Tutkijat eivät tee tikusta asiaa vaan mittailevat tikulla ihmisten elämää helpottavia asioita

Juha Leinivaara.

Tieteen popularisointi on jatkuvaa liukastelua ylämäkeen. Tutkimusta tehdään kaikista mahdollisista aiheista maan ja tähtitaivaan välillä. Kaikki löydökset eivät mahdu päivän lehtiin. Huomiotalouden aikana otsikoiden on oltava mahdollisimman paljon huomiota herättäviä. Eikä itse uutisointi aiheesta mene aina kohdalleen.

Helsingin yliopistossa tarkastettiin väitöskirja, josta lehdistö kiinnostui. Väitöskirjan olennaiseksi kohdaksi nostettiin ajankohtainen ilmiö. Liukastumisriski kasvaa talvella ja märällä jäällä. Tämän ikävän tosiasian on todennut itse kukin joka talvi. Luonnollisesti uutisen kommenteissa naureskeltiin täysin turhalle tutkimustyölle. Harvempi kommentoija oli vaivautunut lukemaan väitöskirjan sisältöä. Tai edes otsikkoa pidemmälle.

Ilmatieteen laitoksella oli kehitetty uusi tiesäämalli. Sen jonka avulla pystytään entistä paremmin ennustamaan, milloin jalankulkijoille pitäisi antaa liukkaan sään varoitus. Samoin mallin avulla katujen talvikunnossapidosta vastaavat tahot tietävät aloittaa hiekoituksen ennen kuin on liian myöhäistä. Leutojen talvien vain yleistyessä liukkaita talvipäiviä on enemmän. Silloin on myös enemmän tarvetta kipsilaastille terveyskeskuksissa. Tätä tarvetta ehkäisemällä pienennetään hoitokuluista kertyviä kustannuksia isolla kädellä.

Sama ilmiö pelkästään otsikoille hihittelystä toistui myös vuonna 2014. Silloin mittailtiin Helsingin katumelujen tasoja, jolloin hämmästeltiin, täytyikö asiantuntijoiden oikeasti vaivautua ryhmätyönä toteamaan, että sisäpihoilla on hiljaisempaa kuin kadulla. Toki tämäkin tosiasia havaittiin desibelimittauksissa. Mittauksien avulla yritettiin selvittää meluhaittojen terveysvaikutuksia asukkaisiin. Yli sadan sivun kokoinen raportti on karua luettavaa. Stressi lisääntyy taustamelun takia.

Olkoon ääntä kotona tai töissä. Jos melu on jatkuvaa, on myös stressi kroonista. Pidentyneenä vaivana stressi rasittaa elimistöä. Verenpaineet nousevat. Sydäninfarktin riski kasvaa. Raportissa rakennettiin tätä syy-seurausyhteyttä melulle ja terveydelle. Ilmiötä ei pystytä mittaamaan tarkasti. Kaupunkilaisten terveydentilat voivat heitellä niin paljon. Samoin erilaisia vaikuttavia tekijöitä on laajasti. Terveyshaitat ovat kuitenkin havaittavissa, kun vertailua tehdään tarpeeksi laajasti.

Maaseudun hiljaisuudessa on siis etunsa. Metsäpolkujen rauhallisuutta arvostaa erittäin paljon jokaisen pidemmän kaupunkireissun jälkeen. Varsinkin kun muistaa välttää liukkaita katuja.

Tutkijat eivät siis tee tikusta asiaa vaan mittailevat tikulla ihmisten elämää helpottavia asioita. Tieto kaikista näistä edistysaskeleista jää huomaamatta, jos lukee vain otsikot.

Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti!

Ensi vuonna on tulossa lisää kirjoituksiani. Olen saanut niistä paljon hyvää palautetta. Kaunis kiitos myös niistä.

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?