”Ei kannata lähteä juoksemaan karkuun” – Toimi näin, jos kohtaat suden

Jalannin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Elina Vaittinen neuvoo, kuinka tulee toimia, jos susi tulee pihaan.
09.01.2025 19:00

Jalannin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Elina Vaittisen mukaan susihavainnot asutuksen läheisyydessä kertovat susien lisääntymisestä sekä niiden ihmisarkuuden vähenemisestä. Kuva: Tarja Antola
Viime aikoina on Akaassa tehty havaintoja lähellä asutusta liikkuneista susista. Toijalassa susi tuli talon pihaan, Viialassa kahden suden nähtiin liikkuvan pellolla ja Kylmäkoskella sudet lähestyivät koiranulkoiluttajaa.

–  Nimenomaan havaintoja, joissa susi hakeutuu ihan pihapiiriin tai hyvin lähelle asutusta taajamassa tai sudet tulevat koiranulkoiluttajaa kohti ei ole aiemmin ollut tällaisessa määrin, Jalannin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Elina Vaittinen kertoo.

Asutuksen läheisyydessä liikkuvat sudet kertovat Vaittisen mukaan siitä, että susien määrä on lisääntynyt Jalannin riistanhoitoyhdistyksen alueella ja susien ihmisarkuus on vähentynyt. Se näkyy esimerkiksi siinä, että susi ei välttämättä pelkää enää ihmisen aiheuttamaa ääntä samalla tavalla kuin aikaisemmin.

– Susi on peto, joka hakee ravintoa sieltä, mistä se sen saa. Esimerkiksi Toijalan keskustassa pyörii peuroja ja kauriita, koska siellä on mahdotonta metsästää. Taajamissa aseita ei voi käyttää muuten kuin SRVA-tehtävissä (suurriistavirka-apu), kun poliisi antaa luvan.

Kun susilauma kasvaa, toiset yksilöt lähtevät Vaittisen mukaan hakemaan uutta reviiriä.

– Susien elinalue kasvaa, ja ne tulevat lähelle ihmistä ja ihmisasutusta. Niiltä häviää ihmisarkuus, kun niitä ei metsästetä. Syitä on monia.

Susikanta näkyy Vaittisen mukaan myös vähentyneenä peurojen määränä Jalannin riistanhoitoyhdistyksen alueella.

– Metsästys ei selitä kaikkea vähenemistä. Jotain kertoo sekin, että peuran ja kauriin raatoja tulee metsästäjiä ja koiriensa kanssa metsässä liikkuvia vastaan enemmän kuin aiemmin.

Sudet voivat saada myös hirvet kulkemaan laumana. Vaittisen omassa metsästysseurassa Riisikkalan-Lintumaan Metsästysyhdistyksessä tämä havaittiin syksyn hirvenmetsästyksen aikana. Samassa porukassa saattoi olla useita aikuisia hirviä, ja läheltä löytyi suden jälkiä. Vaittisen mukaan laumassa hirvien on helpompi puolustautua sutta tai susia vastaan.

Jos susi tulee pihapiiriin, Vaittisen mukaan sitä voi yrittää karkottaa huutamalla ikkunan- tai ovenraosta omaa turvallisuutta vaarantamatta.

– Suden luontaiseen käyttäytymiseen kuuluu, että se poistuu ihmisen kuullessaan ja nähdessään takavasemmalle.

Jos susi jää pyörimään pihaan tai kotieläinrakennusten ympärille, eikä se ihmisen huomatessaan tai ihmisen äänen kuullessaan poistu paikalta eikä osoite ihmisarkuutta, Vaittinen kehottaa soittamaan 112:een. Hätänumeroon on syytä soittaa myös silloin, jos susi lähestyy koiranulkoiluttajaa tai lenkkeilijää.

– Tilanteessa ei kannata lähteä juoksemaan karkuun, vaan paikalta poistutaan mahdollisimman ripeästi selkää kääntämättä ja pidetään ääntä ja seurataan, vaikuttaako se suteen. Juokseminen voi provosoida eläintä, jos kyse on häirikkösudesta.  Ei susia hysteerisesti kannata alkaa pelkäämään, mutta maalaisjärkeä kannattaa käyttää. 

Vaittisen mukaan poliisille tärkeää tietoa on, onko kyse ihmisarasta sudesta vai sudesta, jolta ihmisarkuus on hävinnyt kokonaan tai osittain.

Siinä tapauksessa, jos susi osoittaa ihmisarkuutta ja poistuu välittömästi pihapiiristä tai tuotantorakennuksen läheisyydestä, havainnoista on tärkeää kuitenkin ilmoittaa petoyhdyshenkilölle. Jalannin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

Lue myös: Suden Akaassa kohdanneet kertovat kokemuksistaan – Pedot ovat liikkuneet lähellä asutusta