Poliisi: Nuorten kokoontumisajoissa on sattunut useita vaaratilanteita – Laittoman miitin järjestäjää voidaan sakottaa kokoontumisrikkomuksesta

Kuvituskuvassa Vaunutie, joka on Akaan raakapuuterminaalin vieressä sijaitseva suora asfaltoitu tienpätkä. Kyseisellä tiellä tapahtuneista mopokaahailuista otettiin yhteyttä poliisiin viime kesänä. Kuva: Oona Eskeli.

Viime vuosina niin kutsutut mopo- ja automiitit ovat yleistyneet koko maassa nuorten tapana kokoontua viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan. Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan sen alueella tällaisia tapahtumia on ollut käytännössä joka viikonloppu.

Useimmiten miitit ovat nuorten keskenään koollekutsumia ja järjestämiä, jolloin miitin turvallisuutta ei ole suunniteltu käytännössä lainkaan, poliisi huomauttaa 30. toukokuuta lähettämässään tiedotteessa.

Yhteen mittiin voi osallistua satoja tai jopa tuhat nuorta. Miiteissä on poliisin mukaan sattunut useita vaaratilanteita ja lieviä loukkaantumisia, mutta vakavimpia loukkaantumisia ei ole tullut poliisin tietoon.

– Miiteissä muun muassa ajetaan kovilla nopeuksilla keula pystyssä teillä tai parkkipaikoilla, ja katsojat ovat hyvin lähellä seuraamassa.  Samaan aikaan monet nuoret ylittävät kyseistä tietä tai aluetta. Miiteissä on nähty myös muun muassa raketteja. Monesti mopot ovat viritettyjä. Tampereella miitissä on palanut ainakin yksi mopo, ja räjähdysmäinen palo aiheutti ilmeisen vaaran useille nuorille. Turvallisuus ei saisi olla vain tuurista kiinni, toteaa komisario Teemu Karhunen.

Poliisi pystyy puuttumaan vain rajallisesti

Poliisin tiedotteessa arvellaan, että vanhemmilla voi olla luulo, että poliisi olisi paikalla vastaamassa miittien turvallisuudesta. Näin ei kuitenkaan tiedotteen mukaan ole.

– Miittejä ei ole asianmukaisesti etukäteen suunniteltu yhdessä viranomaisen kanssa, eikä poliisilla ole niistä tietoa. Monesti tieto tulee poliisin omien havaintojen perusteella tai hätäkeskukseen tulleiden järjestyshäiriösoittojen kautta, tiedotteessa havainnollistetaan.

Poliisi pystyy puuttumaan tapahtumien kulkuun rajallisesti ja melko hitaasti, kun osallistujia on satoja. Myös pelastusviranomaisten pääsy alueelle on hidasta, kun mitään pelastusteitä ei ole suunniteltu.

Laittoman kokoontumisen järjestäjää voidaan epäillä kokoontumisrikkomuksesta, josta seuraa sakkoa. Viritetyllä kulkuneuvolla sattunut kolari voi käydä kalliiksi esimerkiksi siksi, että vakuutus ei välttämättä korvaa vakuuttamattomalla, laittomalla kulkuneuvolla aiheutettuja vahinkoja.

Lisäksi siirtymillä miittipaikasta toiseen poliisi on joutunut puuttumaan liikennekäyttäytymiseen.

Miitti edellyttää yleisötilaisuusilmoitusta

Poliisista muistutetaan, että miitit ovat yleisötilaisuusilmoituksen vaativia tapahtumia ja että miittejä on mahdollista järjestää suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhdessä.

– Ilmoitus tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voivat olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen tiedotteessa.

Vanhempien toivotaan tutustuvan miitteihin

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja joko tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että heidän nuorensa kulkuneuvot ovat turvallisia.

Poliisi toivoo aiheesta keskustelua, jotta vältyttäisiin vakavilta seurauksilta.

– Yhdenkään nuoren tai täysin sivullisen ei pitäisi joutua terveyden- tai hengenvaaraan miiteissä, linjaa komisario Karhunen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?