Akaan Seudun Nuorisokisat järjestetään torstaina 18. heinäkuuta uusitulla Toijalan kentällä – Lehtikeihäs yhdistää askartelun ja urheilun

Akaan Seudun Nuorisokisoissa pääsevät kisaamaan myös alle 3-vuotiaat.

Kuvassa vuoden 2023 nuorisokisojen T3-sarjan 40 metrin juoksun nopeimmat menijät eli 1) Venla Impiö, 2) Saimi Riihimäki ja 3) Vieno Rissanen. Kuva: Oona Eskeli.
Paikallislehti Akaan Seutu ja Toijalan Vauhti kutsuvat jälleen lapsiperheitä viettämään kesäistä yleisurheiluiltaa perinteisiin Akaan Seudun Nuorisokilpailuihin. Kisat pidetään torstaina 18. heinäkuuta Toijalan urheilukentällä alkaen kello 18.

Akaan Seudun Nuorisokisoja on järjestetty jo vuodesta 2005 lähtien. Vuosi toisensa jälkeen yleisurheilutapahtuma on houkutellut urheilijoita perheineen. Tällä kertaa puitteet ovat vielä tavallista hienommat, sillä urheilemaan päästään täysin uusitulla kentällä.

Nuorisokisoissa on sarjoja entiseen tapaan tytöille ja pojille alle 3-vuotiaista 15-vuotiaisiin. Alle 3-vuotiaiden sarjassa lajina on 40 metrin pikapyrähdys ja 5-vuotiaiden sarjassa pikamatkan lisäksi pallonheitto. Näissä sarjoissa osallistuminen on ilmaista, ja jokaiselle pienelle urheilijalle on luvassa osallistumispalkinto, kolmelle parhaalle myös mitalit.

7-vuotiaissa lajit ovat 40 metriä ja pituus, 9-vuotiaissa 40 metriä, 400 metriä ja kuulantyöntö sekä 11-vuotiaissa 60 metriä, 400 metriä, pituus ja kuula. 13-vuotiaat kisaavat 40 ja 800 metrillä sekä korkeushypyssä ja keihäänheitossa. 15-vuotiaiden sarjassa lajeina ovat 100 metriä ja pituushyppy. Akaan Seutu palkitsee näissä sarjoissa kolme parasta urheilijaa mitaleilla.

Koko tapahtuman historian ajan mukana on ollut erikoislajina kaikenikäisille tarkoitettu leikkimielinen lehtikeihäänheiton mestaruuskilpailu. Osallistujat saavat paikan päällä käyttöönsä tietyn määrän paikallislehden sivuja ja maalarinteippiä, ja näistä tarpeista pitää syntyä oikean keihään mallinen heittoväline, jota saa kilpailussa heittää kaksi kertaa.

Kisa käydään naisten ja miesten sarjoissa, joihin kaikenikäiset saavat osallistua. Tämä askartelun ja urheilun yhdistävä hyväntuulinen laji on kerännyt vuosittain eri-ikäisiä osallistujia lapsista aikuisiin mittelemään mestaruudesta. Joillekin kisaajista lehtikeihäänheitosta on muodostunut jo vuosittainen perinne. Myös tässä lajissa Akaan Seutu palkitsee kolme parasta heittäjää molemmissa sarjoissa.

Sauli Saunamäki heittämässä lehtikeihästä vuoden 2023 kisoissa. Kuva: Oona Eskeli.
Ennakkoilmoittautuminen nuorisokilpailuihin päättyy tiistaina 16.7. Ilmoittautua voi myös paikan päällä, mutta ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa. Ilmoittautumismaksu on 10 euroa/laji. Jos valitsee 4 lajia, maksu on yhteensä 30 euroa. Jälki-ilmoittautuminen paikan päällä on 15 euroa/laji. Lehtikeihääseen ilmoittaudutaan paikan päällä.

Kisapaikalla toimii myös Vauhdin kioski, josta voi ostaa kahvia ja virvoitusjuomia sekä monenlaisia kisaherkkuja pikkunälkään.

Akaan Seudun ja Toijalan Vauhdin väki toivottavat niin akaalaiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin kesäasukkaita myöten lämpimästi tervetulleeksi nauttimaan kisatunnelmasta. Lisätietoja, kuten aikataulu ja ohjeet ilmoittautumiseen, löytyvät Toijalan Vauhdin sivuilta osoitteesta: https://toijalanvauhti.yhdistysavain.fi/yleisurheilu/.