Kuhina kaduillamme on kasvanut – Kai sellaista sähköpotkulautaa voisi itsekin kokeilla

Profile Image of Forum Akaa

Tanja Salminen.

Kevät alkaa olla pitkällä ja kauniin Akaamme kaupunkikuva on jälleen täydentynyt monenkirjavilla liikkujilla ja äänillä. En viittaa muuttolintuihin, vaikka niistä moni on paikkakunnalle jo takaisin palannutkin, vaan ajoneuvoihin, jotka on kaivettu talviteloilta.

Aurinkoiset säät ovat suosineet erilaisten kesäisten kulkupelien käyttöönottoa jo useamman viikon ajan. Jään alta vapautuneet väylät houkuttavat kaivamaan tallista kaikki moottorilla, sähköllä ja lihasvoimalla liikkuvat laitteet. Liikenteessä on jo nähty värikästä kuplavolkkaria, kilpapyöräilijää ja jos mitä museoautoa.

Moottoripyöräkausi käynnistyy viimeistään vappuna, mutta kylmähermoisimmat ovat ajelleet pääsiäisestä lähtien. Aika moni nuori tuntuu kulkevan kouluun ja harrastuksiin mopolla, mopoautolla tai mönkijällä. Siitä tuleekin mieleen, että missään nimessä muuten ainakaan mönkijää en omille lapsilleni halunnut hankittavan, mutta niin vain kävi, että nykyisin minäkin heilutan aamuisin ikkunasta teineille, jotka jyristävät nelipyöräisellään kohti koulua. Niin se menee. Aikansa saa äiti päättää minkävärisiä muovimopoja pihaan hankitaan ja varmaan ihan hyvä niin.

Kaupunki on herännyt talviunilta. Tekemistä on taas enemmän ja valoa myöhäiseen iltaan saakka. Tänä keväänä kylämme kulkupelien kavalkadi on kasvanut yleiseen käyttöön tarkoitetuilla sähköpotkulaudoilla.

Keltaisella huomiovärillä merkityt laudat tarjoavat kaupungissa kulkemiselle hiilineutraalin vaihtoehdon. Omaan, 90-luvulla vietettyyn nuoruuteeni verrattuna Z-sukupolven edustajilla on käytössään varsin kattava määrä erilaisia kulkupelejä. Kaukana ovat ne ajat, kun kouluun mentiin hiihtäen kesät talvet ja illalla kylille käveltiin. Näiden uusien potkulautojen toimittaja sitoutuu verkkosivuilla antamansa lupauksen mukaan pitämään laitteista hyvää huolta yhteistyössä paikallispäättäjien kanssa. Uskotaan, ja kai sellaista voisi itsekin kokeilla. Modernien vempeleiden rinnalla on ollut ilahduttavaa huomata, että jokunen pappa-Tunturikin näkyy yskineen itsensä mukaan nuorten menoon.

Yhtä kaikki ja olipa kulkupelinä mikä tahansa lenkkareita nopeampi vehje, kuhina kaduillamme lisääntyy keväällä merkittävästi. On mitä suurimmassa määrin meidän jokaisen vastuulla, että homma sujuu turvallisesti. Samalla kun osa nuorista opettelee liikkumaan omalla menopelillä liikenteen seassa ja sähköpotkulaudoilla singahtelevat aikuisetkin, muistetaan, että siellä risteyksissä seisoo meidän vauhtikallojen lisäksi monta pientä koululaista ja harrastukseen matkaajaa. Heillä on valtavasti nähtävää ja tutkittavaa, eikä huomio aina ole seuraavassa askeleessa, vaikka äiti olisi niin opettanut. Samalla kun huolehdimme toistemme turvallisuudesta, opetamme esimerkillämme myös muille toimintatapoja.

Kaikilla lienee jo kova kiire kohti kesää, mutta ei anneta auringon häikäistä ja vauhdin hurmata liikaa. Meille jokaiselle tekee hyvää välillä pysähtyä kuuntelemaan myös niiden lintujen laulua. Vaikka kiirettähän se pitää tähän vuodenaikaan peipollakin!

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa