”Maakuntamuseon kanssa on aika tiukkaa neuvottelua” – Kaupunginjohtaja Peltola kertoi ministeri Saarikolle, että Toijalan terveysasema pitäisi päästä purkamaan koulun tieltä

Kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoi Akaan kuulumisia valtiovarainministeri Annika Saarikolle Toijalassa 24. tammikuuta. Kuva: Mikko Peltoniemi

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuuli viimeviikkoisella vierailullaan Akaassa myös kaupunginjohtaja Antti Peltolan katsauksen ajankohtaisiin asioihin. Peltola kertoi, mitä kaupungissa on jo tehty ja mitä aiotaan tehdä seuraavaksi.

Saarikko sai muun muassa kuulla, että Akaa on rakentanut kesällä 2021 valmistuneen hyvinvointikeskuksen, jonne keskitettiin kolmen taajaman sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Nyt kun täällä on ministeri paikalla, niin semmoisen haasteen nostaisin tässä kohtaa esiin, että meillä oli yksi ehto, että saimme tälle investointiluvan. Se oli se, että toimintaa tehostetaan, Peltola avasi ja jatkoi.

– Kun me haluamme tehostaa toimintaa, meillä on ollut pientä haastetta vanhojen kiinteistöjen kanssa. Maakuntamuseon kanssa on paikoin aika tiukkaa neuvottelua siitä, päästäänkö purkamaan kohteita.

Valtiovarainministeri Saarikko tiedusteli Peltolalta, ovatko rakennukset tyhjiä ja aidosti käyttämättömiä.

– Ne ovat käyttämättömiä ja varsin huonokuntoisia. Niissä on mittavasti korjausvelkaa, ja ne ovat sisäilmakohteita, Peltola kertoi terveysasemista.

Peltola mainitsi Saarikolle, että Toijalan vanha terveysasema pitäisi päästä purkamaan, koska sen paikalle on tarkoitus rakentaa koulu.

– Meillä on aika tiivis taajamarakenne, eikä rakennuspaikkoja hirveästi ole. Kesäkuun loppuun mennessä meillä on tarkoitus tehdä Toijalan kakkosvaiheen osalta kaikki kouluverkkoon liittyvät ratkaisut, Peltola viestitti.

Akaa suunnittelee kaupungin tällä hetkellä hajautettujen toimintojen keskittämistä Toijalan aseman seudulle. Samalle alueelle tulisi myös asuntoja ja kaupan palveluja. Kuva: Mikko Peltoniemi

Veturimuseon alueelle asumista ja kauppaa

Kaupunginjohtaja Peltola kertoi ministeri Saarikolle myös muista Akaan kaupungin kehittämishankkeista. Yksi niistä sijoittuu Toijalan rautatieaseman tienoolle. Siellä kehittämistä helpottaa Peltolan mukaan se, että kaupunki omistaa valtiolta lunastetut alueet Toijalan asemaa vastapäätä.

– Me tavoittelemme siihen hybridirakentamista, jossa kaupungille tulisi monipuoliset ja tehokkaat toimitilat. Olemme tällä hetkellä väistötiloissa, ja vanha kaupungintalo puretaan pian, Peltola kertoi.

Aseman seudulle tavoitellaan hänen mukaansa myös asuntotuotantoa ja kaupan palveluita. Meneillään olevassa hankkeessa hyödynnetään Peltolan mukaan myös Veturimuseota ja puhutaan Veturikortteli-alueesta.

– Siinä tavoitteena on, että saataisiin periaatelinjaukset kesäkuun loppuun mennessä, jonka jälkeen meillä olisi markkinavuoropuhelut ja kilpailutukset ja niin edelleen.

Annika Saarikko heitti Antti Peltolalle myös kysymyksen junaliikenteen kehittämisestä.

– Kun te olette raiteistannekin tunnettu, niin miltä näyttää teidän suhtautumisenne valtiovarainministeriön junaselvitykseen, joka on äärimmäisen kriittistä luettavaa Suomi-radan kannalta. Tänään julkistetut luvut ovat todella karmeat Suomi-radan ja tunnin junan ja kaikkien miljardiprojektien kannalta, Saarikko totesi viime viikon tiistain tapaamisessa.

Peltola kertoi Akaan kaupungin olevan osakkaana Suomi-Rata Oy:ssä.

– Taannoin kaupunginhallitus otti omistajaohjausnäkökulmasta kantaa siihen, että emme kannata suunnittelun jatkamista näillä ratalinjauksilla. Suosimme pääradan kehittämistä.

Entiset valtion virastotalot Toijalan keskustasta on juuri purettu. Antti Peltolan mukaan myös pystyyn jäänyt kaupungintalo aiotaan purkaa. Kuva: Mikko Peltoniemi