Forum Akaa: ”Voi vaikka tilata virvelin ja etananaamarin kotiovelle keskellä yötä” – Mitä kattavampi valikoima, sitä enemmän valintatilanne aiheuttaa harmaita hiuksia

Ossi Heino.

Havahduin jokin aika sitten näköni heikkenemiseen. Tuntui kuin joku olisi käynyt muuttamassa kirjan tekstiä pienemmäksi ja suttuisemmaksi. Kun silmälasien säädöt osoittautuivat riittämättömiksi, oli suunnattava optikkoliikkeeseen.

Näöntarkastus sujui sutjakasti, mutta sopivien kehysten valinta olikin pulmallisempi tehtävä. Sain laajasta valikoimasta raakattua oitis parisenkymmentä itselleni sopimatonta mallia, mutta jäljelle jäi silti satoja kelpuutettavia vaihtoehtoja.

Olin valtavan runsauden keskellä. Yksillä kehyksillä tunsin uutisankkurillisen asiallisia fiiliksiä, toisilla taas muistutin mielestäni tietotekniikkainsinööriä. Jotkut assosioituivat vahvasti mielikuviin yläasteen historian opettajan arkkityypistä. Kaikissa näissä oli omat hyvät puolensa.

Valtava valikoima aiheutti kuitenkin aivoille graavin arvottamisongelman, josta selvisin lopulta ulkoistamalla päätöksenteon makutuomareille. Muutoin olisin varmasti vieläkin peilin edessä vertailemassa. Oli varaa mistä valita, ja juuri se alkoi lamaannuttaa.

Olen sittemmin ajautunut miettimään, olisiko kuitenkin pitänyt valita ne aavistuksen kulmikkaammat kehykset astetta ohuemmilla sangoilla. Huomaan epäröiväni jo lukkoon lyötyä päätöstä. Vaikka sain haluamani, silti tavallaan jäin myös paitsi.

Tuntuu, että mitä kattavampi valikoima eteen asettautuu, sitä enemmän valintatilanne edellyttää vaivannäköä ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Ja mitä rankemman vaihtoehtoviidakon läpi päätöksenteossaan joutuu tiensä raivaamaan, sitä suurempi ahdistus ja katumus valinnasta jälkikäteen seuraa.

Suppeamman valikoiman kohdalla tällaiset haitat ovat vastaavasti pienemmät. Professori Barry Schwartz kuvaa ilmiötä valinnan paradoksiksi: vaikka koemme lisävaihtoehdot vapautta ja itsensä toteuttamista edistävinä ja siten elämänlaatua parantavina tekijöinä, silti niiden määrän kasvu kääntyy nopeasti tarkoitustaan vastaan.

Optikkoliikkeessä ja jogurttihyllyn äärellä vielä jotenkuten pärjäilee, mutta käytännössä rajattomien varastojen nettikaupoissa meinaa usko loppua. Aikamme amazoneissa yksien farkkujen valinta muodostuu hermoja raastavaksi ikuisuusprojektiksi. Tuotteiden väliset erot kulminoituvat mikroskooppisiin yksityiskohtiin, joiden vertaileminen imee kaiken hapen virtuaalisten vaatehyllyjen väleistä. Painiketta klikkaamalla voi toki valita, esitetäänkö loputon valikoima 48 vai 96 tuotteen kimpuissa. Päätä, minkä kokoisiin paloihin tukehdut.

Maailma ei ole koskaan aiemmin tarjonnut yhtä kattavia mahdollisuuksia seurata omia mieltymyksiämme, tyydyttää tarpeitamme ja toteuttaa unelmiamme. On vapausasteita valita, mitä sitten joskus isona haluaisi tehdä, kenen kanssa sitä haluaisi jakaa ja missä päin toteuttaa. Kosketusnäyttöä hipaisemalla voi valita tulevan perjantai-illan sisällön; millaisen elokuvan, ohjelman, musiikin, pelin tai äänikirjan seurassa se huvittaisi viettää. Kaikkea on. Voi vaikka tilata virvelin ja etananaamarin kotiovelle keskellä yötä.

Ja juuri se tuntuu joskus sietämättömältä.

Ossi Heino

Kirjoittaja tutkii työkseen pahoja asioita ja tasapainottaa tilannetta vapaa-ajan hyvillä asioilla.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?