#loma – Suomalainen tarvitsee annoksen maaseutua tai ainakin luonnonrauhaa ollakseen onnellinen

Katariina Kähkölä.

Suomalainen sielunmaisema – onko se auringonlasku järvellä rantasaunan rappusilla vai onko se sammaleinen havumetsä? Joillekin se on maalaismaiseman tuulessa taipuva vilja. Luonto siihen kuuluu, se on selvä ja suomalainen kesä. Kyllä se tietynlainen metsäläinen meissä kaikissa asuu. Suomalainen tarvitsee annoksen maaseutua tai ainakin luonnonrauhaa ollakseen onnellinen. Aika suuri osa suomalaisista on epävirallisia kaksoiskuntalaisia mökkeilykulttuurimme myötä.

Minun on juuri tullut vietettyä Kainuussa kesälomaa yli kaksi viikkoa. Helle on hellinyt ja perisuomalaiset tavat ovat kuuluneet loma-arkeen. On lämmitetty rantasaunaa ja uitu järvessä. Syöty mansikoita, uusia perunoita ja savustettu lohta. On juotu torikahveja, käyty seuraamassa pesäpalloa, kuljettu metsäpoluilla päivittäin. Ja tietenkin luettu riippumatossa kirjaa. Jotain komiikkaa tämä toisaalta sisältää, kun vuodesta toiseen nämä toistetaan, kotoisan mökkiloman ohjelmanumerot.

Somen kautta on mielenkiintoista tehdä havaintoja eli tirkistellä toisten kesälomapuuhia. Kun ihmiset postaavat järvessä uitettuja varpaitaan ja tuoreen mansikan kuvia someen, ollaan jo turvallisesti aloitettu #loma. Tänä vuonna naisten uimapukupäivitykset nostattivat keskustelua syrjintäkohun sivujuonteena heti lomakauden alussa. Itse kannatan sometaukoa, jos kanssaihmisten lomatouhuilla pahoittaa mielensä.

Varjojakin rakastamamme kesäloman päällä leijailee ja eniten niistä huulilla on ollut hintojen nousu. Uhkaavasti näyttää siltä, että pahin on vielä edessä. Inflaatio syö ostovoimaa ja huolestumiseen on aihetta. Suomea on mukava kiertää kesällä autoillen, mutta polttoainekustannukset lyövät vahvasti vasten kasvoja ja kohteita jää tänä vuonna siitä syystä kiertämättä. Myös sähkön ja ruoan hintojen rajut nousut ärsyttävät eikä helpotusta ole ihan heti luvassa.

Mutta suomalainen on kesällä iloinen ja edellä mainittu ärsyyntyminen alkaa näkyä enemmän vasta syksyllä. Koska nyt eletään parasta matkailuaikaa ja koko maa on täynnä tapahtumia, niin omalta asuinseudulta löytyy varmasti pienillä polttoainekustannuksilla monenlaista nähtävää. Tässä kun Kainuun jylhistä maisemista palaa Pirkanmaalle niin ensihätään tulee etsittyä kesäteattereiden ja pienten kodikkaiden kesäkahviloiden tarjontaa. Ja yksi parhaista kesätekemisistä on vain olla läheisten kanssa, rauhoittua ja ihmetellä luontoa, sen värejä ja tuoksuja.

Jäin vielä sotkamolaisella metsäpolulla eilen miettimään, että saattaako olla niin, ettei loma ole loma, jos aurinko ei paista? Mieleeni nimittäin muistui tutkimus, että suomalainen nauttii ulkomaanmatkastaan sitä enemmän, mitä huonompi sää kotimaassa samanaikaisesti vallitsee. Ja kyllä tuo kumma vahingonilo kieltämättä mieleeni tuolloin hiipi, että kävipäs tuuri, kun saimme auringon kanssa mökillä viettää siestaa koko loman. Että voi heitä, jotka sadejaksolla lomallensa lähtevät. Ja koska uskalsin tuon vahingonilon myöntää, enkä onneani kätkenyt, niin perisuomalaisesti myös ajattelen, että ensi kesänä säiden jumala sen kyllä muistaa kostaa.

Katariina Kähkölä

Kirjoittaja on sosiaalialan yrittäjä ja psykoterapeutti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?