”Hyväkuntoinen Reiman välikausihaalari tytölle, vähän käytetty. Vaihdossa sikspäkki” – Vaihtuuko yhä useamman aamukahvi aamukaljaan, kun ei autolla kuitenkaan ole varaa ajaa?

Olli Ristimäki.

”4 mäntyistä sängynjalkaa. Korkeus 15 cm. Vaihtuu kahvipakettiin”

”Annetaan konjakkilasit 4kpl. Tuo vaihdossa paketti Juhla Mokkaa :)”

Molemmat tarjoukset ovat lunastettavissa tunnetulla käytetyn tavaran kauppapaikalla netissä. Puoli kiloa poroja on perinteinen vaihdannan väline käytettyjen tavaroiden kaupassa. Sen hyllyhinta on kuitenkin muutamassa vuodessa lähes tuplaantunut, joten moni käytännössä ilmainen tavara on kokenut yllättävän arvonnousun.

Suomalainen kuluttaa vauvasta vaariin noin 20 pakettia kahvia vuodessa, joten se tulee todennäköisesti kaikesta huolimatta pitämään pintansa kelluvana vaihdannan valuuttana jatkossakin.

Raakakahvin maailmanmarkkinahinta on vuodessa jopa tuplaantunut Brasilian viime vuonna kokeman hallan ja kuivuuden jälkeen. Samaan aikaan kulutus maailmanlaajuisesti kasvaa ja kahviin sijoittaminen pörssissä nostaa myös sen hintaa. Ilmastonmuutoksen vuoksi kahvintuottajamaissa pelätään uusia katovuosia, joten kahvin hinnannousu siis todennäköisesti vain jatkuu.

Ukrainan sotatragedia iskee kaikkien elintarvikkeiden sekä energian hintaan. Yhdessä korkojen vääjäämättömän nousun kanssa edessä on tiukkoja aikoja suomalaisillekin. Elintasosta ja kulutuksesta pitää tinkiä, mutta milloin tingitään kahvista? Kahvin kulutus Suomessa on pysynyt muuttumattomana yli 30 vuoden ajan, vaikka sen kuluttajahinta on noussut tuossa ajassa noin kolminkertaiseksi ja talouden taantumiakin on eletty useita.

Kahvin litrahinta on silti vielä vain noin kolmannes bensalitran hinnasta, joka on saanut suomalaiset miettimään ajojensa tarpeellisuutta. Kahvipaketin ja bensalitran hinnan nousu viimeisen vuoden aikana on kuitenkin suhteessa likimain yhtä suuri. Venäjä-pakotteiden myötä raakaöljyn hinta tulee nousemaan, ja siten myös siitä tislattavien lopputuotteiden. Jos ei nähdä historiallista polttoaineverojen alentamista, bensalitran hinta noussee edelleen vähintään yhtä jalkaa mokkapuntin hinnan kanssa.

Verottamalla on saatu ylös myös kolmannen suomalaisten suosikkinesteen, keskioluen hintaa. Sen hinnannousu on kuitenkin pidemmälläkin aikavälillä selvästi pienintä mainituista eliksiireistä, ja hinta on hypähdellyt ylöspäin lähinnä vain juuri verotuksen tiukentuessa. Hiljattain hirtehisesti huomattiin, että olutlitran saa nyt bensalitraa halvemmalla. Vaikka viljankin hinta on nousussa, todennäköisesti sen vaikutus oluen hintaan on kahvin ja liikennepolttoaineiden raaka-aineiden hintanäkymiä selvästi pienempi.

Vaihtuuko siis lopulta yhä useamman aamukahvi taloudellisen pakon edessä aamukaljaan, kun ei autolla kuitenkaan ole varaa ajaa?

Olut ja kahvi liittyvät toisiinsa myös siinä kohden, kun laitetaan sitä tavaraa kiertämään. Erityisesti miesten suosimilla myyntifoorumeilla monipakkaus keskiolutta on niin ikään hyväksi havaittu hintayksikkö. Hiipiikö tämä vakaa valuutta hiljalleen myös sisustuskirppareille ja lastenvaatteiden myyntipalstoille?

”Hyväkuntoinen Reiman välikausihaalari tytölle, vähän käytetty. Vaihdossa sikspäkki.”

 

Olli Ristimäki

Kirjoittaja on viestinnän ammattilainen ja perheenisä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?