Onko sinulla kaapissasi kansallispuku? – Arvokkaita asuja tuuletetaan sunnuntaina Toijalan torilla

Akaa-Seura järjestää kansallispukujen tuuletuspiknikin Toijalan torilla sunnuntaina 8. elokuuta kello 14–16. Kaiva kansallispukusi, joku sen osa tai ihan vain kansallispukufiilis esiin ja lähde tuulettelemaan niitä torille. Mukaan voi ottaa oman puutarhatuolin ja piknikeväät.

Hilu ToivonenAlastalo kertoo Akaan seudun naisen kansallispuvun täydennysprojektista kello 14.30.

Kansallispukujen tuuletuspäivää vietettiin Akaassa ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tapahtuma keräsi Toijalan torille parisataa kansallispukuihin sonnustautunutta. Kuva: Akaan Seudun arkisto

Kansallispukuiset neidot soutivat veneen keisarille

Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8., ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletustapahtuma pidettiin Imatralla 5.8.2010, ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti eri puolille maata.

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia.

Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen, ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus.

Tarkemmin tapahtumasta voit lukea ToiniInkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut:

”Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg ”hämäläispuvussa”, istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta.”

Vuonna 2018 kansallispukuja tuulettamassa vasemmalta oikealle Liisa Sjöblom Sääksmäen juhlapuvussa, Hannu Alastalo Sortavalan seudun paidassa, silkkihuivissa ja huopalääpässä ja Hilu Toivonen-Alastalo itse tekemässään Akaan seudun puvussa. Kuva: Oona Eskeli.

Röijy ja essuvaihtoehtoja Akaan seudun naisen kansallispukuun

Akaan seudun naisen kansallispukuun lisättävän röijyn ja kolmen essuvaihtoehdon mallikappaleiden valmistaminen alkaa lähiviikkoina. Kapearaitainen liivi saa ylleen lehtikuvioisen röijyn, hame tulee kehystämään kukkakuosista esiliinaa.

Kansallispuvut pohjaavat maalaisväestön 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiin juhlavaatteisiin, kansanpukuihin. Akaan seudun kansallispukujen esikuvina toimivat 1800-luvun loppupuolella silloisen Akaan alueelta Kansallismuseon kokoelmiin tallennetut kansanpuvut.

Kansallispukujen tutkimuksesta ja tarkistamisesta vastaa Suomen kansallispukukeskus. Kansallispuvuiksi hyväksyttävien pukujen täytyy saada sen alaisuudessa toimivan Kansallispukuraadin hyväksyntä. Raati nimeää pukuhankkeille asiantuntijan.

Akaan röijyn ja essujen osalta asiantuntijana toimii Eija Mendelin. Hän tutustui Kansallismuseon varastoissa oleviin useisiin samalta aikakaudelta oleviin Akaan lähialueilta tallennettuihin röijyvaihtoehtoihin. Akaan pukuun valmistuva röijy perustuu Kuhmalahdelta 1880-luvulla Kansallismuseon kokoelmiin tallennettuun painokankaiseen esikuvaan. Lisäksi Eija Mendelin perehtyi Akaan alueella 1800-luvun loppupuolella käytettyjen esiliinojen materiaaleihin, valmistustapoihin ja kuoseihin.

Eija Mendelinin selvityksen pohjalta Kansallispukuraati hyväksyi hänen laatimansa Akaan seudun naisen pukutäydennyksen kokonaissuunnitelman syksyllä 2020. Pukua voidaan täydentää kahdella erilaisella röijyllä sekä kolmella erivärisellä silkkisellä ja kolmella painokankaisella essulla. Sukkiin tulee kolme värivaihtoehtoa. Akaa-Seura toteuttaa pukutäydennyksestä ensimmäisenä sen painokankaiset osat.

Röijy ja essut sekä valmistusohjeet ja kaavat syntyvät käsityönä maamme eturivin kansallispukuvalmistaja Soja Murron tekeminä. Kaikkia tehdään kaksi kappaletta, yhdet Akaa-Seuralle ja toiset Kansallispukukeskuksen kokoelmiin. Suomen Kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas ohjaa mallikappaleiden valmistusta.

Valmiita puvun osia on tarkoitus päästä esittelemään vuoden 2022 alkupuolella.

Lue myös:

Akaan seudun naisen kansallispuku täydentyy pian röijyllä – Puvun uudistaminen vaatii tarkkaa tutkimusta

Juttua muokattu 2.8.2021 kello 14.10 lisäämällä huomio siitä, että valmiita Akaan seudun naisen puvun täydennysosia on tarkoitus päästä esittelemään vuoden 2022 alkupuolella.