Millainen on Akaa Areenan tarjouspyyntöasiakirjojen mukainen katsomoratkaisu? – Rakennusselostuksessa annetaan vain verrattain väljät kriteerit

Viialan liikuntahallin eli Akaa Areenan rakennuttaja ja rakentaja ovat eri mieltä siitä, täyttääkö kuvassa näkyvän ison salin katsomoratkaisu tarjouspyyntöasiakirjojen vaatimukset. Kyseisiin asiakirjoihin kuuluvassa rakennusselostuksessa katsomorakenteille annetaan lyhyesti melko väljät kriteerit. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Viialan liikuntahallin eli Akaa Areenan pääurakoitsija Jatke Pirkanmaa Oy ja hallin rakennuttaja Akaan kaupunki ovat eri mieltä siitä, onko areenan ison salin katsomo tarjouspyyntöasiakirjojen mukainen.

Rakennushankkeiden tarjouspyyntöasiakirjoista keskeisimpiä on rakennusselostus, jota hyödynnetään urakkalaskennassa. Siihen kirjataan muun muassa eri rakennusosia koskevia laatuvaatimuksia, mikä tekee siitä olennaisen dokumentin myös ristiriitatilanteissa.

Akaa Areenan rakennusselostuksessa ison salin katsomorakenteille annetaan vain verrattain väljät kriteerit, ja ne esitetään yhdellä virkkeellä osana hankkeen yleistietojen esittelyä.

Kyseisessä virkkeessä todetaan, että isossa salissa tulee olla istumapaikat vähintään 1500 katsojalle ja että ne toteutetaan siirtokatsomoina.

Vielä luonnosvaiheessa selostuksessa luki, että ”Liikuntahalliin asennetaan siirrettävä [sic] teleskooppikatsomot pohjapiirustuksen mukaisessa laajuudessa vähintään 1500 henkilölle. Esim. PIIROINEN Sport.

Lattiapintojen osalta selostuksen lopullisessa versiossa lukee, että ”Ison salin lattiapinnan tulee olla yhteensopiva siirtokatsomoiden kanssa”. Tätä toteamusta täydennetään ”Esim. GERFLOR Taraflex Sport Performance tai Esim. PULASTIC ELITE PERFORMANCE 90” -maininnalla.

Selostusluonnokseen esimerkiksi on kirjattu pelkästään edellä mainittu Taraflex-malli.

Lopulta areenan ison salin alustaksi valikoitui Taraflexin Combi 38 -malli.

Toisin kuin Taraflex, Pulastic-lattiat kestävät siirtokatsomoiden aiheuttaman pistekuorman ilman lattiansuojalevytyksiä.

Lue myös:

Akaa Areenan urheilulattiat ovat markkinajohtajia mutta eivät liikuteltavien katsomoiden kuormaa kestäviä – Suojausvapaita vaihtoehtoja löytyy jopa samasta hintaluokasta (2.9.2022)

Akaa Areenan rakentaneen Jatkeen edustaja kommentoi absurdina pitämäänsä katsomovääntöä: ”Tuntuu, että ainoa asia, joka tässä hiertää, on suojalevyjen käyttöön kuluva aika” (2.9.2022)

Yksi kommentti

  1. Sami Ahola

    Ihme vohkaamista Akaan Seudulta! Jutusta nyt käy selväksi se, että kaupunki on asiassa väärässä, kun ei ole osannut laittaa tarjouspyyntöön kaikkia muttereiden kokoja. Oleellistahan tässä on se hankintalain hengen mukainen tarjouspyyntö. TILAAJA TILAA MITÄ HALUAA! Ei niin, että tuottaja sanoo mitä tilaaja on tilannut. Mielestäni tilaaja on tilannut siirtokatsomot jotka sopivat yhteen lattiapinnoitteen kanssa. MIKÄ ON EPÄSELVÄÄ? Nyt pari sulkkiskenttää ja lentopallokentän tolppa jää katsomoiden alle. On kait sanomattakin selvää, että ei tuollaisia asioita tarvi kirjata tarjouspyyntöön. T: Sami Ahola ” Perusarvoissa Tulevaisuus”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?