Taysin päivystykset Acutassa ja Valkeakoskella ovat ruuhkautuneet – Kiireettömiä toimenpiteitä perutaan

Arkistokuvassa Tays Valkeakosken sairaala. Kuva Tommi Käppi.

Pirkanmaan hyvinvointialue tiedottaa, että Taysin päivystykset Acutassa ja Valkeakoskella ovat ruuhkautuneet hengitystieinfektioiden ja liukkaiden kelien sekä jatkohoitopaikkojen puutteen vuoksi. Ruuhkan purkamiseksi vuodeosastoilla otetaan käyttöön lisäpaikkoja ja kiireetöntä toimintaa vähennetään.

Viime päivien liukkaat kelit ja samanaikaisesti lisääntyneet koronavirusinfektiot ovat äkillisesti pahentaneet päivystyksen ruuhkatilannetta. Kaatumisten aiheuttamien vammojen lisäksi päivystyksessä hoidetaan nyt paljon hengitystieinfektiopotilaita. Erityisesti koronaviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita todetaan nyt paljon, mikä aiheuttaa potilaiden eristämistarvetta. Myös terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa on sairauspoissaoloja hengitystieinfektioiden vuoksi.

Päivystyksen ruuhkaa ratkotaan yhteistyössä Pirkanmaan lähisairaaloiden, kotisairaalan ja hoivapalveluiden kanssa. Vuodeosastoilla on muun muassa otettu käyttöön lisäpaikkoja, jotta potilaita saadaan siirrettyä Acutasta jatkohoitoon nykyistä sujuvammin. Myös Tays Sydänsairaala sekä Tekonivelsairaala Coxa varautuvat ottamaan päivystyksestä siirtyviä potilaita vastaan.

Kiireetöntä toimintaa peruttava

Päivystyksen ruuhkautumisen vuoksi Tays joutuu perumaan kiireettömiä leikkauksia ja poliklinikkakäyntejä. Peruutuksista ilmoitetaan potilaille henkilökohtaisesti. Myös henkilöstöä joudutaan väliaikaisesti siirtämään toisiin työpisteisiin. Päivystyksellinen ja kiireellinen hoito turvataan kaikissa tilanteissa.

– Kiireetöntä toimintaa perumalla turvaamme riittävän henkilöstömäärän päivystyksessä sekä vuodeosastoilla, johtajaylilääkäri Eija Tomás Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalveluista kertoo Pirhan tiedotteessa.

Päivystykseen tulee hakeutua vain tilanteissa, joissa hoito ei voi odottaa oman sosiaali- ja terveysaseman aukeamista. Asukkaiden tulee olla hoitoa tarvitessaan ensisijaisesti yhteydessä omalle terveysasemalle. Ennen päivystykseen tuloa tulee aina soittaa päivystysavun numeroon 116117. Hätätilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?