Yhdessäkään kaupungin rakennuksessa ei vielä käytetä Lounean valokuituliittymää, vaikka verkko valmistui jo viime vuoden kesällä – Sopimukseen liittyvää erimielisyyttä yritetään ratkoa lähiaikoina

Sontulan koulun seinää pitkin kulkee Lounean valokuitukaapeli, joka vedettiin rakennukseen jo loppuvuodesta 2020. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan kaupunginhallitus valitsi 19.5.2020 aiemmin kilpailuttamansa valokuituverkon ja -liittymien palveluntuottajaksi Lounea Palvelut Oy:n. Verkkoon tultaisiin liittämään kaupungin kiinteistöt, ja se avattaisiin myös kuluttaja-asiakkaille.

Lopullinen päätös verkon ostamisesta tehtiin kesäkuussa, ja 1.9.2020 kaupunginhallitus päätti ottaa käyttöön myös optiona olleet kohteet. Valokuituverkon rakennustyöt olivat syyskuussa 2020 jo käynnissä.

Valokuituyhteydet 34:ään kaupungin omistamaan kiinteistöön saatiin rakennettua kesäksi 2021. Myös Lounealta tilatut laitteet ovat jo paikoillaan.

Syyskuussa 2022 yhtään liittymää ei kaupungin tietohallintopäällikön Asko Mäkisen mukaan ole kuitenkaan käytössä.

– Meillä on Lounean kanssa hieman erimielisyyksiä sopimuksemme yksityiskohdista. Erimielisyys koskee kuidun käyttöönottoa, tarkalleen ottaen sitä, sovittiinko sopimuksessa, että ip-osoitteiden jakelu kuuluu nyt ostettuun palveluun, Mäkinen kertoo.

Hänen mukaansa erimielisyys koskee kaikkia kaupungin ja Lounean välisiä liittymiä. Kaupungin nykyiset, edelleen käytössä olevat valokuituliittymät on ostettu Telialta. Sontulan koululla ja Kylmäkoskella toimivassa Tarpiakodissa ei kuitenkaan ole minkäänlaista valokuitua tai muutakaan kiinteää liittymää.

– Niissä on käytössä mobiililiittymän kautta oleva liittymä. Ne ovat meidän ongelmat, sillä niihin Telia ei ole toimittanut valokuitua. Telian nettiyhteydet ovat muuten kapasiteetiltaan ihan hyviä, Asko Mäkinen kertoo.

Hänen mukaansa kuitu nopeuttaisi esimerkiksi Sontulan koulun tietoliikennettä moninkertaiseksi.

Lounean syöttö on jo valmiina Sontulan koulun sisätiloissa, mutta liittymä puuttuu. Kuva: Mikko Peltoniemi

Erimielisyys koskee ip-osoitteiden jakoa

Kaikilla verkkoyhteyttä käyttävillä laitteilla tulee olla oma ip-osoite. Tietohallintopäällikkö Asko Mäkisen mukaan kaupunki on Lounean kanssa eri mieltä siitä, kuuluuko sopimukseen ip-osoitteiden jakaminen eri kiinteistöihin.

– Valitettavasti teimme sellaisen virheen, että meillä oli sopimuksessa suluissa oleva ”ynnä muut”-kohta. Sellaistahan siellä ei saisi olla, mutta meillä oli. Kun ip-osoitejakelua ei ollut kyseisessä kohdassa mainittu, se ei Lounean mielestä kuulu sopimukseen.

Kaupunki taas on sitä mieltä, että ip-osoite pitäisi jaella tällä sopimuksella.

– Meikäläisen virhehän tässä on tapahtunut, kun en hoksannut olla tarpeeksi tarkka. Mäkinen sanoo.

Valokuituverkon käyttöönottoprojekti ehdittiin Mäkisen mukaan aloittaa ennen kuin erimielisyys nousi esiin. Siitä saakka kaupunki on puntaroinut sitä, maksetaanko Lounealle erikseen ip-osoitteiden jakamisesta.

