MAINOS

Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppo tapa säästää

Sähkö on asia, josta käytännössä jokainen suomalainen kotitalous joutuu maksamaan. Sähkösopimuksella maksetaan sähköenergiasta valitulle sähköyhtiölle, joita maastamme löytyykin lähes 80. Suuri määrä sähköyhtiöitä tarkoittaa myös vaihtelua sähkön hinnoissa eri sähköyhtiöiden välillä.

Vaikka sähkö onkin arjen menoista yksi välttämättömimmistä, on senkin osalta mahdollista säästää – yllättävän helposti. Sähkösopimusten hinnoittelussa on nimittäin yllättävän suuria eroja, jopa saman sähköyhtiön eri sopimusten välillä. Kilpailuttamalla 30-40% säästöt sähkön hinnasta ovat hyvinkin mahdollisia, jos sähkön hintaan ei ole aiemmin kiinnittänyt huomiota.

Toistaiseksi voimassa olevat yleissähkösopimukset usein kalleimpia

Monesti kaikkein kallein sähkösopimuksen tyyppi on toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus. Yleissähkö viittaa sähkön hinnoitteluun; yleissähkösopimuksella sähkön hinta
(snt/kWh) on sama kellonajasta ja vuodenajasta riippumatta.

Useimmiten toistaiseksi voimassa olevissa yleissähkösopimuksissa myös perusmaksun osuus on monesti kalliimpi kuin muilla sopimustyypeillä.

Tässä sopimustyypissä sähkön hinta voi myös vaihdella lyhyellä varoitusajalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sähkön markkinahintojen noustessa sähköyhtiö voi nopeasti nostaa sähkön hintaa myös asiakkaalle.

Edullisimpina vaihtoehtoina pörssisähkö tai määräaikainen yleissähkö

Edullisimman sähkösopimuksen tyyppi riippuu sähkönkulutuksen määrästä, johon vaikuttaa eniten asumismuoto. Suuren kulutuksen kotitalouksissa edullisin sopimus on yleensä pitkällä aikavälillä pörssisähkö, jossa sähkön hinnasta maksetaan tunneittain vaihtuvaa Nord Pool -pörssin spot-tuntihintaa, johon lisätään sähköyhtiön marginaali. Yleensä sähköyhtiöt laskuttavat pörssisähkösopimuksissa marginaalin lisäksi myös kuukausittaista perusmaksua.

Kuukausittaisen perusmaksun vuoksi pörssisähkö ei kuitenkaan yleensä ole kaikkein edullisin vaihtoehto pienemmän kulutuksen kotitalouksille. Pienellä kulutuksella sähköenergiasta maksettava kokonaishinta on niin pieni, että sähkölaskulla suuremmaksi tekijäksi muodostuu monesti sopimuksen perusmaksu. Pieneen kotitalouteen kaikkein edullisin sähkösopimus onkin tämän vuoksi yleensä perusmaksuton yleissähkösopimus – vaikka tällaisen sopimuksen kohdalla itse sähköenergian hinta saattaakin olla hieman korkeampi kuin muissa sopimustyypeissä. Perusmaksuttomat yleissähkösopimukset ovat yleensä määräaikaisia.

Pörssisähkössä lyhyen aikavälin hintamuutokset voivat olla suuria

Vaikka pörssisähkö onkin yleensä pitkällä aikavälillä ollut edullisin sopimus vähänkin suuremman sähkönkulutuksen talouksiin, voi tässä sopimustyypissä sähkön hinta vaihdella lyhyellä aikavälillä paljon. Hinta vaihtelee merkittävästi paitsi tuntikohtaisesti, myös vuodenaikojen mukaan. Vuorokaudenajan suhteen pörssisähkössä hinnat ovat yleensä edullisimmillaan yöllä ja kalleimmillaan päivällä. Vuodenajan suhteen vaihtelua on myös olemassa: hinnat ovat edullisimpia kesällä, ja kalleimpia talvella.

Edellä mainitut ovat asiaan kuuluvaa normaalia vaihtelua, mutta pörssisähkön hinnat voivat vaihdella myös yllättävästi: tästä on saatu hyvä esimerkki tänä syksynä, kun sähkön markkinahinnat ovat nousseet yli kaksinkertaisiksi vuodentakaisiin verrattuna. Markkinahintojen nopeaan nousuun on monia eri syitä – yhtenä vaikuttavana tekijänä on olleet mm. vähäiset sateet jotka ovat vaikuttaneet vesivoimalla tuotetun sähkön hintaan.

Mistä kaikesta sähkössä maksetaan?

Artikkelissa kerrotun sähköenergian lisäksi sähkön kokonaiskustannuksiin vaikuttaa myös kaksi muuta seikkaa: sähkön siirtohinta ja sähkövero. Siirtohinta ja vero laskutetaan asiakkaalta paikallisen verkkoyhtiön toimesta, eikä kummankaan hintaan voi vaikuttaa kilpailuttamalla. Näin ollen sähkön kilpailutuksella voi säästää vain sähköenergian hinnassa.

Sähkövertailu vie aikaa vain minuutteja

Jos sähkösopimuksen hintaan ei ole kiinnittänyt aiemmin huomiota, kannattaa sähkön hintavertailu suorittaa mahdollisimman pian. Sähkövertailu on täysin maksutonta, ja parhaimmillaan sopimuksen vaihtaminen uuteen, edullisempaan vaihtoehtoon vie vain muutamia minuutteja. Paljon sähköä kuluttavan kotitalouden kohdalla tämä vertailu voi säästää jopa useita satoja euroja vuodessa, ja pienessäkin kotitaloudessa säästöt ovat pitkällä aikavälillä merkittäviä.

Halvempi sähkö ei myöskään vaikuta itse sähkön laatuun – omasta pistorasiasta tulee aina samanlaatuista sähköä riippumatta sähköyhtiöstä. Itse sähkön laadusta ja sähkönsiirrosta vastaa paikallinen verkkoyhtiö, jolle siis maksetaan sähkösopimuksesta riippumatta aina samaa hintaa.

Näin ollen sähköenergian kilpailutus on vaivaton tapa säästää, eikä halvemmalla sähkösopimuksella ole käytännön haittapuolia sähkön laatuun liittyen.

Lue lisää sähkön kilpailutuksesta ja sähkösopimuksista:

https://www.sahkon-kilpailutus.fi/sahkosopimus/

MAINOS