Mestarin jalanjäljissä – Itselleni ehkä suurin hengellinen esikuva on kirjailija Mika Waltari

Profile Image of Lukijalta

Ensi pyhän aihe kirkkovuodessa on Jeesuksen lähettiläät. Evankeliumikirja kuvaa aihetta näin: Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään. Kristitty on Vapahtajan lähettiläs, ”Kristus lähimmäiselleen”.

Tällä hetkellä maailmassa on vallalla vihan ja tuhon voimia, jotka haluavat hävittää kokonaisia kansoja ja kansakuntia. Paljon pienemmässä mittakaavassa yhteiskunnassa ja myös kirkossa on monenlaista ristivetoa. Seurakunta kuuluu kuitenkin kaikille, jotka haluavat sitä rakentaa toisiaan kunnioittaen.

Tällä hetkellä maailmassa on vallalla vihan ja tuhon voimia, jotka haluavat hävittää kokonaisia kansoja ja kansakuntia. Paljon pienemmässä mittakaavassa yhteiskunnassa ja myös kirkossa on monenlaista ristivetoa. Seurakunta kuuluu kuitenkin kaikille, jotka haluavat sitä rakentaa toisiaan kunnioittaen.

Yhä uudelleen palaan siihen tosiasiaan, että itselleni ehkä suurin hengellinen esikuva on kirjailija Mika Waltari. Hän taisteli lähes päivittäin uskon ja epäuskon välillä. Hän ei myöskään voinut ymmärtää, että Raamatun irrallisia lauseita käytettiin lyömäaseena. Mutta ihminen on mikä on ja jo Jeesuksen opetuslapsista lähtien hänen seuraajillaan on ollut kyseenalainen ”taito” provosoida ja myös provosoitua.

Saan lähes joka pyhä kuulla työssäni sekä Vanhan että Uuden Testamentin tekstejä. Täytyy tunnustaa, että jotkut Vanhan Testamentin kohdat herättävät mielessäni hämmennystä ja jopa ristiriitaisia tunteita.

En esimerkiksi voisi millään uskoa, että Uuden Liiton ja Uuden Testamentin Jumala vaatisi ketään uhraamaan omaa lastaan vain koetellakseen tämän vanhemman kuuliaisuutta. Toisaalta taas vaikkapa Psalmien kirja on täynnä toinen toistaan lohdullisempia ajatuksia ja lupauksia. Samoin Jesajan kirja, joka on ylivertaisen hieno ja hämmästyttävän profetiaalinen.

Waltari palasi aina uudelleen ristin juurelle ja siihen, että Kristuksesta heijastuva lähimmäisen rakkaus on kaikkein olennaisinta. Hän piti itse aina heikompien puolta niin sanoin kuin teoin. On kerrottu, että kun hän huomasi, että joku laitapuolen kulkija oli tulossa hänen ovelleen, hän oli jo hakenut lipaston laatikosta rahat valmiiksi.

Golgatan ristin juurella kaksi ryöväriä kävi keskustelun, jossa toinen herjasi Jeesusta, mutta toinen puolusti häntä sanoen: ”Me olemme rikollisia, mutta tämä mies ei ole tehnyt mitään pahaa”. Sitten hän jatkoi Jeesukselle: ”Muista minua, kun tulet valtakuntaasi”.

Tähän Vapahtaja vastasi kyselemättä mitään tämän miehen teologisesta, poliittisesta tai muustakaan suuntautumisesta: ”Totisesti, jo tänään olet minun kanssani paratiisissa”.

Siinä on todellinen armo, Jumalan ehdoton ja ansaitsematon rakkaus.

 

Juha Salmesvuori

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori

Kirjoitusta muokattu 18.10: Kolmanteen kappaleeseen lisätty siihen alun perin kuulunut osuus. Kohta kuuluu näin: Yhä uudelleen palaan siihen tosiasiaan, että itselleni ehkä suurin hengellinen esikuva on kirjailija Mika Waltari.