Digitaalisia kuvia maalailevat tekoälyt ovat yleistyneet, mutta presidentti Kekkoselle ei saa muovata isoja rintoja

Juha Leinivaara.

Minussa oli pientä taitelijan vikaa nuorena. Kasvoin siitä sillä hetkellä, kun tajusin taiteen olevan varma tie köyhyyteen.

Ikuinen huoli taitelijoiden ja kulttuuria luovien elannosta nousi jälleen tapetille. Robotit vievät ihmisiltä työt tehtaissa. Nyt myös siveltimiä heiluttavat kulttuuripiirit ovat hermostuneet. Digitaalisia kuvia maalailevat tekoälyt ovat yleistyneet.

Helppokäyttöisyys ja hämmästyttävän hienot tuotokset houkuttelevat testaamaan, olisiko kotisohvalta hyvä tehdä taidetta.

Yksi suosituimmista tällaisista ohjelmista on Midjourney. Miljoonia avoimesti nähtäviä kuvia on ladattu internetistä ja valikoitu lähdemateriaaliksi. Näissä on mukana myös tekijänoikeuksilla suojattuja taideteoksia. Tekoälyn algoritmi ei välitä tekijänoikeuksista. Se vain tunnistaa kaavoja ja piirteitä kuvista, joita se kopioi pienellä vaihtelulla. Tietokone hallitsee jopa taidesuuntauksien tunnistaminen ja luokittelun. Voit tehdä ohjelmilla yksinkertaista sarjakuvaa tai fotorealistista maalausta.

Ohjelma yhdistelee ja muuttaa jo olemassa olevia kuvia. Ohjeet muutoksille tulevat kirjoitettujen sanojen perusteella.

Ihmisen silmä valitsee tuotetuista vaihtoehdoista miellyttävimmän. Tuotokset ovat lähes aina unimaisemia. Kiehtovia ja surrealistisia kokonaisuuksia. Fantasian ja keinotodellisuuden mahdottomuuksia, jotka rikkovat fysiikan lakeja.

Edes ihmisten mielikuvitus ei ole rajana. Kaunis pilvitaivas onkin lähemmin tarkasteltuna aaltoilevaa merta. Myrskyävä meri koostuukin pienen pienistä harmaista kivistä. Metsässä kävelee vuoren kokoinen ameeba. Kaikkien mahdollisuuksien löytäminen aiheuttaa useissa Midjourneyn käyttäjissä riippuvuutta.

Ilman rajoituksia ei kuitenkaan pääse leikkimään. Eettiset rajoitukset ovat voimassa. Alastomuus ja eroottisuus ovat epäsopivia sanoja kuvien luomisessa. Tekoälyn ei anneta riisua ihmisiä vaatteistaan tai muovata vaikkapa presidentti Kekkoselle isoja rintoja. Kärsivällisimmät rajoitusten kiertäjät ovat onnistuneet kuitenkin myös tällaisissa.

Raha ratkaisee tämänkin. Taitelijoita ei korvata tekoälyllä, jos arvostetun ja palkitun taiteen käyttäminen maksaa saman verran. Taidekilpailu on jo palkinnut tekoälyllä tehdyn maalauksen.

Kilpailun säännöissä oli kategoria digitaalisesti tuotetulle työlle. James Allen yhdisteli eri kuvanluontiohjelmia. 900 variaatiota ja 80 työtuntia myöhemmin hän oli hionut haluamansa kuvan.  Hän painatutti hienoimman tuotoksen kankaalle.

Allen voitti ”Théâtre D’opéra Spatial”-maalauksellaan 300 dollaria. Teosta ihailemalla ei voi helposti päätellä, että se on tekoälyn tekemä.

Tieteiskirjallisuudessa on pitkään uumoiltu ihmiskunnan ja tekoälyn omista kulttuureista. Ne olisivat toistensa näkökulmasta täysin tunnistamattomia taiteena. Meidän silmissämme käsittämättömältä näyttävät muodot voivat olla täysin lumoavan kauniita mikropiirien sisällä piileville taidekriitikoille.

Tämä fiktio on tulossa lähemmäksi todellisuutta lähivuosina. Taidemuseoita pelkästään digitaalisten taiteilijoiden töille on jo olemassa.

 

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?