Lue täältä, missä kasvomaskia edelleen käytetään – Pirkanmaalla on alkanut toinen virusepidemia

Akaan kaupungin henkilöstön yleinen maskisuositus päättyy lukuun ottamatta sosiaali- ja terveyspalveluita. Kaupunginjohtaja Antti Peltola esitteli marraskuussa 2021 kaupunkia Eläkkeensaajien Keskusliiton Pirkanmaan piirin kokousedustajille. Kuva: Tarja Antola

Alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että Pirkanmaalla otetaan käyttöön kansalaisten kasvomaskisuositus, joka noudattelee THL:n kasvomaskien käytön suosituksia. Sen mukaan jokainen voi oman harkintansa mukaan käyttää kasvomaskia suojatakseen itseään esimerkiksi ruuhkaisissa liikennevälineissä ja sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ohjausryhmän mukaan maskin käyttöä ruuhkissa kannattaa harkita erityisesti, jos

– on rokottamaton aikuinen

– on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta

– hakeutuu koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon

– joutuu välttämättömästä syystä liikkumaan hengitystieoireisena kodin ulkopuolella

– tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu korona) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä

THL:n ja Pirkanmaan maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä päättää työnantaja riskinarvioinnin perusteella ja Työterveyslaitoksen ohjeistuksen pohjalta.

Sote-asiakastiloissa jatketaan maskien käyttöä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 26.4. tekemän linjauksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta sairaaloiden osastoilla, poliklinikoilla sekä muissa potilaiden hoito-, tutkimus- ja vastaanottotiloissa. Ensihoidossa ja päivystyksissä FFP2-hengityksensuojainta suositellaan hengitystieinfektio-oireisten potilaiden tutkimiseen ja hoitoon. Koronapotilaiden lähihoidossa ja koronanäytteenotossa suositellaan niin ikään FFP2-hengityksensuojaimen käyttöä.

Ympärivuorokautisen hoivan asiakastiloissa, joissa liikkuu asukkaita, asiakkaita tai heidän läheisiään, kotihoidossa sekä riskiryhmien sosiaalihuollon avopalveluissa suositellaan henkilökunnalle edelleen kirurgisen suu-nenäsuojainten käyttöä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vieraileville suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaaloissa tiloissa, joissa tutkitaan tai hoidetaan potilaita sekä ympärivuorokautisen hoivan tiloissa. Potilaille suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaalassa ja vastaanotoilla asioidessa.

Influenssa A -epidemia alkanut

Pirkanmaalla on nyt alkanut myös influenssa A -epidemia. Viime vuonna Pirkanmaalla todettiin vain yksittäisiä influenssatapauksia, mikä johtui todennäköisesti koronapandemian takia tehdyistä laajoista hengitystieinfektioiden torjuntatoimista.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kokoontuu jatkossa tarvittaessa.

Kaupungin henkilöstön yleinen maskisuositus päättyy

Akaan kaupungin valmiusjohtoryhmä on käsitellyt tilannetta ja päättänyt, että kaupunki noudattaa annettuja linjauksia. Kaupungin henkilöstön yleinen maskisuositus päättyy lukuun ottamatta sosiaali- ja terveyspalveluita. Henkilöstö voi edelleen käyttää maskia työpaikalla niin halutessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?