Yllättikö sähkölasku? – katso vinkit sähkönkulutuksen vähentämiseksi

Kotitalouksilla eniten energiaa kuluu kodin lämmittämiseen: sähkölämmitteisissä kodeissa se on sähköä, muilla jotain muuta. Merkittävässä roolissa kaikkien kotien sähkönkäytössä ovat tekniset laitteet. Poimi jutusta Motivan asiantuntijan parhaat vinkit sähkönkulutuksen vähentämiseksi!

Kotitalouksissa kannattaa seurata sähkön, lämmön ja veden kulutusta. Poikkeamat kulutuksessa voivat paljastaa laiterikkoja, ja vain kulutusta seuraamalla näkee säästötoimenpiteiden toteutumisen.

Kodinkoneet. Merkittävimmät energiankulutusta koskevat valinnat tehdään useimmiten hankinnan yhteydessä. Kannattaa valita omaan tarpeeseen sopivan kokoinen laite ja tehdä valinta energiamerkin mukaan. Käyttöohjeet tulee lukea ja ehkä selvittää laitekohtaiset energiatehokkuusniksitkin.

– Kaikki laitteet kannattaa sammuttaa, kun niitä ei aktiivisesti käytä. Oikeat käyttölämpötilat kannattaa tarkistaa esimerkiksi kylmälaitteista, pesukoneesta ja uunista. Turhan kuuma tai kylmä lisää tarpeettomasti kulutusta, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski vinkkaa.

Valaistus. Onhan valaistuksessa jo ledilamput käytössä? Erityisesti halogeenilamput – tai hehkulamput, jos niitä vielä on käytössä – kannattaa vaihtaa ledeihin.

– Muista sammuttaa energiatehokaskin valaistus, kun et ole paikalla.

Lämmitys. Huonelämpötilojen tarkkailu ja suosituslämpötilojen noudattaminen ovat tärkeimpiä juttuja. Lämmityskaudella yleiset ohjearvot ovat asuintiloissa 20–22 celsiusastetta, porrashuoneissa ja varastotiloissa 15–18 astetta, autotallissa noin 12, ja kylmäkellarissa 4–6 celsiusastetta. Sisäilman lämpötilan tulisi pysyä alle 23–24 asteen. Liian korkea huonelämpötila huonontaa ilman laatua ja heikentää vireystilaa.

– Tärkeitä ovat myös oikeat tuulettamistottumukset: ei jätetä ikkunoita tai ovia auki lämmityskaudella. Isossa roolissa ovat myös oikeat asetukset lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteissa, sillä ilmanvaihdon kautta karkaa paljon lämmitysenergiaa, jos käytössä ei ole lämmöntalteenottoa, Suur-Uski lisää.

Vedenkulutus. Vedenkulutuksessa merkittävintä on lämpimän veden käyttö, sillä veden lämmittäminen vie yllättävän paljon energiaa. Lämmin vesi kuluu kotona pääosin peseytymiseen, ja suihkuaikojen lyhentäminen on merkittävä säästökeino. Ammeen käyttö on yleensä suihkuakin suurempi vesisyöppö.

Muista myös! Kannattaa ehdottomasti seurata sähkön, lämmön ja veden kulutusta. Poikkeamat kulutuksessa voivat paljastaa laiterikkoja, ja vain kulutusta seuraamalla näkee säästötoimenpiteiden toteutumisen.

Yllättävä sähkösyöppö esimerkiksi kerrostaloasumisessa voi olla kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys, joka voi olla yli puolet koko asunnon sähkönkulutuksesta. Kodin pienlaitteet eivät yleensä ole merkittävässä roolissa kodin sähkökulutuksessa, mutta isot kahviautomaatit voivat olla koviakin sähkönkäyttäjiä, jos ne pitävät käyttövalmiina lämmintä vettä.

 

Sähkönhinnan muutokset huolettavat

Suomen Omakotiliitto on saanut huolestunutta palautetta sähkönhinnan muutoksista tänä talvena. Huolestuneita yhteydenottoja on tullut varsinkin talouksista, joissa on ollut pörssisähkösopimus.

– Heitä ei ole valtavan suurta määrää omakotiasujista, mutta on kuitenkin. Tässä sopimusmuodossa tapahtuneet muutokset ovat olleet poikkeuksellisia tänä vuonna ja nostaneet merkittävästi lämmityskustannuksia. Lisäksi meille on tullut kommentteja, että nyt kun kilpailuttaa sähkösopimuksiaan, tarjousten hinnat ovat olleet paljon korkeampia kuin aiemmin, Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander sanoo.

 

 

Lue myös:

Vartin vai viiden minuutin suihku, tiskaus käsin vai koneella – ”normaalia” vedenkulutusmäärää ei oikeastaan edes ole, mutta isonkin kulutuksen voi taittaa monin tavoin