Aluevaalien lisäksi äänestyspaikoilla järjestetään toinenkin iso ponnistus – Akaassa Pieni ele -keräyksen toteuttaa viisi yhdistystä

Aluevaalien äänestyspaikoilla järjestetään perinteinen Pieni ele -keräys, joka kerää lahjoituksia vammaisille ja pitkäaikaissairaille.

Akaassa kerääjät ovat vaalipäivänä sunnuntai 23.1. lippaiden kanssa kaikilla kolmella Akaan äänestyspaikalla. Ennakkoäänestyksen aikana 12.–18.1. kerääjät päivystävät Viialan ja Toijalan äänestyspaikoilla. Kylmäkoskella ennakkoäänestäjä voi jättää lahjoituksensa paikalla olevaan lippaaseen.

Akaassa keräyksen toteuttaa viisi yhdistystä, Akaan Reumayhdistys, Akaan Seudun Invalidit, Akaan Seudun Kuulo, Toijalan Seudun Sydänyhdistys ja Valkeakosken Seudun Kehitysvammaisten Tuki. Valtakunnallisesti Pieni ele -keräykseen osallistuu 15 järjestöä.

Jokaiselle yhdistykselle tunteja keräyslippaan äärellä kertyy Akaassa useita kymmeniä. Kerääjät päivystävät äänestyspaikoilla esimerkiksi kahden tunnin vuoroissa.

Raija Lehtimäki (vas.) ja Seija Korhonen ovat Pieni ele -keräysvastaavia Akaassa. Kuva: Tarja Antola

Tukea paikalliseen toimintaan

Puolet keräystuotosta ohjataan keräystä toteuttamassa olleille kattojärjestöille ja toinen puoli paikallisyhdistyksille.

– Keräysvaroilla on tuntuva merkitys, koska avustuksia on pienennetty samalla, kun avustusmäärärahat ovat pienentyneet, kertovat Akaan keräysvastaavat Seija Korhonen ja Raija Lehtimäki.

Korhonen ja Lehtimäki ovat mukana Akaan Reumayhdistyksen toiminnassa. Kesäkuun kuntavaalien yhteydessä järjestetyn Pieni ele -keräyksen tuotosta reumayhdistys sai noin 200 euroa. Parhaimpana, kaksien vaalien vuonna keräystuotto on ollut noin tuhat euroa. Reumayhdistyksessä keräysvaroja on käytetty muun muassa koulutuksiin ja oman tilan Tulestuvan kuluihin.

– Toivottavasti ihmiset osallistuvat myös aluevaalien Pieniele -keräykseen ja näin tukisivat paikallisten yhdistysten toimintaa. Meidänkin yhdistyksessämme keski-ikä on 71 vuotta, eikä monikaan jäsenistä pystylähtemään täältä kauemmas. Siksi oma kerhotila on meille tärkeä, Seija Korhonen kertoo.

Kyse on isoista asioista

Seija Korhonen ja Raija Lehtimäki muistuttavat myös aluevaalien merkityksestä.

– Nyt päätetään jokaiselle tosi tärkeistä asioista.

Lehtimäki toivoo lähipalvelujen pysyvän Akaassa jatkossakin.

– Toivotaan, että ainakin meidän hyke (hyvinvointikeskus) pysyy täällä. Olen todennut sen hyväksi, kun kaikki tarvittava on samassa paikassa. Se on hyvä ja siisti paikka.

Lehtimäen mukaan oma uimahalli edistäisi akaalaisten hyvinvointia. Sote-palveluihin liittyen hän pitää tärkeänä hyviä kulkuyhteyksiä Akaasta sairaalapaikkakunnille Tampereelle ja Valkeakoskelle.

Raija Lehtimäen (vas.) ja Seija Korhosen mukaan keräystuloilla on yhdistyksille iso merkitys. Kuva: Tarja Antola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?