Muistatteko vielä mätänevän levän hajun ja maun? – HS-Vesi ja uudisrakennettu hyvinvointikeskus ovat nyky-Akaan järkiratkaisujen kärkipäätä

Mikko Peltoniemi.

Jos kukaan muu ei muista, miltä hanavesi osan kesää haisi ja maistui Akaassa vielä kymmenen vuotta sitten, voin kertoa. Ei hyvältä.

– Maku- ja hajuongelma koskee erityisesti loppukesää, kun levät järvessä rupeavat mätänemään ja sadevedet huuhtovat humusta järviveteen, kertoi käyttöinsinööri Petri Fuss Valkeakosken Tyrynlahden vesiasemalta Tarja Antolan jutussa Akaan Seudussa syyskuussa 2013.

Reilu vuosi myöhemmin, marraskuussa 2014, todistin kollegani Johanna Mäkisen kanssa, kuinka Akaan valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen painoi Ellilän kievarissa järjestetyssä juhlatilaisuudessa nappia ja käynnisti Tuulimäen paineenkorottamon pumput. Näin hämeenlinnalainen pohjaveden ja tekopohjaveden seos alkoi virrata Akaaseen varta vasten rakennettua linjastoa pitkin.

Akaan Seudun nykyisestä, vuonna 2013 käyttöön otetusta verkkolehdestä löytyy hakusanalla HS-vesi yhteensä 181 artikkelia. Ensimmäinen niistä on lyhyen mutta näyttävän ja kuuluvan uran akaalaisessa kuntapolitiikassa tehneen Risto Kajannon yleisönosastokirjoitus helmikuulta 2013. ”Hei taas armaat akaalaiset”, aloittaa Kajanto ja kertoo muun muassa siitä, kuinka hän lorotteli posliinituotteeseen Kylmäkosken kuntosalilla.

Verkkolehden arkistohaku kertoo, että Akaan osakkuus HS-Vedessä on tuottanut muun muassa uutisia hulevesimaksuista ja niiden aiheuttamista oikaisuvaatimusnivaskoista. Eniten löytyy juttuja vesijohtovuodoista, joiden korjaamisesta ja sen aiheuttamista katkoista ja maku- ja värihaitoista HS-Vesi tiedottaa aktiivisesti, akuutisti ja joka kerta pahoitellen ja joista Akaan Seutu lähes totaalisen säännönmukaisesti uutisoi.

Toki juttuja on ollut myös hallitusta ja suunnitelmallisesta vesi- ja viemäriverkoston saneerauksesta sekä tuliteristä pumppaamoista. Maanalainen korjausvelka on Akaassa ollut valtava.

Akaan Seutu on HS-veteen liittyen kirjoittanut hyvin vähän siitä, kuinka mahtavan tasalaatuista ja raikasta Akaan hanavesi nykyään on kesät talvet. Vaikka se olisi kuinka itsestään selvää, todettakoon tässä, että Akaan päätös liittyä HS-Veteen oli kertakaikkisen viisas. Kippis!

Toinen vielä ajankohtaisempi Akaan kaupungin järkipäätös oli uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen. Kun Akaan Seudun verkkolehden hakusanaksi näppäilee hyvinvointikeskus, näytölle lävähtää selattavaa 292 artikkelin verran.

Vanhin osuma on Juha Kososen syyskuussa 2014 kirjoittama juttu otsikolla Sote-järjestelmälakiluonnos lausunnoilla kunnissa – Julkinen palvelutuotanto terveydenhuollossa oli demareille työvoitto.

Tämä juttu puhui vielä hyvinvointikeskuksista valtakunnallisella tasolla, mutta 21.10.2015 julkaistussa pääkirjoituksessa otsikolla Järki voittamassa vihdoinkin Kosonen sai jo iloita siitä, että Akaan kaupunki suunnittelee keskittävänsä kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa Toijalan taajamassa sijaitsevalle terveysasemalle ja sen vieressä tyhjillään olevaan entiseen Hakalehdon vanhainkotiin sekä uuteen laajennusosaan.

Onneksemme tämä vaihtoehto hävisi tiukan ja osin tulikivenkatkuisen poliittisen väännön jälkeen Matinpuiston kentän uudisrakennusvaihtoehdolle, ja terveydestämme huolehtivilla työntekijöillä on nyt terve työpaikka.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittäminen Akaassa yhteen paikkaan suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Pirkanmaan sotejohdon kanssa. Lopputulos pitää lääkärit ja hoitajat täällä myös uuden hyvinvointialueen rajuissa karsintakaavailuissa. Sen sijaan että akaalaisten palvelut kaikkoaisivat, ollaan myös kaikki urjalalaiset ja osa Vesilahden ja Punkalaitumen asukkaista ohjaamassa Akaaseen.

Miljoonasäästöihin tähtäävät yt-neuvottelut aloittavalle Akaan kaupungille myös rakennuksesta saatava 1,4 miljoonan euron vuosivuokra on tärkeä.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?