Koulun pitäisi alkaa myöhemmin

Herään aamulla tekemään aamutoimet. Illalla on mennyt myöhään treeneissä, ja nukkumaanmeno on venynyt. Miksi koulu ei voisi alkaa edes yhden tunnin myöhemmin?

En ole ehtinyt vielä edes syömään aamupalaa. Vanhemmat hoputtavat jo kouluun lähtöä. Monen nuoren opiskelu kärsii, sillä he eivät ehdi nukkua yössä tarpeeksi. Moni nuori meinaa nukahtaa tunneille, sillä he eivät ehdi nukkua tarpeeksi. Ongelma on se, että moni nuori ei saa unta tarpeeksi aikaisin, sillä esimerkiksi harrastukset estävät sen.

Nuorten oppiminen kärsii, jos he eivät saa nukuttua tarpeeksi. Moni myös lopettaa harrastukset, koska ne menevät liian myöhään, tai jättää näkemästä kavereita, sillä heidän pitää mennä nukkumaan. Se on jo todella huolestuttavaa, koska silloin heidän sosiaalinen elämänsä kärsii. Asiantuntijat ovat todistaneet ongelman todeksi.

Mielipiteeni on, että koulun pitäisi alkaa myöhemmin, jotta nuoret saisivat nukuttua tarpeeksi. Jopa yhden oppitunnin aika auttaa pysymään koulussa virkeämpänä. Nuoret, joilla on pitkä matka kouluun, joutuvat lähtemään tunteja aikaisemmin, jotta kerkeävät sinne. Moni menettää koulumatkan aikana monta tuntia unta.

Nuoret saavat liian vähän unta, ja koulun alun lykkääminen edes tunnilla eteenpäin auttaisi. Siinä ajassa nuori saa vielä hyvin unta ja on näin myös virkeämpi sekä koulussa että harrastuksissa ja pystyy keskittymään opetukseen paremmin. Koulu voisi loppua myöhemmin ja alkaa myöhemmin.

 

Odessa Hietala

Toijalan yhteiskoulu, 8A