Forum Akaa: Pressuhallista kasvoi kansainvälinen pelipyhättö, ja matkalla hinta moninkertaistui – Sitten Akaa Areenan rahariidat vietiin piiloon

Profile Image of Forum Akaa

Mikko Peltoniemi.

Toukokuussa käyttöön otettu, Akaa Areena -nimen saanut Viialan liikuntahalli on jotain ihan muuta kuin se rakennus, jota urheiluseurojen ja vanhempainyhdistyksen yhteenliittymä alkoi vajaat viisi vuotta sitten ajaa samalle pellolle.

”Kaupunginhallituksen pohjaesitys oli urheiluseurojen ja kaupungin yhdessä toteuttama halli höystettynä valtionavustuksella. Investoinnin hinta olisi 1,3 miljoonaa euroa, ja hallia pyörittäisi erillinen yhtiö”, Akaan Seutu raportoi valtuuston kokouksesta joulukuussa 2018.

Ensimmäinen uutinen hankkeesta oli kirjoitettu saman vuoden huhtikuussa. Viileähkö pressuhalli olisi ollut hätäapu seuroille, joilta sisäilmaongelmat olivat vieneet Viialassa kaikki salit. Halli ei kuitenkaan olisi täyttänyt peruskoulun liikunnanopetuksen kriteerejä.

Pohjaesityksestä poiketen vasemmistoliiton Jukka Saari esitti joulukuun valtuustossa, että vuoden 2019 talousarvioon lisätään työnimellä Akaan Areena liikuntahalli, jolle varataan 3,52 miljoonan euron määräraha. Tavoitteena oli, että halli olisi valmis 2019 syyslukukauden alussa eli kahdeksan kuukauden päästä. Tämänkin rakennuksen ranka olisi katettu pvc-muovilla.

Tekninen johtaja Jaana Koota kävi syystäkin ampumassa aikataulun alas saman tien.

”Jos lähdetään investointihankkeeseen ensi vuonna, hanke on suunniteltava, hankkeelle on kilpailutettava rakennuttajakonsultti ja urakkakin on vielä kilpailutettava. Tosiasia on, että halli ei tule olemaan käytössä kuin keväällä 2020”, Koota totesi valtuutetuille.

Ilmeisesti he kuitenkin kaipasivat Kootan mielestä vielä vahvempia perusteluja.

”Täällä on ollut pikkuisen sellainen juosten kustu -meininki. Pitäisi pikkuisen panostaa tämän investointihankkeen valmisteluun”, Koota ilmoitti kokouksessa.

Ehkä viesti meni perille, sillä hallihankkeesta tuli huomattavasti perusteellisempi, ja siinä huomioitiin niin koulun käyttö kuin lentopallon ja futsalin liigaseurojen ja jopa kansainvälisten otteluiden tarpeet. Samalla kustannusarvio kasvoi yli seitsemään miljoonaan euroon. Hallin avajaisissa infotaulu kertoi rakennuksen budjetin olevan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Hintaa ei kerrottu.

Vaikka hallin suunnittelulle annettiin enemmän aikaa, tuli rakennusprojektin aloituksen kanssa kiire. Perustusten valamisen jälkeen asiakirjoihin on ilmestynyt Akaan historian kiivaimpien investointivuosien muihin hedelmiin verrattuna enemmän reklamaatioita, lisätöitä ja lisälaskuja. Jopa jo paikoilleen asennettuja seinäelementtejä jouduttiin nostamaan pois paikoiltaan.

Akaa Areenan avajaiset olivat poikkeus lajissaan. Tilaisuudessa ei nähty eikä kuultu yhtäkään pääurakoitsijan edustajaa.

Touko–kesäkuussa 1500 istumapaikan Akaa Areena täyttyi kolme kertaa, kun siellä avajaisjuhlien lisäksi järjestettiin lentopallomaaottelu ja Viialan yhtenäiskoulun kevätjuhla. Samaan aikaan kaupunki kuitenkin väänsi kulisseissa pääurakoitsijan kanssa siitä, minkälainen lattia ja minkälaiset katsomot hallin isompaan saliin oikein tulikaan tilattua ja tehtyä.

Vääntö jatkuu edelleen, ja niin kauan kuin kaupungin kanta oli julkisuudessa, Akaa sysäsi vastuun pääurakoitsijalle. Viime aikoina riidanalaisia asioita on käsitelty vain salaisina pykälinä.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja, joka teki Viialan liikuntahallista ensimmäisen uutisen ja on osallistunut Akaa Areenan kaikkiin suurimpiin tapahtumiin

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa