Venäjä-kytköksen takia Suomen maajoukkueesta suljettu Lauri Kerminen luimisteli keskiviikkona Hakametsän katsomossa, kun Veljesten uusi ykköslibero Voitto Köykkä nosteli liigapokaalia Itävalta-voiton jälkeen

Hakkuri Aaro Nikula (vas.) ja Voitto Köykkä valmistautuivat Itävallan syöttöön keskiviikkona 10.8. pelatussa EM-karsintaottelussa. Köykkä kertoi Akaan Seudulle jännittävänsä jonkin verran 23. elokuuta tapahtuvaa muuttoa ulkomaille ja uuteen joukkueeseen. Köykkä pelaa tulevalla kaudella Saksan liigaa Hannoverin lähellä Giesenissä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Veljekset-nimellä nykyään tunnettu Suomen miesten lentopallomaajoukkue voitti keskiviikkona EM-karsintaottelussa Itävallan 3–1 Hakametsän hallissa Tampereella. Ottelun yhteydessä palkittiin lukuisa joukko lentopallon Mestaruusliigan kauden 2021–2022 menestyneimpiä urheilijoita.

Akaa-Volleyssa neljä viime kautta pelannut ja tässä kuussa Saksaan ammattilaiseksi siirtyvä Voitto Köykkä keräsi liigan ja Ammattiliitto Pro:n järjestämässä PROLibero-kilpailussa runkosarjan aikana 24 pistettä ja voitti näin PROlibero tittelin. Voitto oli Köykälle jo toinen, sillä hän jakoi PROlibero-ykkössijan kaudella 2019–2020 Niklas Breilinin kanssa.

PROlibero -kilpailussa jokaisessa Mestaruusliigan runkosarjan ottelussa valitaan erän paras libero, ja ottelussa eniten mainintoja saanut saa yhden pisteen kokonaiskilpailuun.

Voitto Köykkä valittiin myös Mestaruusliigan tähdistöjoukkueen liberoksi.

Kauden 2021–2022 Mestaruusliigan tähdistökentälliseen valittu ja PROlibero-kisan voittanut Voitto Köykkä pelasi Suomen voitokkaassa EM-karsintaottelussa koko pelin. Köykkä on napannut ykkösliberon paikan kuvassa suoraan hänen takanaan istuvalta ja maajoukkueen ulkopuolelle jätetyltä Lauri Kermiseltä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kerminen peitti kasvonsa

Suomen maajoukkueessa Voitto Köykkä pääsi ensi kertaa näkyvästi esille syyskuun 2021 koti-EM-kisoissa Tampereella. Tänä kesänä hän on kuulunut maajoukkuevahvuuteen ja pelannut niin harjoitus- kuin karsintaotteluita joukkueen ykkösliberona.

Köykkä on napannut ykkösliberon paikan Venäjällä vuodesta 2015 pelanneelta ja keväällä Moskovan Dynamossa mestaruuden voittaneelta Lauri Kermiseltä. Kermisen piti palata loppukesästä Veljesten vahvuuteen, mutta Lentopalloliiton hallitus päätti heinäkuun lopulla, että Kerminen ei osallistu tällä hetkellä maajoukkueen toimintaan. Syynä oli se, että Kerminen on ilmoittanut neuvottelevansa peliuransa jatkosopimusta, eikä Venäjä ole poissuljettu vaihtoehto.

Kermisen ratkaisua on kritisoinut muun muassa pitkäaikainen maajoukkuepassari ja VaLePan moninkertainen Suomen mestari Mikko Esko.

– Kun sota alkoi viime keväänä, Kerminen ja monet urheilijat kommentoivat, kuinka vaikeaa on lähteä kesken sopimuskauden ja pelissä on paljon rahaa. Nyt, kun urheilija on tekemässä päätöksen, että saattaa palata takaisin, niin siinä ei ole hirveästi seliteltävää. Ratkaisu kertoo, minkä puolen on valinnut, mitä asioita arvottaa korkeammalle ja mitkä asiat ovat tärkeitä, Esko kommentoi Ylelle.

Myös muun muassa Helsingin Sanomiin ja Aamulehteen kirjoittava urheilutoimittaja ja lentopalloekspertti Jari Perkiö totesi heinäkuussa, ettei venäläisseuran harkitsemista pysty ymmärtämään millään.

– Venäjä on suljettu kansainvälisen lentopallotoiminnan ulkopuolelle sodan seurauksena. Myös yksittäisten ulkomaalaispelaajien pitäisi kunnioittaa selkein perustein tehtyä ratkaisua. Totuudella on välillä useammat kasvot, mutta tässä on vain oikea ja väärä. Luultavasti Kerminen voisi saada Venäjältä rahakkaamman sopimuksen kuin muualta, mutta tätä ajattelutapaa ei voi hyväksyä nykyisessä maailmantilanteessa alkuunkaan, Perkiö kirjoitti.

Kun Akaan Seutu jututti Voitto Köykkää kentän laidalla keskiviikkona 10. elokuuta Itävalta-voiton jälkeen, Lauri Kerminen istui katsomossa muutaman penkkirivin päässä. Huomattuaan kameran Kerminen veti käden kasvojensa eteen.

Lentopallomaajoukkueen pitkäaikainen ykköslibero Lauri Kerminen (toinen oik.) oli 10.8. pelatussa Suomi-Itävalta-EM-karsintaottelussa katsomon puolella. Kermisen Venäjä-kytkös on saanut Suomessa kritiikkiä niin urheilijoilta kuin medialta. Kuva: Mikko Peltoniemi

Venäjän mestaruuden keväällä voittanut ja itäporttia edelleen auki pitävä Lauri Kerminen ei pelaa tällä hetkellä Suomen maajoukkueessa. Keskiviikkona 10.8. hän peitti Hakametsän hallissa kasvonsa huomattuaan kameran. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?