Akaalaisia ja akaalaistaustaisia tankotanssijoita kohtasi marraskuun lopulla Jyväskylässä järjestetyissä tankotanssin MM-kilpailuissa varsinainen mitalisade. 14-vuotias akaalainen Iira Piispa voitti maailmanmestaruuden kilpatason Junior A -parisarjassa pirkkalalaisen Ellen Tallgrenin kanssa sekä pronssia soolosta erittäin kovatasoisessa Junior A Women -kilpasarjassa. Piispa oli ainoa urheilija, joka onnistui saavuttamaan MM-kilpailuissa kaksi mitalia.
10-vuotias akaalainen Julius Koivuniemi voitti maailmanmestaruuden Junior A Men -kilpasarjassa. Julius on kansainvälisen POSA-lajiliiton historian ensimmäinen maailmanmestari Junior A Men -sarjassa, joten hän tekee poikien puolella lajin pioneerityötä. Myöskään SM-kisoissa ei ole aiemmin ollut tämän sarjan kilpailijaa.
Akaan Seutu tapasi Iira Piispan ja Julius Koivuniemen muutama viikko mitalihuuman jälkeen. Julius Koivuniemelle Jyväskylän kisat olivat ensimmäiset MM-tason kisat, mutta aiemminkin MM-kisoihin osallistunut Iira Piispa pystyi vertailemaan Jyväskylässä järjestettyjä MM-kisoja Italiassa järjestettyihin vastaaviin kisoihin.
– Ehkä Jyväskylässä ei tuntunut ihan niin MM-kisoilta. Etukäteen ajattelin, että onko nämä vähän kuin SM-kisat, mutta siellä oli niin paljon porukkaa ulkomailta, että päästiin kansainväliseen tunnelmaan. Ei jännittänyt niin paljon, kun oltiin Suomessa, Iira kertoo.
Julius on samoilla linjoilla.
– Tyypit tuli kyselemään asioita englanniksi, niin sitten ne muuttuivat omassakin mielessä MM-kisoiksi, Julius pohtii.
Iira tekee koreografioita Juliukselle
Korkeimmalla mahdollisella tasolla saavutettu menestys vain lisäsi nuorten urheilijoiden motivaatiota. Saavutettavaa on vielä.
– On se motivaatio edelleen kasvanut, Julius pohtii.
Iira ei pääse osallistumaan seuraaviin EM-kisoihin, koska hän vaihtaa sarjaa. Junior A -sarja vaihtuu Junior B -sarjaan. Kun sarja vaihtuu, tanssija käy ensin SM-kisoissa, joissa ansaitaan uudet edustuspaikat EM- ja MM-kisoihin. Juliuksella sarjan vaihto häämöttää vasta neljän vuoden päässä.
Iiralla motivaatiota kasvattavat kaksi suurta muutosta, jotka hänen uralleen on tulossa. Iiran oma koreografi vaihtuu vuodelle 2024. Vuonna 2024 hän tekee yhteistyötä viisinkertaisen maailmanmestarin Oona Kivelän kanssa, jolta hän odottaa oppivansa paljon. Lisäksi Iira alkaa tehdä itse koreografioita.
– Pääsen tekemään koreografiaa Juliukselle, Iira paljastaa.
Iiran äiti Sanna Piispa pitää tärkeänä sitä, että kaksi akaalaista tankotanssijaa voivat tehdä läheistä yhteistyötä.
– Kun ei ole harrastusmahdollisuuksia eikä treenipaikkoja Akaassa, on kauhean kiva molemmille, kun yhdessä pystyy treenaamaan tässä meillä eikä tarvitse aina lähteä muualle harjoittelemaan. Kun pääsee toista opettamaan, oppii varmasti itsekin paljon, Sanna Piispa kertoo.
Julius on käynyt Iiran luona harjoittelemassa aina välillä. Kesän ja syksyn aikana nuoret tanssijat ovat opettaneet toisilleen paljon. Ensimmäistä uutta koreografiaan siirryttiin tekemään välittömästi haastattelun päättymisen jälkeen.
Harrastustila puuttuu Akaasta
Yhdessä harjoitellessaan nuoret maailmanmestarit ovat myös keksineet uusia liikkeitä. Iiralla on oma, virallisesti hyväksytty liike nimeltään Iira Back Bend Split. Sitä voi siis kuka tahansa tankotanssissa käyttää, mutta Iira on ensimmäinen, joka on sen keksinyt ja liikkeen esittänyt.
