Luontoa läheltä: Juhlavat, ruokaisat pihlajat

Pihlajanmarjoja hyödyntävä räkättirastas pesii lähes koko maassa. Lintu on osittaismuuttaja, hyvinä pihlajanmarjavuosina niitä voi talvehtia Suomessa. Kuva Reijo Onnela.

Pihlaja, entisaikojen pyhä puu, kasvaa hyvin paikassa, jossa on paljon valoa. Kesäkuussa se kukkii hyväntuoksuisina kukintoina. Se on runsaasti marjova puu ja juuri nyt niiden oksat notkuvat marjoista.

Syyspihlaja on kaunista katseltavaa, marjat ovat myrkyttömiä ja väritys houkuttelee lintuja. Marjat ovat näkyvimmin esillä, kun lehdet ovat kokonaan karisseet. Hyvinä marjavuosina ravintoa riittää linnuille pitkälle talveen. Pihlajan siemenet leviävät rastaiden ja tilhien ulosteiden matkassa hyvinkin kauas, koska siemenet kulkevat niiden ruoansulatuskanavan läpi vahingoittumattomina. Toki pihlajanmarjoja syövät muutkin linnut.

Pihlajanmarjoja hyödyntävä räkättirastas pesii lähes koko maassa. Lintu on osittaismuuttaja, hyvinä pihlajanmarjavuosina niitä voi talvehtia Suomessa. Talvehtiminen tapahtuu muutoin Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

Syyspihlaja on kaunista katseltavaa, marjat ovat myrkyttömiä ja väritys houkuttelee lintuja. Marjat ovat näkyvimmin esillä, kun lehdet ovat kokonaan karisseet. Hyvinä marjavuosina ravintoa riittää linnuille pitkälle talveen. Kuva Reijo Onnela.

Reijo Onnela

Kirjoittaja seuraa ja kuvaa paikallista luontoa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?