Forum Akaa: ”Kesällä tilanne pääsi perkelöitymään” – Akaan valtuusto uskoo pöhinään ja pienempään veroprosenttiin

Mikko Peltoniemi.

Akaan valtuusto piti joulukuun puolivälissä historiallisen kokouksen. Viimeistä kertaa päätettiin oman kaupungin sosiaali- ja terveysmenoista. Vuonna 2023 palveluista ja niiden rahoittamisesta vastaa Pirkanmaan hyvinvointialue. Alueen päättäjät valitaan aluevaaleilla tässä kuussa.

Joulukuun budjettivaltuustossa kuultiin perinteiset ryhmäpuheenjohtajien puheenvuorot. Etänä kun oltiin ja striimiin äärellä, sai yleisö kaupan päälle nähdä ryhmyreiden tauluja, kuntoilulaitteita, päiväpeittoja ja kattopaneeleja.

Historian lehdet havisivat siinäkin mielessä, että Akaan asukkailta oli päätetty kerätä aiempaa vähemmän kunnallisveroa. Siitä eivät ryhmäpuheenjohtajat olleet tietenkään samaa mieltä, oliko veroprosentin pudotus 22,25:stä tasan 22:een järkevää vai ei. Etenkään, kun valtuusto päätti, että Akaa ottaa tänä vuonna taloudellisesti takkiin kaksi miljoonaa euroa.

”Toki alijäämä vuodelle 2022 olisi 640 000 euroa pienempi, jos emme olisi alentaneet veroprosenttia 0,25 prosenttiyksikköä”, totesi demareiden Harri Rämö.

Vihreiden Laura Väisänen uskoo, että veroprosentin laskeminen on signaali siitä, että asioita uskalletaan tehdä toisin. Uskalletaan kokeilla.

Myös kristillisdemokraattien Mika Setälän mielestä Akaa on nykyään rohkea kaupunki.

”Veroprosenttiakin uskalsimme alentaa, vaikka itse toki sitä vastustinkin.”

Kokoomuksen pitkäaikaista haavetta toteuttamaan päässyt Maija Toivonen näki valon loistavan pienempien verotulojen tuolla puolen.

”Kokoomusryhmässä on vahva usko siihen, että positiivinen pöhinä ja veroprosentin alentaminen auttaa meitä matkalla kohti vahvempaa kuntataloutta ja parempaa kaupunkia”.

Perussuomalaisten Heli Einola-Virtasen mukaan viime vuodet ovat olleet Akaassa yhtä juhlaa, kun on rakennettu kouluja ja hyvinvointikeskus, ja nyt saatiin vieläpä laskettua kunnallisveroa.

”Vaikka lasku oli vielä maltillinen, on se jo suunta oikeaan. Voimme olla ylpeitä akaalaisia, koska kehitymme, kasvamme ja olemme houkuttelevia”, Einola-Virtanen riemuitsi.

Vasemmistoliiton Antti Maijala lupasi, että positiivisena signaalina mainostetun veroalennuksen vaikutukset pidetään mielessä.

”Odottelemme mielenkiinnolla, kuinka monta hyvätuloista uutta asukasta Akaaseen muuttaa tämän päätöksen myötä”.

Keskustan Mervi Pulkkinen oli ainoana huolissaan siitä, millä pienemmästä veroprosentista aiheutuva vaje katetaan.

”Mistä palveluista, mistä toiminnoista tuo raha otetaan?”, Pulkkinen ihmetteli ja kysyi, joutuuko valtuusto kesäkuun perälautatarkastelussa päättämään luokkakokojen kasvattamisesta vai ekaluokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan lakkauttamisesta.

Veroprosentin laskemisen yhteisvaikutus kaupungin tuloihin vuosina 2022–2023 on arviolta 1,5 miljoonaa euroa. Viisi päivää ennen valtuuston kokousta Pulkkinen käytti lain suomaa oikeuttaan ja teki Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen valituksen kaupungin yrityshallien myymisestä kaupungin omalle yhtiölle. Valituksen takia kaupungin tulot vuonna 2021 pienenivät 1,5 miljoonaa euroa, eikä rahoja uskota saatavan tänäkään vuonna.

Mitä tulee valtuustoryhmien väliseen yhteistyöhön, Harri Rämön mielestä se oli vuonna 2021 hyvää. Myöskään demareiden kumppanit teknisessä vaaliliitossa eli kokoomus ja perussuomalaisetkaan eivät löytäneet valittamista. Päinvastoin.

”Kiitos yhteistyöstä eri valtuustoryhmien kesken. Siitä, että keskustelemme, huomioimme toisemme ja toistemme mielipiteet arvokkaasti, ja hyvässä yhteisymmärryksessä rakennamme viksua Akaata”, Einola-Virtanen ylisti.

Vihreiden mielestä ”kaikkien ryhmien peräänkuuluttama yhteistyön henki ei päässyt alun neuvotteluissa aivan oikeuksiinsa”, ja vasemmistoliiton mielestä ”uuden valtuuston aloitus ei ollut helpoin mahdollinen”.

Mika Setälä puristi aiheesta toivoa tuikkivan tuomionpäivän timantin keskelle leppoisaa puhettaan.

”Kesällä tilanne pääsi poliittisesti perkelöitymään, mutta nyt tilanne on normalisoitunut. Hyvä me. Eteenpäin.”

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?