Pahaan hoitajapulaan on yksi syy, josta puhutaan aivan liian vähän – Somella tienaa helpommin kuin sotella

Katariina Kähkölä.

Olisiko sinulla hetki aikaa pohdiskella sosiaalisen median vaikutuksia ympärillämme?

Huomaamattamme on käynyt niin, että some on ottanut jalansijaa yhteiskunnastamme tavalla, jota monikaan ei ole pysähtynyt miettimään. Nähtäväksi jää, kuinka paljon aikaa vierähtää, kunnes tämän aluksen etumatka on kurottu kiinni.

Kysehän on siitä, että niin Suomeen kuin minne tahansa muuallekin maailmaan on muodostunut uusia ammatteja somen myötä. Somevelho on noussut toiveammattien kärkikastiin nuorisolle. Tätä ei vain ole osattu huomioida yhteiskunnallisella tasolla.

Tarkkojen lukujen sijaan puhutaan ”tuhansista suomalaisista”, jotka saavat jo elantonsa puhtaasti sosiaalisen median kautta. He kaikki eivät suinkaan onnistu peruskoulusta suoraan etenemään veronmaksajiksi, vaan he ovat eri alojen osaajia. He ovat jo käyneet koulunsa esimerkiksi lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi tai opettajaksi. Moni on siis alan vaihtaja, ja tämä vaje alkaa näkyä työelämässä enenevässä määrin. Vain hoito-ohje sen korjaamiseksi puuttuu.

Kyse on siis todellakin siitä, että some vie eri alojen nuoria osaajia hyviin tienesteihin ja julkisuuteen. On syntynyt täysin uudenlaisia töitä.

Nuoret vastaavat tähän, että totta kai, siihen minäkin pyrin. Saa tehdä omien aikataulujen mukaisesti kivaa ja viihteellistä työtä, jota ei edes työksi voi sanoa. Ei tarvitse lojua ensin vuosia koulunpenkillä. Tai jos lojuukin, niin opintoaikanakin saa tehdä sometyötä mielin määrin oman fiiliksen mukaan. Ja mikä hienointa, on mahdollisuus moninkertaisiin ansioihin, jos hyvä tuuri käy.

Someura on mahdollisuus, monen unelma. Alalla on vetävä imago, ja työllistäminen laajenee eri aloille jatkuvasti. Somejulkkisten lisäksi sieltä saavat elannon monet eri taustavaikuttajat valokuvaajista moderaattoreihin, somekouluttajiin ja mielipidevaikuttajiin. Tämä työllistymisen uusi väylä on nykypäivää. Some tarjoaa mahtavan alustan tehdä töitä ja ansaita rahaa.

Tästä murroksesta puhutaan vain aivan liian vähän, kun pohditaan syitä eri alojen työvoimapulaan. Tämä murros on tapahtunut poikkeuksellisen vauhdikkaasti. Etenkin sote-alan ammatit kärsivät työvoimavajeesta, ja koronan jälkimainingeissa myös ravintola- ja rakennusala ovat liittyneet tähän joukkoon.

Näkymät vain synkkenevät, sillä lähihoitajia ja sairaanhoitajia kaivataan jatkuvasti työelämään, mutta tekijöitä ei tunnu löytyvän. Myös lääkäreitä ja terapeutteja tarvittaisiin lisää. Sairaudenhoitoa alkaa tällä menolla olla yhä vaikeampaa saada. Ja näin on myös sivistystoimen sektorilla sillä opettajien sijaisuuksia pääsee jo tekemään ilman koulutusta, koska päteviä henkilöitä ei vain ole saatavilla.

Eri alojen aloituspaikkoja on oppilaitoksissa riittävästi ja laskelmien mukaan myös opiskelijoita, mutta työvoimapula vaivaa. Saattaa tosin olla syytä myös siinä, että aloituspaikat ja erilaiset koulutusväylät on nyt laskettu väärin jo muutamia vuosia.

Uudet kiehtovat ammatit sosiaalisesta mediasta ovat jääneet huomioimatta, ja yhteiskuntamme peruspilarit tutisevat sen seurauksena.

 

Katariina Kähkölä

Kirjoittaja on sosiaalialan yrittäjä ja psykoterapeutti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?