Perjantaina alkavan hoitajalakon vuoksi Valkeakosken yhteispäivystys sulkeutuu ja päivystys keskitetään Acutaan – Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen

Torstaina asetetun ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi esimerkiksi taksia odottavan potilaan luokse ei voida kiellon ollessa voimassa jäädä ylitöinä odottamaan. – Sitä on aiemmin ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen aikana hoidettu esimiesvoimin, va. johtava hoitaja Marja Lehtonen sanoo. Kuva Jarno Keskinen.

25 000 hoitajaa meni lakkoon viime perjantaina, koska Tehy ja SuPer hylkäsivät valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen. Lakko koskee muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää. Lakko ei kuitenkaan suoraan vaikuta Akaan perusterveydenhuoltoon, va. johtaja hoitaja Marja Lehtonen kertoo.

– Suoraan se ei vaikuta ensimmäisessä eikä toisessa vaiheessa, mutta välillisiä vaikutuksia on. Lisäksi Tehyn ja SuPerin viime torstaina julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa myös meihin. Esimerkiksi taksia odottavan potilaan luokse ei voida jäädä ylitöinä odottamaan. Sitä on aiemmin ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen aikana hoidettu esimiesvoimin, Lehtonen kertoo.

Erikoissairaanhoidon potilaita Valkeakoskelle

Valkeakosken terveyskeskussairaalan pitää lakon takia pystyä ottamaan vastaan erikoissairaanhoidosta kaikki ne Valkeakosken, Akaan ja Urjalan potilaat, jotka ovat siirtokuntoisia.

– Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää vastaavasti ottaa terveyskeskussairaalasta kaikki sellaiset potilaat, jotka eivät tarvitse lääketieteellistä sairaalatason hoitoa. Hyvä esimerkki ovat ikäihmiset, jotka odottavat hoivapaikkaa ja pääosin vanhustenhuolto on saanut heille paikat nyt järjestettyäkin. Myös kotisairaalan toiminta täytyy pitää kunnossa, jotta kaikki, jotka eivät tarvitse vuodepaikkaa, voidaan hoitaa kotona, Lehtonen avaa lakon vaikutuksia akaalaisille.

Järjestelyitä potilasturvallisuuden varmistamiseksi ei ole ainakaan vielä tehty.

– Tässä vaiheessa ei lakon takia ole tarpeen, mutta työvoiman muun saatavuuden suhteen ollaan tehty valmiussuunnittelua, Lehtonen sanoo.

Maanantai oli kiireinen

Marja Lehtonen kertoi Akaan Seudulle tiistaina aamupäivällä, että lakosta huolimatta terveyspalvelut ovat Akaassa sujuneet.

– Tässä vaiheessa palvelut ovat vielä sujuneet, eivätkä lakon vaikutukset ole katastrofaalisesti meillä näkyneet. Kiirevastaanoton lisääntyneenä käyttäjämääränä ne tulevat näkymään ensin. Kiirevastaanotto oli jo maanantaina aavistuksen verran kiireisempi, mutta maanantait ovat muutenkin kiireisiä, en osaa sanoa miten paljon lakko vaikutti, Lehtonen kertoo.

Asiakkailta ei ole tullut palautetta lakon vaikutuksista terveyspalveluihin.

– Mutta katsotaan sitten, kun lakko alkaa pitkittyä.

Lehtonen neuvoo akaalaisia tutustumaan Akaan kaupungin verkkosivujen kautta saatavilla oleviin päivystyksellisen hoidon tarpeen arvioinnin ohjeisiin. Ohjeet löytyvät kaupungin verkkosivun etusivun vasemmassa ylälaidassa olevan ”Terveys”-linkin alta.

– Linkin alta klikataan kohtaa ”Ensiapu ja kiireellinen hoito”. Sitten avautuvan sivun alalaidasta löytyy linkki Terveyskylän Päivystystaloon. Linkin takaa löytyviin ohjeisiin kannattaa tutustua ennen päivystykseen lähtöä niin arkena virka-aikaan kuin iltaisin ja viikonloppuisinkin, Lehtonen vinkkaa.

– Mutta aina, jos tuntuu siltä, että on tarpeen lähteä päivystykseen niin sitten tulee lähteä, Lehtonen muistuttaa.

Neuvontapuhelin auki

Tays avasi lakon aikaisiin palveluihin keskittyvän yleisen neuvontapuhelimen, joka on avoinna joka päivä kello 7.30-16. Neuvontapuhelimessa ei tehdä hoidon arviointia eikä vastata yksittäisen potilaan hoitoon, terveystietoihin tai terveydentilaan liittyviin kysymyksiin. Poliklinikoiden numeroihin ei lakkotilanteessa valitettavasti voida vastata, Tays tiedottaa.

Päivystys keskitetty Acutaan

Tays Valkeakoskelle ei ole otettu torstaista lähtien uusia potilaita. Tays Valkeakoskella avoinna on vain dialyysihoito. Päivystys on keskitetty Tays Päivystys Acutaan Tampereelle, ja Tays Valkeakosken yhteispäivystys on suljettu. Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen.

Hätätapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Juttua muokattu 31.3.2022: Poistettu tieto, jossa kehotettiin soittamaan numeroon 116117. Lakon aikana numero palvelee vain tamperelaisia.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?