Mitä enemmän ihmisellä on harmaita hiuksia, sitä vähemmän hänellä on edessään elettäviä vuosia

Juha Leinivaara.

Harmaat hiukset aiheuttavat kuolemia. Tämä hämmästyttävä tosiasia selkeni minulle, kun aloin tarkastella tilastotieteen hienouksia.

Ensin perustelut harmaiden hiusten haitallisuudesta. Laskeskelin ihmisten elinikiä, kuolleisuutta ja eliniänodotteita. Sitten ynnäsin mukaan ihmisten ominaisuuksia. Lopputulos oli järkyttävä: Mitä enemmän ihmisellä on harmaita hiuksia, sitä vähemmän hänellä on edessään elettäviä vuosia.

Suomessa pitäisi aloittaa pakolliset hiustenvärjäystalkoot. Tummat peruukit peruuttamattomasti harmaantuneille. Ne ovat järkeviä reaktioita tekemääni havaintoon.

Jos olisin tosissani tuosta, niin olisin luultavasti saamassa talkoille rahoitusta. Ratkaiseva keino toimivien asioiden löytämisessä on rahoitus. Raha pyörittää maailmaa. Politiikassa tiedetään, miten raha vaikuttaa kaikkeen. Tieteellisten teorioiden pyörittely ei ole ilmaista. Eikä senaattoreilla tai kansanedustajilla edes ole aikaa perehtyä teorioiden yksityiskohtiin.

Yhdysvaltain senaatissa pohdittiin, pitäisikö vapaaenergiageneraattorin kehittämiseen antaa rahoitusta. 1980-luvulla energiakriisi pakotti poliitikot etsimään radikaaleja ratkaisuja. Vastausta ehdotti itseoppinut mekaanikko Joe Newman. Hän oli omien sanojensa mukaan onnistunut luomaan laitteen, joka tuottaa enemmän energiaa kuin imee. Joidenkin arvioiden mukaan se tuottaisi sähköä jopa 25 kertaa enemmän kuin laitteen pyörittämiseen kuluu.

Viranomaiset eivät tienneet, onko laite sijoittamisen arvoinen. Komiteassa tutkittiin faktoja tarkkaan. He eivät kuunnelleet mekaanikkoja tai fyysikoita. Sen sijaan päätös tehtiin Newmanin laitteen patenttipapereiden perusteella.

Newmania suositellut asiantuntija olikin ollut mukana laitteen patenttihakemuksen laatimisessa. Eturistiriita sai lakimiehet ja poliitikot varpailleen. Aparaatti hylättiin tutkinnassa. Ei tieteen tai pätevien asiantuntijalausuntojen takia. Laitetta ei edes testattu. Pelkkä nimi patenttihakemuksessa riitti.

Newman kuoli vuonna 2015. Legenda fysiikan lakeja rikkovasta laitteesta jäi eloon. Sähköyhtiöt pelkäävät loputonta energiaa tarjoavien laitteiden leviämistä.

Kansalaiset vaikuttavat omilla teoillaan tai tekemättä jättämisillään. Vuosittaiseksi vihreysilmiöksi ilmaantunut Earth Hour -tapahtuma pitää valot ja elektroniset laitteet pimeänä kokonaisen tunnin maaliskuun aikana.

Kaikki eivät tykkää kulutusta rajoittavasta tempauksesta. Kuluttajilla kuuluu olla oikeus kuluttaa. Pakkosäästämisen sijaan pitäisi suosia parempia keksintöjä.

Miten Thomas Edison olisi nähnyt hehkulampun ideoimista pimeässä? Vapaat markkinat ja voitonpyynti – nuo kehityksen moottorit – ohjasivat hehkulampun kaikkiin tupiin, joissa vapaan markkinan ja voitonpyynnin periaatteet muokkasivat lamppuvalmistajien kartellin. Hehkulampuista rakennettiin tarkoituksella – jopa sakkojen uhalla – heikkoja, jotta niitä saataisiin myytyä enemmän. Ikää lampulle luvattiin 1000 tuntia. Teknologia olisi mahdollistanut kymmenkertaisen keston.

Talousmaailmassa kehityksen edellytys on sopivasti jarruttaa kehitystä. Kunnes kuluttajien valinnat ohjaavat kehitystä toiseen suuntaan.

 

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?