Akaan kaupunki teettää yleissuunnitelman Nahkialanjärven alueesta – Sitowise pyysi lähes tuplahintaa valittuun tekijään verrattuna

Akaan kaupunki teettää yleissuunnitelman Nahkialanjärven alueesta. Kuva Mikko Peltoniemi.

Akaan kaupungin tekninen johtaja Jaana Koota on tehnyt viranhaltijapäätöksen, jonka mukaan Akaan kaupunki teettää yleissuunnitelman Nahkialanjärven alueesta. Päätöksen perusteluiden mukaan kaupungin tekninen toimi on pyytänyt suunnittelu- ja asiantuntijapalveluiden puitesopimuskumppaneilta WSP Finland Oy:ltä, Sitowise Oy:ltä ja Sweco Infra & Rail Oy:ltä tarjoukset Nahkialanjärven alueen yleissuunnitelman laadinnasta.

Tarjoukset saatiin kaikilta puitesopimuskumppaneilta. WSP Finland Oy:n tarjoushinta oli 21 835 euroa (alv 0), Sitowise Oy:n 39 722 euroa (alv 0) ja Sweco Infra & Rail Oy:n 20 296 euroa (alv 0).

Tarjousten perusteella tekninen johtaja Koota päätti valita halvimman tarjouksen tehnyt Sweco Infra & Rail Oy Nahkialanjärven alueen yleissuunnitelman laatijaksi.

Kaupunkilaisia kuullaan suunnitelman alkajaisiksi

Suunniteltava alue rajautuu Satamatien, Hämeentien, Rapusaarentien ja Nahkialantien väliin. Suunnittelun alussa järjestetään kuntalaisille kysely, josta kerätään toteutettavia ideoita.

Suunniteltava alue merkitty karttaan punaisella viivalla. Akaassa panostetaan tällä hetkellä monipuolisesti viihtyisän kaupunkiympäristön kehittämiseen. – Kasvavan kaupungin tulee pystyä tarjoamaan monipuolisia virkistysmahdollisuuksia, Akaan kaupungin elinkeinopäällikkö Jari Jokinen kertoo. Karttakuva Akaan kaupunki.

– Tarvepohjalta toteutettavia tiedossa olevia asioita ovat Nahkialanjärven ruoppaus ja vesialueen ympäri kulkevan reitin ehostaminen. Pieni ehostaminen on varmasti osuvampi kuvaus tässä vaiheessa kuin iso kehityshanke, mutta suunnittelun edetessä asiat varmasti täsmentyvät, Akaan kaupungin elinkeinopäällikkö Jari Jokinen kertoo.

Suunnittelulla pyritään tekemään Nahkialanjärven alueesta monipuolinen ja helposti hoidettava puisto- ja vesistöalue kuntalaisten virkistyskäyttöön.

– Alue on todella kaunis ja keskeisellä sijainnilla keskustan ja moottoritien liittymän välisellä alueella, Jokinen näkee.

Kustannuslaskenta ohjaa toteutusta

Suunnitelman tekeminen käynnistyy välittömästi ja valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Pääosa toimenpiteistä tultaneen toteuttamaan vuoden 2023 aikana. Jokinen kertoo suunnittelijoilta odotettavan sekä uusia ideoita että rohkeitakin avauksia.

– Niiden toteuttaminen on sitten toinen asia. Suunnittelun myötä myös toimenpiteille saadaan tarkentavia kustannuslaskelmia, joka ohjaa myös lopullista toteutusta. Myös kuntalaisilta odotetaan ajatuksia ja ideoita, joita voidaan toteuttaa, Jokinen rohkaisee.

Satamaa kehitetään voimakkaasti ja se sijaitsee melko lähelläkin Nahkialanjärveä. Jokinen ei näe kahden näinkin lähekkäin sijaitsevan kohteen samanaikaiselle kehittämiselle esteitä. Akaassa on tilaa molemmille ja useammallekin.

– Sataman ja Nahkialanjärven lisäksi Luttunen ja Haihunkoski ovat kehityksen kohteina. Suomalaisia vesistöjen läheisyys ja luonto vetää puoleensa, Jokinen muistuttaa.

Satama toimii kaupungin yleisenä uimarantana ja tarjoaa ajanviettopaikan paikallisille sekä myös matkailijoille.

– Lisäksi alueella on monipuolista aktiviteettitarjontaa ja sataman yhtenä tarkoituksena on herättää kiinnostusta kuntarajojen ulkopuolella ja toimia Akaan matkailun vetovoimatekijänä. Sen myötä sataman alueen kehitys on myös hyvin erilainen kuin Nahkialanjärven alueen. Nahkialanjärven alue on selkeä puistoalue keskustan tuntumassa ja sen pääasiallinen tarkoitus on tarjota siisti ja viihtyisä virkistysalue akaalaisten käyttöön, Jokinen korostaa alueiden eroja.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?