Syyttäjä on tyytymätön Olavi Saarelaisen saamaan tuomioon: Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuli 20 päiväsakkoa – Poistettavaksi määrätty viesti lähti Twitteristä, mutta sama teksti näkyy tilillä edelleen

Olavi Saarelaisen saama tuomio perustui hänen kirjoitukseensa. Kuvakaappaus Saarelaisen Twitter-tililtä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Viialassa koulunsa käyneen ja nykyään Valkeakoskella asuvan Olavi Saarelaisen tiistaina 11. tammikuuta 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Keskiviikkona 19. tammikuuta käräjäoikeudesta kerrottiin Akaan Seudulle, että jutun syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Aikaa ilmoituksen jättämiseen oli seitsemän päivää.

Aluesyyttäjä Olli Sulkonen vaati Saarelaiselle 40:tä päiväsakkoa. Mikäli syyttäjä haluaa valittaa päätöksestä hovioikeuteen, valitus on tehtävä 10. helmikuuta mennessä.

Kommentti oli vihapuhetta

Saarelaisen tuomio perustui hänen maaliskuussa 2020 julkaisemaansa Twitter-viestiin, jossa hän syyttäjän mukaan panetteli ja solvasi etenkin maahanmuuttajia sekä homoseksuaaleja. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.  Sen mukaan Saarelaisen Twitterissä julkaisema teksti ei sisältänyt suoraan vihaan tai väkivaltaan yllyttämistä, mutta siinä annettiin ymmärtää, että maahanmuuttajat ja homoseksuaalit kuuluvat ”syöpäisiin” vähemmistöihin, jotka aiheuttavat ajansaatossa enemmän pahaa kuin koronavirus.

– Käräjäoikeus tekee tekstin sisällöstä johtopäätöksen, että se on omiaan lisäämään suvaitsemattomuutta, herättämään ihmisten halveksuntaa ja eräissä jopa vihaa maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja kohtaan. Kirjoituksen sisältöä on lisäksi pidettävä siinä määrin solvaavana, ettei sen julkaisemista voida perustella sananvapaudella. Kommentti on sellaista vihapuhetta, jota ei sananvapauden nimissä suojata, päätöstä perusteltiin.

20 päiväsakosta kertyi Saarelaisen tuloilla maksettavaa 400 euroa. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan 80 euron rikosuhrimaksu ja poistamaan viesti Twitteristä.

Saarelainen itse kiisti syytteen. Hänen mukaansa viestillä ei ole kiihotettu mitään kansanryhmää vastaan.

Viesti on poistunut Saarelaisen Twitter-tililtä, mutta tuomion tuonut teksti on edelleen kokonaisuudessaan nähtävillä seuraavana päivänä julkaistussa viestissä. Siinä Saarelainen kertoo, että kyseisestä twiitistä oli valitettu Twitterille.

Olavi Saarelainen on toiminut muun muassa perussuomalaisten valtuutettuna Lempäälässä sekä Pirkanmaan PS-nuorten puheenjohtajana. Lempäälässä Saarelainen erotettiin vuonna 2019 Perussuomalaisten valtuustoryhmästä, ja hän edusti sittemmin omaa valtuustoryhmäänsä. Hän sai myös Lempäälän kunnalta vakavan moitteen uusnatsistiseksi tulkitusta somekäyttäytymisestään.

Tällä hetkellä Saarelainen on varapuheenjohtajana radikaalissa ja kansallismielisessä Sinimusta Liike ry:ssä, joka pyrkii eduskuntapuolueeksi.

Lue lisää: ”Panetteli ja solvasi etenkin maahanmuuttajia sekä homoseksuaaleja” – Sinimustan Liikkeen Olavi Saarelainen tuomittiin käräjillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: Kiinnostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen syttyi Viialassa

Juttua muokattu 19.1. kello 17.05: Lisätty käräjäoikeuden perustelut ja tieto siitä, että Saarelainen kiisti syytteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?