Etelä-Euroopassa rantaturistit joutuivat evakkoon – Kotimaassa tuntuivat vain tunteet olevan kuumina

Juha Leinivaara.

Suomen kesä on ohitse. Monien onneksi kotimaiset metsät ja pellot säästyivät ennätyshelteiltä. Eikä isoissa kaupungeissa sulettu lätäköiksi asfaltille.

Pientä eroa edellisiin vuosiin huomasin samoillessani metsissä. Kesällä metsään mentäessä jalkapohjan perinteisesti kohtaa pehmeä sammaleen sihinä. Yhä useammin vastaavalla retkellä jalan alta kuuluu kuivaa rutinaa. Sateiden vähyys huomataan. Säästä puhuttaessa aiheet eivät millään lopu kesken.

Muualla Euroopassa koettiin hikisiä hetkiä. Aikaisin alkaneet lämpimät kaudet maailmalla uutisoitiin isojen metsäpalojen muodossa. Tältäkin savuisalta ahdingolta säästyttiin Suomessa. Kanadan käryävät metsät aiheuttivat köhimistä kautta Amerikan, ja Etelä-Euroopassa rantaturistit joutuivat evakkoon. Kotimaassa tuntuivat vain tunteet olevan kuumina.

Hans-myrskyn tuhot eivät yltäneet Suomeen saakka. Keski-Ruotsin kokemat rankkasateet aiheuttivat tulvia, joissa pienemmät tiet huuhtoutuivat pois ja talojen perustuksia vajosi märkään maahan. Italiassa vuoristoille tulleet vedet johtivat tulviin, jotka huuhtoivat pois pienempiä siltoja.

Kreikassa lämmiteltiin laajan maastopalon tuhkasateessa. Sitten taivaalta valui yhden päivän aikana kokonaisen vuoden sadevedet. Ympäri Eurooppaa aletaan miettiä, mihin väliin jatkossa rakennetaan lisää tulvakanavia.

Maanviljelyn kadot voivat vaihdella määriltään joka vuosi, mutta ennätyskato näyttää rikkoutuvan kiihtyvällä tahdilla. Pellot kärsivät liian vähäisestä sateesta. Samoin liialliset kosteudet pilaavat jyvät.

Huonot ja keskinkertaiset satovuodet kerääntyvät. Ääripäät mihin tahansa suuntaan jättävät viljelyskelpoisen aikataulun pienemmäksi. Samoin vesien huuhtoessa maanviljelysmaata kirjaimellisesti pois jää maanviljelijälle vain suru puseroon.

Viljakatoa ilmenee samanaikaisesti yhä useammassa maassa. Se nostaa hintoja, jolloin markkinoilla kilpaillaan kyynärpäät kovina siitä kuka pääsee ostamaan maissit ja herneet.

Yhtenä esimerkkinä olkoon teelehtien viljely, joka on pulassa Kiinassa. Viime vuoden helleaallot aiheuttivat teepensaille kuihtumista. Tänä vuonna toistui samanlaisia ongelmia. Käyttökelpoisten teelehtien tuotanto on noin 20 prosenttia pienempää tänä vuonna, ja teen laatu on huonompaa. Parempi tee tuli heti kalliimmaksi markkinoilla.

Maapallon keskilämpötilan jatkaessaan nousuaan olen seurannut Mainen yliopiston sivulta, miten valtamerien globaali lämpötila on ollut räikeästi ennätyslämmintä yli puolen vuoden verran putkeen. Vaikka Tyynellä valtamerellä alkava El Niño -ilmiö ei ole vielä edes kunnolla lämmittänyt meriä.

Tuo muutaman vuoden välein toistuva sääilmiö on aina lisännyt säiden ääri-ilmiöitä. Ensi vuoden mittaukset eivät näillä näkymin anna viileämpiä lukuja. Ei ole vaikea ennustaa mitä maanviljelylle tapahtuu. Haasteiden kasaantuessa on hyvä varautua omavaraisuuden tärkeyteen. Ruoka tulee vain kallistumaan.

Ennen valmistauduin huonoon juhannuksen säähän villasukilla. Tulevaisuudessa täytyy ehkä pitää märkäpuku esillä naulakossa.

 

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?