Etsi tutut kasvot kuvagalleriasta: Sankka joukko tulvehti tutustumaan Viialan yhtenäiskouluun – Avoimet ovet toivat paikalle myös entisiä opettajia ja oppilaita

Akaalaiskoulujen entiset rehtorit Sinikka Ylimäki ja Martti Kälvälä pitivät näkemästään Viialan yhtenäiskoulun avoimissa ovissa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Keväällä valmistuneessa ja elokuussa käyttöön otetussa Viialan yhtenäiskoulussa järjestettiin lokakuun lopulla avoimet ovet. Vaikka aikaa tutustumiseen oli vain alkuillan tunti, ehtivät halukkaat kiertää koko rakennuksen ja samalla tavata vanhoja tuttuja.

Huomionarvoista oli monien Akaan kaupungin entisten työntekijöiden vilinä ympäri koulua. Ykköskerroksen keittiötiloja tutkaili eläkkeellä oleva ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen.

– Materiaalit ja kaikki muuttuvat, kun ajattelee, mitä tapahtui ensin Viialan aikana ja vuonna 2006 kun alettiin ajatella Akaata sekä sitten Akaan aikana, pohti kuusi vuotta pois työelämästä ollut Koskinen.

Kakkoskerroksesta yhytetyt Rasin koulun ex-rehtori Martti Kälvälä ja Akaan lukion ex-rehtori Sinikka Ylimäki olivat hyvillään näkemästään.

– Onhan täällä todella upeat puitteet. Kyllä on satsattu verrattuna meidän aikaamme, Kälvälä ja Ylimäki totesivat.

Viialan yläasteella eli Hirvialhon koulussa opettaneet Seppo Utunen ja Esa Nurminen ihailivat hekin tiloja. Vuonna 2011 eläkkeelle jäänyt Utunen muistutti kuitenkin, että ihmiset sen koulun tekevät.

– Minähän olin jo oppilaana Hirvialhon koulussa silloin kun se oli valmistunut ja myöhemmin reilut 20 vuotta liikunnanopettajana, Nurminen puolestaan muisteli omia aikojaan.

Ira Ådahl-Rautanen opetti Veera Aallolle Viialan yhtenäiskoulussa ruotsia. Nyt Veera käy lukiota Tampereella. Kuva: Mikko Peltoniemi

”Olen ehkä vähän kateellinen”

Nykyisistä opettajista avoimien ovien iltaan olivat tulleet tai työpäivän jälkeen jääneet oppaiksi lähinnä henkilökunnan Viialassa asuvat edustajat. Ira Ådahl-Rautanen kehui ensimmäisen syksyn kokemuksella koko työpaikkaansa hienoksi ja toimivaksi.

– En voi sanoa mitään huonoa. Tämä on järkevästi ajateltu, ja nyt myös siirtymät ja ruokailut ovat alkaneet sujua. Myös oppilaat ovat tykänneet, ja tänään onkin säälittänyt niiden täällä käyneiden vanhojen oppilaiden puolesta, jotka olivat koko koulu-uransa evakossa.

Kuin tilauksesta Ådahl-Rautasen hienoilla näkymillä varustettuun kulmaluokkaan saapuu koulun entinen oppilas, toista vuotta Tampereen klassillista lukiota käyvä Veera Aalto.

– Kävin lapsena Keskustan koulua, ja koulun remontin jälkeen ehdin olla siellä pari kuukautta. Sitten mentiin kirjastolle ja parakkeihin ja Rasin koulun vieressä olevaan kerrostaloon. Viimeiset neljä vuotta eli vitos–kutosluokasta yläasteen loppuun olin Parmacon siirtokouluissa, Veera kertoi.

Nykyisessä Viialan yhtenäiskoulussa hän olisi siskonsa tavoin mieluusti käynyt koulua.

– Onneksi meillä on myös Clasulla hyvät tilat.

Kuten 17-vuotias Veera myös 18-vuotias Sara Koskela kävi yläasteen Viialassa.

– Olen ehkä vähän kateellinen tästä koulusta. Tämä on oikeasti hieno koulu, mietti Lempäälän lukiota käyvä Sara.

Koulu sai kehuja myös hänen kanssaan paikkoja kiertäneeltä Iola Savolaiselta, jonka pikkusisko on tällä hetkellä Viialan yhtenäiskoulun kasiluokalla. Sara ja Iola myönsivät olevansa kolmoskerroksessa vähän hukassa, ja moni muukin kertoi avoimien ovien aikana pienimuotoisen sokkeloisuuden tunteesta. Ulko-ovella sekä tulijoita että lähtijöitä tervehtinyt rehtori Jenni Ristimäki muistutti, että normaalisti kenenkään ei tarvitse osata kulkea koko koulussa, koska soluajattelun mukaisesti kaikilla on omat tilansa ja alueensa ja kulkureittinsä koulun pihalta luokkiin ja sieltä esimerkiksi ruokalaan.

Viimeisten henkilökunnan jäsenten kanssa koululle jäänyt Ristimäki laski ihmisiä käyneen viideltä alkaneissa avoimissa ovissa yli 200, mikä oli erittäin myönteinen yllätys.

– Kun kello oli 20 vaille viisi, sanoin, että tuleekohan kaksi tai kaksikymmentä.

Koulun oppilaista paikalla oli muun muassa 3C-luokkaa Niityllä käyvä Emma Lähteenmäki. Hänestä uusi rakennus on tuntunut todella hyvältä. Lempipaikkoja ovat penkit.

Iola Savolainen (vas.) ja Sara Koskela kehuivat uutta Viialan yhtenäiskoulua hienoksi. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?