Nuoret ottivat Toijalan aseman itselleen – Kun asiallista toimintaa riitti, asiattomuuksille ei ollut tilaa

VR halusi tavata Akaan kaupungin edustajat ja keskustella Toijalan asemalla jatkuvasta häiriökäyttäytymisestä ja ilkivallasta. Viime viikolla istutussa etäpalaverissa sovittiin, että aseman vartiointia jatketaan ja asemalla olevien kameroiden sijoituspaikat tarkistetaan.

Toijalan asema on yksi Pirkanmaan vilkkaimmista asemista matkustajamäärissä mitattuna. On täysin käsittämätöntä, että Toijalan asema on päästetty tällaiseen tilaan. Niin pitkään kuin valtion omistama yhtiö liikuttaa junia ja kuljettaa matkustajia, sen tulisi olla erittäin kiinnostunut myös siitä, millaisia palveluita se matkustajilleen tarjoaa.

Akaan Seutu kertoi tammikuussa 2021 kaupungin edustajien ja VR Groupin välisestä tapaamisesta, jossa sovittiin vartioinnin pikaisesta aloittamisesta. Tämä oli vastaus vuoden 2020 lopulla ilmi tulleeseen VR Groupin suunnitelmaan supistaa asemarakennuksen aukioloaikoja. Vartioinnin aloittamisesta huolimatta aukioloaikojen supistuksista luvattiin pidättäytyä vain toistaiseksi. Ilmeisesti kahden vuoden tulokseton vartiointi riitti ja nyt asia nostettiin uudelleen esiin.

Akaan Seutu kysyi tammikuussa 2021 lukijoiltaan, mitä akaalaiset voisivat tehdä, jotta uhka odotustilojen aukioloaikojen supistamiseksi poistuu kokonaan. Vastauksia kyselyyn tuli yli sata. Monet vastaajat ehdottivat kameroita ja vartijoita aseman rauhoittamiseksi. Nämä keinot ovat siis olleet ainakin jossain määrin käytössä kohta jo kaksi vuotta, mutta nähtävästi ilman riittäviä tuloksia. Kolmas kyselyn vastauksissa esiin tullut keino ei ole ollut käytössä. Moni kyselyyn vastanneista ehdotti aseman aktivoimista keinona taistella rauhattomuutta ja ilkivaltaa vastaan. Tätä tekstiä kirjoitettaessa Facebookin Akaalaiset-ryhmässä on käynnissä Toijalan aseman rauhattomuutta käsittelevä keskustelu. Yksi keskustelijoista muistelee, miten hänen asemalla yrittäjänä toimiessaan asema oli rauhallinen. Kun asiallista toimintaa riitti, asiattomuuksille ei ollut tilaa.

Aseman aktivoiminen olisi varmasti rakentavampi keino ratkaista asia kuin vartioiden ja kameroiden määrän lisääminen. Oletettavasti se olisi myös edullisempi keino. Missä kunnossa asemarakennus on, olisiko sinne mahdollista siirtää vaikkapa joitakin kaupungin toimintoja? Tilaa ei ole paljon, mutta löytyisikö jokin sopiva kaupungin toiminto, jota voisi asemalta käsin pyörittää? Aseman sijainti on melko hyvä, joten kaupunkilaisten asiointikin olisi asemalle helppo järjestää. Kaupungin toiminnot toki auttaisivat asiaa vain aukioloaikojensa puitteissa. Asemalla todennäköisesti olisi niistä huolimatta melko rauhatonta esimerkiksi perjantaisin kello 19.30.

Kulunut kaksi vuotta on nuorten elämässä pitkä aika. Aseman häiriköissä tuskin on enää vain niitä samoja nuoria, jotka aiheuttivat vartioinnin aloittamisen tarpeen. Nuoret ovat jo ottaneet aseman omakseen. Olisiko viisainta perustaa kaupungin nuorisotila sinne, missä nuoret jo ovat muutenkin päättäneet aikaansa viettää? Jos asemalle saataisiin myös iltaisin järkevää toimintaa, häiriöt ja ilkivalta tuskin mahtuisivat samaan tilaan. Aseman odotustiloja käyttäviä matkustajia tuskin häiritsisi odottaa siistissä, rauhallisessa ympäristössä nuorten kanssa.

Kommentointi on suljettu.