Tervapääskyn puutarhakahvila Sääksmäellä on auki heinäkuun loppuun saakka

Tohtori Thorsten Renvallin rakennuttama huvila valmistui Sääksmäelle vuonna 1913. Kuva: Ilona Niinikangas.

Niinikankaan perheen omistama Tervapääsky eli yli satavuotias Renvallin huvila ja sen vanha puutarha juhlivat 21-vuotista toimintaansa puutarhakahvilana ja pienenä kulttuurikeskuksena Valkeakosken Sääksmäellä keskiaikaista kivikirkkoa vastapäätä.

Tervapääskyn ulkopöydät ovat tänä kesänä avoinna 31.7. saakka tiistaista sunnuntaihin kello 11–17. Sisäpöytiä avataan kylminä ja sateisina päivinä. Tarjolla on herrasväen huvilaelämän tunnelmaa ja kukkien tuoksua, tuoretta kahvia, kotitekoista mehua, kakkuja, suolaisia voileipiä ja henkilökohtaista palvelua.

Maanantaina 25.7. Kustantaja, runoilija Kalle Niinikangas sekä kirjailijat Taru Kumara-Moisio ja Pulmu Kailamo avaavat kirjan syntyä ja kustantamista. Sisällä pidettävään iltatilaisuuteen on rajoitettu osallistujamäärä ja pakollinen ennakkovaraus sähköpostilla osoitteeseen liisa.niinikangas@lighthouse.fi.

Niinikankaan perhe paneutui reilut 20 vuotta sitten huvilan ja sen rakennuttajan historiaan. Arkkitehti Lars Sonckin ystävälleen ja kiihkeälle itsenäisyysmiehelle, filosofian tohtori Thorsten Renvallille 1912–1913 suunnittelema kansallisromanttinen musta hirsirakennus on entisöity perinteisin menetelmin arkkitehti SAFA Matti Klemolan johdolla.

Museopuutarhuri Anna Kamara on opastanut elvyttämään puutarhaa, joka sai historiallisen puutarhan arvon neljäntenä Suomessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?