– Tein sen itse pakollisena liikkeenä MM-kisaohjelmassa, Iira kertoo.
– Instagramin perusteella liike löytää varmasti tiensä monen muunkin juniorin ohjelmaan, Sanna Piispa sanoo.
Kahden akaalaisen nuoren menestys ei ole juuri vetänyt muita paikallisia lajin pariin. Iso syy siihen saattaa olla paikallisen salin puuttuminen, Sanna Piispa ja Juliuksen äiti Jaana Koivuniemi arvelevat.
– Lempäälä on lähin paikka, jossa voi harrastaa, Jaana Koivuniemi kertoo.
Kisoissa käytetään nelimetristä tankoa. Iiran kotona on tarvittaessa kattoon nostettava, vain vähän kisatankoa lyhyempii tanko olohuoneessa. Juliuksen kotona on lyhyt tanko eteisessä, mutta omaa kisatankoa hänellä ei ole käytettävissä.
– Olen kysellyt, löytyisikö jostain kiinteistö, johon nelimetrisen tangon saisi mahtumaan. Olemme kiinnostuneita, Jaana Koivuniemi kertoo.
Iira harjoittelee Tampereella sekä käy Helsingissä harjoituksissa noin joka toinen viikonloppu. Juliusta harjoitukset vievät Tampereelle. Etäisyys Tampereelle ei estä nuorten harrastusta.
– Kun ei ole saatu kyytivuoroa sovittua, he ovat menneet keskenään junallakin Tampereelle, äidit kertovat.
Voimistelutaustasta on ollut hyötyä
Iiralla on pitkä, kahdeksan vuoden historia joukkuevoimistelussa. Lajista on ollut paljon hyötyä muun muassa notkeuden myötä.
– Nilkkojen ja polvien ojennuksia ei tarvitse paljon miettiä, ne tulevat luonnostaan. Samoin eläytyminen ja ilmaisu, Iira sanoo.
Julius harrasti telinevoimistelua ennen tankotanssin aloittamista. Lajista sai muun muassa voimaa ja sitkeyttä sekä kehonhallintaa ja tasapainoa.
Vaikka molemmilla maailmanmestareilla on voimistelutaustaa, voi lajin pariin tulla monenlaisilla muillakin taustoilla. Moni aikuisena lajin pariin siirtynyt on harrastanut aiemmin voimalajeja, taitoluistelua, tanssia, pallopelejä tai itsepuolustuslajeja.
Tällä hetkellä Iira ja Julius eivät harrasta muita lajeja. Voiko tankotanssistakaan enää puhua harrastuksena, kun lajissa ollaan MM-tasolla?
– Ei harrastuksesta puhuminen ole vähättelyä. Tämä on tavoitteellista harrastamista, Iira ja Sanna Piispa näkevät.
Tavoitteet selvillä uuteen kauteen
Juliuksella ja Iiralla on jo tiedossa tavoitteet uuteen kauteen. Juliuksen tavoite on uusi piste-ennätys.
– Ennätyspisteet, EM-kisat Tallinnassa ja uusien temppujen oppiminen olisivat kivoja, Julius listaa.
Iiran tavoite liittyy SM-kisoihin.
– Haluan saada MM-edustuspaikan sieltä eli kolmen parhaan joukkoon. MM-kisoissa sitten finaaliin, Junior B -sarja on tosi kovatasoinen.
Iiran äiti kannustaa tytärtään kertomaan, mitä tavoitteiden listalta myös löytyy.
– Soolosarjan Suomenmestaruus sekä uusia parisarjan maailmanmestaruus ja soolon MM-mitalia olisi kiva kirkastaa, Iira saa sanotuksi.
Iira haluaisi myös tehdä enemmän koreografioita sekä päästä opettamaan tankotanssia muillekin Tällainen optio on mahdollisesti ensi syksynä toteutumassakin.
Laji maksetaan itse
Mestareiden äidit kertovat molempien tanssijoiden olevan avoimia sponsorisopimuksille.
– Lajissa maksetaan yksilövalmennuksesta ja koreografiasta. Ei ole mitään lajiliittoa, vaan kaikki maksetaan itse. Sponsoreita yritetään löytää, jotta harrastaminen olisi mahdollista, Jaana Koivuniemi kertoo.