Uuden kirkkoherran valintatavasta on hyvä käydä laaja ennakoiva keskustelu seurakuntalaisten kanssa

Profile Image of Lukijalta

Uusi kirkkovaltuusto, -neuvosto ja kappelineuvosto aloittivat nelivuotisen toimikautensa vuoden vaihteessa. Akaan seurakunnan strategia, henkilöstöstrategia, kiinteistöstrategia ja ympäristöohjelma hyväksyttiin edellisen valtuustokauden loppupuolella. Nyt aloittaneiden toimielinten tehtävänä on toimeenpanna käytäntöön noita yhdessä hyväksyttyjä asiakirjoja.

Strategiamme mukaisesti tämä vuosi on seurakunnassamme viestinnän kehittämisen vuosi. Tavoitteena on kertoa aktiivisesti seurakunnassa tehtävästä työstä eri viestintäkanavissa ja näin tavoittaa eri-ikäisiä seurakuntalaisia mutta antaa samalla myös seurakuntalaisten äänen kuulua. Samoin työlistalla on seurakunnan visuaalisen ilmeen selkeyttäminen sekä viestintäsuunnitelman päivittäminen. Viestintä sai kaivatun lisäresurssin tämän vuoden talousarvioon, ja asia konkretisoitui viestintäasiantuntijan aloittaessa työnsä nyt keväällä.

Seurakunnilla on perinteisesti iso kiinteistömassa, ja keskimäärin kiinteistömenot muodostavat vuosittain noin neljäsosan seurakuntien käyttötalousmenoista. Monet seurakunnat ovatkin alkaneet luopua osasta kiinteistöjään ja nostaneet muun muassa kirkkojensa käyttöastetta tekemällä niistä monitoimirakennuksia. Tavoitteena on kohdentaa näin säästyviä varoja seurakunnan ydintoimintaan seinien ylläpidon sijaan.

Kiinteistöstrategiassamme on asetettu kuluvan vuoden osalta tavoitteeksi laatia kuntoarvioita ja tehdä niiden pohjalta suunnitelmat säilytettävien kiinteistöjen korjaamiseksi. Meillä Akaassa yksi pohdittava asia tulee olemaan esimerkiksi Toijalassa sijaitsevan seurakuntatalon tulevaisuus. Kannattaako mittava peruskorjaus, vai pitääkö etsiä muuta vaihtoehtoa? Käytössä olevien kiinteistöjen tulee palvella seurakunnan toiminnallisia tarpeita, ovat kiinteistöt sitten omia tai vuokrattuja.

Ympäristödiplomi ja -ohjelma eivät ole jäämässä arkistoon pölyttymään, vaan Akaan seurakunta on jo jonkin aikaa edennyt kohti hiilineutraalisuustavoitteita. Jätteiden lajittelua niin kiinteistöillä kuin hautausmailla on jo tehostettu. Kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä on niitäkin ryhdytty vähentämään. Esimerkkinä käy Viialan kirkon siirtyminen maalämpöön.

Ympäristöohjelmassamme on ympäristökasvatukselle ja -viestinnälle suunniteltu omat roolinsa seurakunnan eri työaloille. Tässä mielestäni toteutetaan ydintehtävää, onhan meille ihmisille annettu tehtäväksi viljellä ja varjella maata.

Uuden edessä olemme myös siltä osin, että kirkkoherran tehtävä tulee syksyllä täytettäväksi. Ensimmäinen päätettävä asia on valintatapa. Eli tekevätkö valinnan seurakuntalaiset vai seurakunnan luottamushenkilöt. Molempiin näkökantoihin liittyy hyvät ja huonot puolensa. Asiasta on hyvä käydä laaja ennakoiva keskustelu seurakuntalaisten kanssa.

Tämä vuosi on myös Akaan seurakunnan juhlavuosi. Kokonaista 540 vuotta tulee täyteen, ja sitä on tarkoitus juhlistaa eri tapahtumilla. Olkaa siis kuulolla ja tulkaa mukaan seurakuntamme toimintaan ja osallistukaa aktiivisesti tuleviin tapahtumiin!

 

Saila Kallioinen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu