassa salongissa.
Uskalias ratkaisu
Aleksandran piti tehdä vielä yksi iso ratkaisu koronapandemiasta välittämättä. Joulukuussa 2020 Aleksandra perusti oman kauneussalongin. Tätä edelsi monta paperirumbaa Kelan, Finnveran, TE-keskuksen ja akaalaisten instanssien kanssa.
– Erityisesti olen kiitollinen Akaan yrityskoordinaattori Jukka Turuselle kaikesta avusta, Aleksandra toteaa. Tässä kohtaa Jovan puuttuu puheeseen
–Olen aina sanonut, että Aleksandra on rohkea nainen, hän uskoi itseensä ja uskalsi ottaa askeleen yrittäjäksi. Keskellä koronapandemiaa, vieraassa maassa sellaiseen ratkaisuun pystyy harva. Minä olen toiminut täällä salongissa korkeintaan seinän maalaajana. Tämä on täysin Aleksandran juttu, Jovan toteaa ylpeänä vaimostaan.
Jatkuvasti uudistuva yrittäjä
Jotta voi tarjota asiakkailleen parasta, pitää olla valmis uudistumaan, Aleksandra sanoo. Hänen mielestään suomalaiset ovat laatutietoista kansaa ja haluavat hyvää palvelua ja hyviä tuotteita. Niinpä hän panostaa niihin.
– Koitan löytää aina parin-kolmen kuukauden välein jotain uutta. Päätuotteeni on kaikki kasvoihin liittyvät hoidot mutta teen käsi- ja jalkahoitoja, kynsiä, vahauksia ja rusketuksia. Myös tatuointien poisto on mahdollista. Kouluttaudun mielelläni koko ajan lisää, Aleksandra toteaa.
Entä se suomen kielen taito?
– Asiakkaat saavat kyllä suomenkielistä palvelua halutessaan, opettelen lisää koko ajan. Olemme tulleet Akaaseen jäädäksemme. Täällä on hyvä asua, hymyilee Aleksandra.
Kukka Salmiovirta