Asko Mäkisen mukaan Lounean vaatima maksu on 100 euroa kuukaudessa per kiinteistö. Tällä hinnalla kaupungille kertyisi lisäkustannuksia 3400 euroa kuussa ja 40 800 euroa vuodessa.

Viime vuoden kesästä saakka kaupunki on puntaroinut, maksetaanko lisähinta vai ei. Kaupungin puolelta neuvotteluita käyvät Mäkisen mukaan nyt hän sekä kaupunginjohtaja Antti Peltola ja Hanna-Mari Leppänen Suomen Hankintajuristeista.

– Teksti siitä, mitä me vaadimme, on juuri laadinnassa. Tämä vastine lähetetään todennäköisesti tällä viikolla, Mäkinen kertoo.

 

Sontulan koulun opettaja Mikko Välimäki kertoo kyselleensä kaupungilta moneen kertaan, miksi taloon vedettyä valokuituyhteyttä ei ole saatu käyttöön. Vastausta ei ole tullut, ja koululla ollaan 4G-mobiiliyhteyden varassa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Lounean mukaan internet-palveluja ei tilattu

Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen kertoi Akaan Seudulle tiistaina 27. syyskuuta, että hän sai kuulla Akaan kaupungille toteutettuun valokuituverkkoon liittyvästä erimielisyydestä 7. syyskuuta. Viitanen siteerasi puhelimessa Akaan kaupungin tarjouspyynnön liitettä 1 ja lähetti liitteen myös sähköpostilla Akaan Seudulle.

Liitteen kohdassa 1. Hankinnan kohde lukee näin:

Palveluun sisältyy tarjouspyynnössä liitteineen kuvatun valokuiturunkoverkon rakentaminen Akaan kaupungin alueelle, rakennuskohtaiset liittymät ns. avaimet käteen periaatteella sekä verkon ylläpito ja huoltopalvelut sopimuskauden ajan. Hankintaan sisältyvät myös ns. kommunikaatio-operaattoripalvelut, ts. verkkoliittymäpalveluiden tuottamiseksi vaadituilla palvelutasoilla tarvittavat aktiivilaitteet ja niiden ylläpito palveluna.

Hankintaan eivät sisälly verkon palveluoperaattoripalvelut (esim. Internet-palvelut, IPTV-palvelut), vaan nämä palvelut voidaan hankkia myös muilta palveluntuottajilta. Verkko tulee suunnitella ja rakentaa siten, että se mahdollistaa muiden palvelutoimittajien liittymisen verkon palveluoperaattoriksi kaikille palvelutoimittajille läpinäkyvin ja yhtäläisin ehdoin.”

– Tarkoituksemme on nyt ratkaista asia yhdessä Akaan kaupungin kanssa. Onhan se järkevää, että Akaa pääsisi käyttämään samaa huippuhyvää valokuituverkkoa, joka on rakentunut yhteistyömme tuloksena alueelle, Viitanen toteaa ja kertoo saaneensa tiistaina kaupunginjohtaja Antti Peltolalta ehdotuksia päivämääristä, joina keskusteluja voitaisiin käydä.

Kommentit (2)

 1. Janne Savolainen

  Hyvin hankittu. ”Hankintaan eivät sisälly verkon palveluoperaattoripalvelut (esim. Internet-palvelut, IPTV-palvelut),vaan nämä palvelut voidaan hankkia myös muilta palveluntuottajilta. Verkko tulee suunnitella ja rakentaa siten, että se mahdollistaa muiden palvelutoimittajien liittymisen verkon palveluoperaattoriksikaikille palvelutoimittajille läpinäkyvin ja yhtäläisin ehdoin.”

  Martti Servoa lainaten:

  ”Mikä on kun ei taidot riitä
  Mikä on kun ei onnistu?
  Onko niin ettei niittää voi sieltä
  Mihin koskaan ei kylvetty?”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?