Sinilevätilanne on Suomen sisävesillä edelleen rauhallinen – Sinilevän kanssa ei ole leikkimistä, sillä se voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä

Näin teet sinilevähavainnon -ohjeistusta suomeksi ja englanniksi Toijalan satamassa. Kuva: Oona Eskeli.

Sisävesien sinilevätilanne on pysynyt keskimääräistä parempana, Suomen ympäristökeskus tiedotti torstaina 14. heinäkuuta.

Lämpimämmän sään seurauksena sinilevähavainnot ovat tosin hieman lisääntyneet valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilla. Toisaalta osalla havaintopaikoista sinilevätilanne on parantunut edellisestä viikosta.

Järvien ja jokien vedet ovat ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpiä koko Suomessa. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 20–25 astetta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan merialueilla sinilevätilanne on heikentynyt huomattavasti, joten rannikolle suuntautuvilla matkoilla kannattaa olla valppaana ennen mereen pulahtamista.

Älä löylyttele sinilevävedellä

Sinileväesiintymät voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan aiheuttaa terveyshaittaa. Osa sinilevistä voi esimerkiksi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä.

Haittojen vuoksi sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä ja etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa leväisestä vedestä.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja sitä kasautuu rantaveteen.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?