Varaudu ajoissa yllättäviin menoihin

Muutokset arjessa voivat horjuttaa taloutta, jos puskuria yllättäviin tilanteisiin ei ole pystynyt kartuttamaan. Monet haaveilevat säännöllisestä säästämisestä ja vakaasta taloudesta, mutta niiden saavuttaminen vie aikaa, kun arjen monet menot haukkaavat suuren siivun palkkatuloista. Pienillä muutoksilla ja päättäväisyydellä säästäminen on kuitenkin mahdollista.

Oikotietä onneen ei tälläkään osa-alueella ole, vaan säästäminen vaatii tarkempia suunnitelmia omiin elintapamuutoksiin. Sanonta; ei ne suuret tulot, vaan pienet menot, pitää tässäkin paikkansa. Tulojen kasvattamiseen on vaikea vaikuttaa nopeasti, mutta menopuolelta pystyy jokainen jonkin verran nipistämään. Oman maksuvaran parantaminen ja sitä kautta säästöön laitettavan summan kasvattaminen kannattaakin aloittaa kulupuolelta.

Kilpailuta nykyiset sopimukset ja lainat

Nykyisten sopimusten läpikäyminen on hyvä keino aloittaa kulujen pienentäminen. Käy läpi vakuutukset, sähkösopimus, puhelin- ja nettiliittymä ja pyydä näistä uudet tarjoukset useammalta taholta. Mikäli sinulla on esimerkiksi otettuna netistä lainaa, kilpailuta myös nykyinen lainasi uudelleen. Vertaa lainoja ja lainatarjouksia olemassa oleviin sopimuksiin ja vaihda sopimukset edullisempiin vaihtoehtoihin.

Muutamankin euron säästö sopimusta kohti tuo kuukausitasolla säästöä kymmeniä euroja. Kaikki kilpailuttamisen ja kulujen karsimisen kautta tullut säästö kannattaa laittaa erilliselle tilille, jotta muutoksen huomaa itse selkeämmin pidemmällä aika välillä. Alkuun säästöön laitettava summa voi olla 10 – 20 euroa ja myöhemmin pottia voi kasvattaa, jos taloudellinen tilanne sen sallii. Stressiä säästämisestä ei kannata ottaa, vaan usein päätöksen vaikutukset näkyvät taloudenhallinnassa vähän kuin huomaamatta.

Säästä säännöllisesti, niin arjen yllättävät menot eivät horjuta talouttasi

Ajan saatossa säästöä alkaa kertymään ja säästössä olevilla rahoilla pystyy hankkimaan kotiin sellaista, mihin muuten ei olisi varaa. Usealla säästötili toimii myös hätävarana, jos pesukone tai auto hajoaa yllättäen. Kun säästössä on muutamakin satanen rahaa, ei akuutin tilanteen kohdalla tarvitse turvautua lainaamaan sukulaisilta tai ottamaan osamaksua tai muuta rahoitusmuotoa.

Entä, jos säästöt eivät riitä?

Säästöt eivät tarkasta talouskurista huolimattakaan aina riitä kaikkiin ylimääräisiin menoihin, jotka jostain syystä saattavat kohdistua juuri ajanjaksoon, kun maksettavana on laskuja, harrastekuluja, synttärijuhlia ja monia muitakin menoja. Säästössä oleva summa voi olla myös pienempi kuin, mitä sillä hetkellä olisi rahalle tarvetta.

Lainan ottaminen voi olla paikallaan, jotta arjen yllättävästä tilanteesta pääsee eteenpäin, koska muuten vaihtoehtona voi olla laskujen kasaantuminen ja perintäkulujen maksaminen. Ottamalla akuuttiin tarpeeseen sopivan lainan pystyy hoitamaan kaikki menoerät heti kerralla pois, eivätkä näin ollen rahaongelmat pääse kasaantumaan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?