Minua huolestuttaa se, mitä ollaan tekemässä James Bondille – Onko sama edessä Tuntemattomalle sotilaalle?

Profile Image of Forum Akaa

Juha Leinivaara.

Sensuuria on aina ollut jossain muodossa. Lapsuudessani kauhisteltiin kauhuelokuvia. VHS-kaseteissa julkaistiin kovalla kädellä leikeltyjä versioita. Ajat eivät ole muuttuneet.

Tom Hanksin ja Daryl Hannahin tähdittämä Splash-elokuva kertoi merenneidon sopeutumisesta nykymaailmaan. Vanhempien huoleksi merenneidon peppu oli yhdessä kohtauksessa paljaana merestä noustessa. Onneksi moderni teknologia saapui pelastajaksi, kun elokuva saapui Disneyn suoratoistopalveluun. Paljaat pakarat peitetään digitaalisesti pidennetyillä hiuksilla.

Samanlainen vanhan taiteen päivittäminen tapahtuu myös kirjojen kohdalla. Tänä vuonna on kohistu kahden tunnetun kirjailijan teoksista. Roahl Dahlin klassikkolastenkirjat olivat saamassa sievistelyä Britanniassa. Kuka pelkää noitia, Kekseliäs kettu ja Jali ja Suklaatehdas -kirjojen adjektiiveja olisi muutettu moderniin mielentilaan. Ei haluttu, että tekstejä edes vahingossa tulkittaisiin loukkaaviksi, vaikka ne eivät sellaisia olleet kirjoja kirjoittaessa. Hahmojen ulkonäköä kuvaavat kohdat olisivat vähemmän verbaalisesti iskeviä. Rumiksi kuvailtuja hahmoja ei enää kuvailtaisi rumiksi.

Kirjailijat heräsivät vastustamaan muutoksia. Lukijoiden aliarvioiminen ja ylisuojelu eivät ilahduttaneet. Kustantaja ilmoitti, että lastenkirjoista julkaistaan rinnakkain perinteiset ja päivitetyt kirjat. Näin ihmiset voivat itse valita, mitä lukevat.

Mutta minua huolestuttaa paljon enemmän se, mitä ollaan tekemässä Ian Flemingin James Bond -seikkailuille. Casino Royale -kirjan 70-vuotisjuhlan lähestyessä on tietenkin tulossa myös sen uusintajulkaisu. Kyseinen pokkari on päivitetty modernin aikakauden lukijoille. Myös kaikki muut Flemingin kirjoitukset tullaan siistimään. 1950- ja -60-luvuilla kirjoitetut 14 tarinaa ovat ihan oikeasti täynnä rasistista ja misogyynistä sisältöä. Bond ei dry martinien siemailun välissä välitä tasa-arvosta tai naisten mielipiteistä. Eikä edes heidän suostumuksestaan. Kaikki muut kuin englantilaiset ovat sivistymättömiä moukkia, joita salaisen palvelun miehen on pakko laittaa ruotuun. Laukaus ja nyrkinisku kerrallaan. Bond oli ylitseampuva ja ylimielinen naistenmies jo ilmestyessään kirjoina. Juuri se on hahmon olennainen ominaisuus. Kun hahmoa kiillotetaan tällä tavalla, niin lukijan on entistä helpompi ihannoida Bondin seikkailuja.

Kirjojen siistiminen on kuitenkin ollut valikoivaa. Rasistiset kuvaukset on poistettu, mutta seksistinen käytös jätettiin kirjoihin. Näin uusintajulkaisu kuin vahingossa tekee toisen hyväksytymmäksi. Tai ehkä nämä teosten muutokset ovat vain taidokasta markkinointikikkailua? Vanhojen kirjojen kysyntä kasvaa divareissa, kun alkuperäisiä versioita halutaan selata. Ilman nykypäivän aiheuttamaa kohua ne olisivat jääneet keräämään pölyä. Kohun ansiosta sentään puhutaan jälleen kirjallisuuden merkityksestä.

Huolestumista ei voi kuitenkaan välttää. Onko meillä tulevaisuudessa Tuntematon sotilas, jossa ”Tuu sä hakeen leipäs päälle voita” onkin jatkossa ”Tuu sä hakeen leipäs päälle vegaanista luomulevitettä”?

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.